На опашката в Европа сме по консумация на плодове и зеленчуци

В Ирландия и Холандия ядат най-много
48
 На опашката в Европа сме по консумация на плодове и зеленчуци
Снимка: Pixabay

През 2019 г. 1 на всеки 3 души (33%) в ЕС съобщава, че не консумира никакви плодове или зеленчуци дневно и само 12% от населението консумира препоръчителните 5 или повече порции дневно. Това сочат данните на Евростат, публикувани днес.

Средно над половината от населението на ЕС (55%) казва, че яде между 1 и 4 порции плодове и зеленчуци дневно.

Сред държавите-членки на ЕС най-високият дневен прием от 5 или повече порции е отчетен в Ирландия (33% от населението), Холандия (30%), Дания (23%) и Франция (20%).

Най-нисък дневен прием е установен в Румъния, където само 2% от населението яде най-малко 5 порции плодове и зеленчуци, следвани от България и Словения (и двете по 5%) и Австрия (6%).

Дневният прием на плодове и зеленчуци при жените е по-висок от тази при мъжете: средно 58% от жените съобщават, че ядат 1 до 4 порции в сравнение с 51% за мъжете. Същото важи и за дневен прием от 5 или повече порции (15% срещу 10%).

Проучването също така показа, че повече мъже, отколкото жени, съобщават, че са пропуснали изцяло приема на плодове и зеленчуци (39% срещу 27%).


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
6
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Аз купувам доматите от пазара!Хем български,хем хубави,а и няма,да подпомагам чужди вериги и производители!
19
2
 
17
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
""Ако искате да ядете хубава и качествена храна трябва да се върнете към корените си"" Не е нужно да се връщаме толкова назад .Имахме безкрайни полета с прекрасни зеленчуци,огромна част от ,които изнасяхме
18
1
 
7
 
! Отговори
Сезона на Тиквите е! преди 2 години
Но българина ще пие за пореден път по една студена вода.
17
0
 
12
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 2 години
Масово и задължитено да се консумират /ядат/ банани ,този плод символ на евроТейският ,демократичен ,неолиберализъм и който не яде банани е червен.Може и без подскоци
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искате да ядете хубава и качествена храна трябва да се върнете към корените си няколко хиляди години назад
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12 ричи бутехавто къде в големите градове в мегаполисите че гледаш домати и краставици да в дружба две има там е изключение всеки няма село и няма възможност сам да отглежда продукцията си затова се обработват огромни площи с земеделие а пършевица имат завод за мляко преработвателна фабрика в захарна фабрика.
14
4
 
15
 
! Отговори
от 11 преди 2 години
Да не говорим, че не знам за къща, в която да няма консервирани и плодове и зеленчуци. Просто ядем сезонни плодове и зеленчуци в пресният им вариант. Кой луд ще прави шопска салата януари месец като знаем качеството.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да разбрахме в одрин че ги дават на вересия трето качество като на женският пазар без пари всеки може да си взима колкото поиска има една поговорка евтиното ти излиза скъпо през носа.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ги смятат тия също лъжливи проценти и цифри? Разумните хора просто не купуват бо к лучавите храни от хипермаркетите. А и не бива да си харчат парите за това. Повечето хора продължават сами да си отглеждат храната, особено плодовете и зеленчуците. А тъ пите жур наля няма как да се доберат до информация колко се произвежда и консумира, защото такава статистика просто не се води.
11
0
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Изключително резонен въпрос, при положение, че всяка една традиционна манджа има в себе си зеленчуци...И според мен са гледали кой колко купува, а не кой бере от градината.
10
1
 
10
 
! Отговори
Генадии семенихин преди 2 години
Никои не говори за покупателната способност на българите колко е безработицата за последното тримесечие колко са регистрираните хора на борсата какъв е икономическият растеж и какви са инвестициите в отделните сектори има ли засилен интерес от чужди инвестиции в българия имотите поскъпват ли поевтиняват ще строим ли белене или козлодуи енергиината криза поскъпването на природният газ плана за въстановяване на брюксел в застои ли е ще се разчитали на зелена енергия а не доналд мъск.
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Плодовете" и "зеленчуците", поне тези, които се продават у нас по големите магазини, е препоръчително да не се ядат въобще. Нито са полезни, нито вкусни. Това санякакви генни "храни" или направо пластмаси, внасяни за стотинки и пласирани с неколкократно пъти по-големи печалби от нормалните около 20%.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На опашката в Европа сме по закупуване на "плодове и зеленчуци" от Кауфланд, зажото си произвеждаме наши истински лично!
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има си хас да не сме на опашката,изненада щеше да е ако бяхме някъде по напред и в тая статистика!
6
5
 
8
 
! Отговори
доматите с колците преди 2 години
Няма лошо, Кире каза, че ще си върнем пазарите за зеленчуци, като продадем земята на араби.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално, те ядът хубавите наши продукти, а ние кво, да ядем техните дунапрени ли? Ц!
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По консумация или по купуване на такива?
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е какво да ядем, взимам цитросови плодове те боядиса и пръскани с химикали, цялата се обривам и задушавам, взимам ябълки имат неопределен вкус, за празниците накупихме две торби със зеленчуци, ами на другият ден миришат на пумия и за два дена започват да течат, а не взимам евнитин. Просто ги е ят големите вериги, че българина отново започна да си произвежда и плодове и зеленчуци, и пастърми и луканки, и вино и ракийка. Ние в криза знаем как да оцелем, те да му мислят.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кой плодове и зеленчуци?На пласмасите от Гърция и Турция ли?Нормално хората не искат изкуствени продукти
1
9
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Бай Кратун набляга повече на мършата, нейните производни и долнопробния спирт.