България препотвърди позицията си за РС Македония

Страната ни остава ангажирана с европерспективата на Западните Балкани и Турция
Обновена: 15 дек 2021 06:14 | 15 дек 2021 02:00, Анисия Иванова
26
България препотвърди позицията си за РС Македония
Снимка: Pixabay

На провелия се днес в Брюксел Съвет „Общи въпроси“ България препотвърди позицията си относно началото на преговорите за присъединяване на РС Македония към Европейския съюз.

На днешната среща държавите-членки трябва да обсъдят въпроса с разширяването на ЕС, както и подготовката за заседанието на Европейския съвет на 16 декември.

Страната ни потвърди, че не може да одобри проекта на преговорна рамка и определяне на краен срок за свикване на първа Междуправителствена конференция с Република Северна Македония, тъй като изискванията на националната Рамкова позиция, подкрепена с Декларация на Народното събрание, не са изпълнени. По настояване на България Съветът потвърди, че цялостното изпълнение на буквата и духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. е част от присъединителния процес.

Постоянният представител на България към ЕС посланик Румен Александров, който ръководи българската делегация за участие в редовното заседание на Съвета „Общи въпроси“, изрази готовността на България да продължи прекия диалог със Скопие с оглед намиране на решение на възникналите през годините проблеми, свързани с неизпълнението на Договора и защитата правата на гражданите с българско самосъзнание. България потвърди, че подкрепя консенсуса за приемане на Преговорната рамка и свикване на първа Междуправителствена конференция с Албания въз основа на собствените й заслуги.

Страната ни остава ангажирана с европейската перспектива на шестте държави от Западните Балкани и Турция.

По време на церемонията по приемането на поста на 13 декември новоизбраният външен министър на България Теодора Генчовска заяви, че „на този етап няма да има промяна в позицията на България спрямо РС Македония“ и страната се придържа към Рамковата позиция на МС и декларацията на българското Народно събрание относно започването на преговори на РС Македония за членство с Европейския съюз. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че Сръбия отвори нови поглавия в преговорите с ЕУ..за сърбомакедонците това е клюучово..след влизането, на Сърбия в ЕУ..и териториялната "размена" в Косово..РСМ.. се върща в сръбската орбита която никога и не я напуснала..
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От догодина Франция ще ръководи съюза, предстоят им и избори. На Макрон изобщо няма да му е до циркаджиите от северен шиптъристан. Както се казва изтърваха питомното и ще гонят дивото. Отново ги очаква 30 години самота и безвремее в ромският резерват.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следва френското председателство - гарнирано с президентски избори и кризата с ковид. Тоест, на Макрон и на Франция, ама никак няма да им и до разширяване и северномакедонски вопли. Тоест, Мандалото хлопна... демек, било, каквото било. Отличен за това, че удържахме дотук. Заев вече където и да ходи, каквото и да прави, поне в близката половин година никой няма и да го чуе, напротив, ще бъде нежелан досадник! Това е положението... И дотук с натиска, хората си имат проблеми, бре Заев!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И след всички приказки на макетата как вече сме клекнали и всичко е въпрос на време какво стана? Жалко за Албания, наистина имат много добро отношение към българите, живеещи там. Дано разделят двете държави и всеки да си върви по пътя според заслугите. Факт е обаче, че рядко се вижда толкова последователна политика по един въпрос от няколко поредни правителства.
12
1
 
5
 
! Отговори
антички македион преди 2 години
Ама чакайте, как така?Нали според "независимите северномакедонски медии" САЩ щели да натискат България, Германия не знам си какво казала, Полша щяла лично да се заеме с въпроса. Едва ли не световна подкрепа от целия свят, и на края кво? Ми тя кравата била мъжка. Аз на кой да вярвам сега ,на българските дипломати или на северномакедонскитеТУЛУПИ с техните измишльотини?
11
1
 
5
 
! Отговори
български избирател преди 2 години
Кражба на история и култура,език на омразата,горене на български нац. знамена, незачитане на подписания договор между РСМ и БЪЛГАРИЯ,квалификацията,че РБ е фашистка страна,а българите необразовани и диви татарски племена-това са само част от причините да не се дава право на РСМ за начало на преговори за членство в ЕС.Де факто,според тях,ние сме врагове и членството им в ЕС е недопустимо.То може да стане факт само,когато всичко гореизложено трайно и необратимо се промени.
10
10
 
6
 
! Отговори
Бунгур преди 2 години
България продължава да затъва в глупавата си позиция спрямо Македониа и другите съседни Балкански държави. Не е случайно,че всички съседни държави ни мразят. Нашата мания за величие и комплекс за малоценност ще направят така,че цяла Европа да изолира България и да останем като глас във пустиня.Нелогичната ни позиция никога няма да бъде разбрана не само от Европа,но и от целия свят.
9
4
 
25
 
! Отговори
Яне преди 2 години
Стига сте ни занимавали с тази държава, какви комисии, какви глупости,могат да започнат преговори още утре, като потвърдят историческите факти, че преди 1944г. не е съществувало македонско самосъзнание и език. Да подпишат такова споразумение от два реда и да започват преговори.Ако не желаят - ВЕТО.
8
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Могерини беше заявила при посещение в Скопие, че Македония може да заеме мястото на Обединеното кралство в ЕС.
7
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков нищо сам не може да реши по този въпрос - има си решение на Народното събрание, при какви условия ще пуснем РСМ. Киро, може да бъде осъден, ако го наруши!
6
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Канадеца и ко ще клекнат спокойно.
5
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито една от тези "държави " не покрива нищо. Единствено Черна гора донякъде. Останалото е скрап.
4
0
 
3
 
! Отговори
? преди 2 години
Я лягай!
3
3
 
26
 
! Отговори
!!!! преди 2 години
Българи, сърби и гърци се карахме за тая Македония......................................спечелиха я албанците!!
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България вече има нов съсед..................Велика Албания!!!
1
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Албания и Турция са ислямски държави и нямат място в Европа. Македония ще трябва да си смени името с българско, защото Гърция и България имат такива области и стават много македонии и ще има много грешки в бъдеще ако остане.