Ужасяващият път на животните до чинията

На ЕП ще представят за гласуване предложения за промяна на законодателството
23 яну 2022 22:24, Петя Славова
171
Ужасяващият път на животните до чинията
Снимка: БГНЕС

Крави, затънали в екскременти, изпопадали от изтощение на пода на камиони, овце, подкарвани към корабите с електрошокове, птици, натъпкани в тесни клетки. Транспортът на животни в ЕС често е мъчение, пише "Дойче Веле".

Някои животни умират още по пътя

Гледките са трудно поносими: счупеният рог на една крава е покрит със засъхнала кръв. Чипът на ухото с буквите HU - за Унгария - издава откъде е животното. Много от животните, отглеждани в Европа, са предназначени за износ в страни извън ЕС. Те прекарват дни и дори седмици, наблъскани в камиони или параходни контейнери, където страдат от жега, обезводняване и различни болести. Много от животните умират още по пътя.

Разтърсващи кадри на измъчени животни

"По-добре пий една ракия преди да гледаш това видео", казва Габриел Паун, който предостави на ДВ видеоматериал с разтърсващи кадри, събрани от него самия. Той работи за Animals International - организация, защитаваща животните. Във видеото се виждат например крави, затънали в екскременти и паднали от изтощение и жега на пода на камиони. Или пък овце, които биват подкарвани към корабите с удари или електрошокове. Има и кадри на дилетантски кланета на животни в страните, за които са предназначени. Към тях спадат например Саудитска Арабия, Ливан, Либия и Израел.

Дълги години Габриел Паун и други активисти са документирали изтезанията над животни както в ЕС, така и извън територията му. Те многократно са си имали неприятности с полицията и от страх често са снимали тайно. В Словения, например, Паун бил принуден от полицай с пистолет в ръка да подпише акт за глоба. А самият Паун преди това извикал полицията, за да им покаже критичните обстоятелства на транспорт за животните. "Там нямаха никакво понятие, че съществуват европейски закони, които забраняват подобни неща. Тези закони би трябвало да осуетяват транспортирането на животни в камион, когато температурите навън са такива, че направо разтопяват асфалта, а животните мрат в каросерията", казва активистът.

Над 3,8 млн. животни се превозват всеки ден през територията на ЕС. Част от тях са предназначени за износ в трети страни - а до там транспортните пътища са още по-дълги и мъчителни. Само през 2020 от ЕС са били изнесени близо 3 млн. живи овце и агнета за страни като Йордания, Саудитска Арабия и Израел.
Пуйкив клетки на път из ЕС.

Скоро на ЕП ще бъдат представени за гласуване предложения за промяна на законодателството с цел защита на животните. Конкретно в тях става дума за ограничаване на времето за транспорт по суша, по вода и във въздуха, както и за генерална забрана за транспорт на бременни животни и на сукалчета. Тези забрани биха били по-строги от въведените през 2005 година.

Често обаче проблемите си остават - дори и при нови по-строги правила. Било защото правилата невинаги са прецизно формулирани, било защото няма достатъчно квалифициран персонал, който да контролира спазването им, или защото в повечето страни, за които е предназначен износът, законите в защита на животните са значително по-либерални, отколкото в ЕС.

Габриел Паун е виждал ужасяващи сцени при разследванията си в страни извън ЕС. "Първо пробождат очите на бика, за да не вижда нищо, след това срязват сухожилията между копитата му, за да свалят голямото животно на земята, а после му нанасят множество удари по врата. Понякога умъртвяването на едно едро животно продължава 40 минути", разказва Паун.

Аграрното лоби също се бори срещу затягането на законите в защита на животните. Независимо от всички съпротиви, все пак се очертава прелом в мисленето. А Еврокомисията вече обяви, че ще преработи действащите правила за транспорт на животни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ок, спазвайте си правата на това, кеото ВИЕ ядете, а мен си ме оставете, да си гледам пиленцата на село и двете прасенца, дето бойко искаше да ми ги вземе.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20 - Какви плодове? Плодовете са като бонбони, само дето не те плючи толкова бързо захарта, ама и от плодове се дебелее и развива диабет.
24
4
 
16
 
! Отговори
Веган преди 2 години
На веганите и котките и кучетата са им вегани. Всичко им е веган. И веган крокодили вече има, и веган акули, и веган пирани. Има и веган хиени, веган лъвото, веган тигри, а също така има преди милиони години и имало и веган тиранозаври.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази руска медия пак ни облъчва с антиевропейска пропаганда
22
3
 
7
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Добре, ще карам на гюрлюци! Обаче:"От икебана дървесата ГИ БОЛИ". Жалко за животните, жалко и за растенията. При тях също има засичана нервна активност. За гъбите още не знам, сигурно и те мислят и чувстват. Какво че ядеме , бе вегани?"ПРЕКАЛЕН СВЕТЕЦ И БОГУ НЕ Е ДРАГ" казваше баба ми, Бог да я прости...
21
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малката нали е в училище в чужбина. Имам 7-8 "веганчета", неяли месо НИКОГА. МАлееее, това гледаш янкакви същества от дурга планета, все едно. Отначало си мислехме, че са аутистчета със синдроми и прочие ... то "нищо им нямало". Ем има им. Ама "нямало проблем" ... АХХАХА! Ако ще са такива съвременните хора - СУПЕР! Ще ги тъпчиме, както ни кефне ;)
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18 - Като не искаш, не ядеш и това е. Хубава топ физика без месо, ще докараш, ако си някакво суепр генетично изключние ... ако не си - ще трябва да си папкаш яко месце, инче не става.
19
1
 
18
 
! Отговори
Наминаващ преди 2 години
Виж Дойче веле и пусни водата, въпрос на време е проблем да е физическото оцеляване на хората вследствие зелени сертификати, зелена енергия и прочие зелени алабализми, представям си как дядо Хайнц или танте труди се обличат по дебело и тракат със зъби очаквайки лятното слънцестоене, за да се стоплят, но шолц им го каза позеленяване до дупка ,и скритият хомосексуалист макрон е изявен толераст тормоз на неваксинираните,
18
2
 
17
 
! Отговори
до 6 преди 2 години
На клетките ти им трябва глюкоза за енергия. Можеш да обърнеш и мазнината в гликоза, кетоновата диета е добър пример. Всъщност, ние сме по- добре устроени да живеем на мазнини, вместо на захари и диабетът и артериалната склероза свидетелстват за това. Но ние не можем да живеем без незаменини аминокиселини, защото не можем да ги синтезираме нито от глюкоза, нито от мазнина, неук-веган-клесясъл.
17
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човекът трябва да се храни с плодове. Всичко останало е следствие от извратения начин на живот.
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи батката от Сексът и градът, някой го обвинява в нещо, декоазуемо към този момент, скапваме му живота, ама неговите чувства не са значими? Уж сме християни, уж прошка, уж милост ... йок бате. АМа видиш ли - НА КОКОШКАТА е важно, да спазим правата. На чиъкн нъгета!
15
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама дреме му на пилето или на телето как точно ще го закараш под ножа- нали накрая пак ще го изядеш? Или трябва да са щастливо утрепани кокошки? Ми като искате да са щастливи не ги трепайте бе, шашкъни. Голем зор да плюскаш *** да ти се разлага в червата че да боледуваш.
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От хиляди години е така. Е, и?
13
1
 
26
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
Дойче веле вчера ревеше,че туркините нямали пари за дамски превръзки,а днес подхвана кокошките!А бе що не си ***** ******!
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще наемемоще 10 000 чиновника, да слухтят по дворовете, да не би някой да "тормози пиленцяята" из селата. Ужас! Правата на хранат?!?!?!?!?
11
5
 
0
 
! Отговори
11 преди 2 години
Ваксинираните консумират месо.
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ви боли па вас, на това, което АЗ ям, какво му е било, преди да го изям? Да не съм канибал? Не, не съм! Ми тогава? Скоро ще ме карате, да се извинявам, за гризачите, дето ловяхме в капани, а псоле ги псуакхем на котака да си играе с тях ...
9
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
O, Дойче Веле, добър вечер! Какво е общото между джендърите, веганите, и ковид ваксърите?
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 - Добре, че беше някой НЕучен, да ни каже, на наУчените, какви им били грешките.
7
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щрли да се гласуват нови закони за транспорта на животните. Звучи ми като нео което допълнително ще вдигне цените.