Учени в Белгия призоваха за отмяна на COVID мерки

Краят на кризата зависи от политическо решение
10 фев 2022 14:43, Елка Василева
72
Учени в Белгия призоваха за отмяна на COVID мерки
Снимка: архив, БГНЕС

Десетки белгийски учени подписаха открито писмо до властите, в което призовават за отпадане на противоепидемичните мерки. Призивът им бе поместен във водещи медии в навечерието на утрешното заседание, на което се очакват първите плахи стъпки в такава посока.

Според учените - лекари, вирусолози, представители на академичната общност, отслабването на вируса на COVID поставя под съмнение нуждата от ограничения на обществения живот. Те отбелязват, че всички епидемични показатели в страната се подобряват и настояват съответните решения за отпадане на ограниченията да се вземат по-скоро.

Още по темата

Някои от мерките вече са необясними - защо например 25-годишен здрав младеж да не може да тренира колективен спорт, след като не е ваксиниран с препарат, неспособен да забави разпространението на вируса, питат учените. По техните думи ограниченията се превръщат в навик, от който политиците и част от обществото трудно ще се откажат бързо. Отправен е призив за политическа смелост, каквато бе проявена през 2020 г. с решението за спиране на обществения живот в началото на пандемията.

Краят на кризата днес не зависи от здравната обстановка, а от политическо решение, пишат авторите на писмото. Те се опасяват, че безкрайното продължаване на контрола над обществото със здравен претекст ще нагнети напрежение и ще доведе до увеличаване на недоволните, а от това може да се възползват екстремистките движения.

В последните месеци в Белгия се състояха няколко многохилядни протеста срещу противоепидемичните мерки, включително с искания за оставка на правителството. Утре властите се очаква да смекчат част от ограниченията, но засега ще се запази приложението на сертификатите за COVID, които предизвикват най-силни възражения.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама много ви е страх. Гузен негонен бяга..ще сгрешите нещо в паниката си.
37
3
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
На всички ни писна от тези псевдо мерки! Аман!
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 38 Става като при теб, когато искаш да си като европейците, но не правиш нищо като тях. Всякакви прилики са напълно случайни. :))))
35
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно тези учени са ***, които не вярват в науката хахаха Ние откога питаме, защо някой НЕваксиниран да няма право да посещава определени места, след като ваксата не пази от заразяване? ... Явно учените са започнали да четат конспирации и им е дошъл акъла за разлика от Германец и разни други тр_олчета хахаха
34
9
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Колкото техните заплахи за това правителството да стопли лятото иначе ...." -- Като нищо ще си припишат тази заслуга. В тяхната паралелна вселена те са двигателите на всичко позитивно.
33
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34 Правех си шега със "заплахите"н анативаксърите. Колкото техните заплахи за това правителството да стопли лятото иначе .... са базирани на техните действия за реалното стопляне на лятото, толкова и разхлабването на мерките се дължи на техните "протести". Белгия е на 80% ваксинирана, затова може да си позволи да отпусне юздите. Както става във Великобритания, Швеция, Германия и къде ли още не.
32
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
31 - Задай си въпроса защо е нужно да се "плашат" правителствата за да разкарат зелето, което доказано е неефективно в здравен план. Когато продадеш свободата си за сигурност, губиш и свободата и сигурността си.
31
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябват повече ваксини. Иначе никога няма да приключи пандемията.
30
1
 
12
 
! Отговори
Сойка присмехулка преди 2 години
В сънищата беше "Матрицата", материализацията беше в "Зараза",за бъдещето беше "Елизиум", резюмето беше във "V като Вендета",а за напреднали "Игрите на глада". Ако имате мозък, обяснете на тези безмозъчните. Само надеждата е по силна от страха.Най силното оръжие е "словото",а в днешно време "екранизираното".Разпостранявайте и "военнизирайте" другите с прозрението!!!
29
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 "Скоро, ще е правопропорционално на произведението между броя камиони и разстоянито им до брюкселските зелки." Предлагам следващото с което антиваксърите да заплашат правителствата е, че ако не се стопли през лятото ще има "конвои на слънцето" :))))
28
0
 
4
 
! Отговори
жу преди 2 години
Че кой слуша учените,полиците трябва да слушаме,те най-добре знаят....
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След тази статия, наще професори, гадатели на цифри, и всякви други пропаднали ще заекват и ще сучат и лъжат още повече.
26
27
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 20/26 ""Скоро" вече означава съвсем скоро." А през лятото на 2020 "Скоро" какво означаваше? Според вашия Бог Мангъров означаваше есента, а то какво излезе? Станахте за смях.
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро, ще е правопропорционално на произведението между броя камиони и разстоянито им до брюкселските зелки.
24
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 14 Не само животът на хората е съсипан! Икономиката изпада в колапс, световната икономика! Бавят се доставки поради ограниченията, цените растат нагоре, на всичко, не само на яденето! Енергоносители, ток, нефт и газ, метали, суровини! Фирми масово са пред фалити или са принудени да си увеличат цените и продукцията им става непродаваема... и всички се оправдават с COVID-19!
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 20/22 "Аз от 2 години чета заплахите ви, че ще умра ако не се ваксинирам/спазвам мерки. Нито съм се ваксинирал, нито мерки съм спазвал, нито съм боледувал. Ковид-цирка ви приключи." Ти лично? Съмнявам се. Антиваксъри - определено.
22
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо чак сега? 2 години къде спаха всички. Нали стана ясно още 2020г че този вирус не е опасен и смъртността е под 1%. Напълно излишни са всички мерки. Явно целта беше да се предизвика икономическа криза и инфлация. Да не забравяме че банкерите години наред мрънкаха че инфлацията е прекалено ниска и повишаването на инфлацията е беше основен приоритет. Сега казват че малко прекалили но лъжат. Те искат още по голяма инфлация.
21
0
 
25
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
Аз от 2 години чета заплахите ви, че ще умра ако не се ваксинирам/спазвам мерки. Нито съм се ваксинирал, нито мерки съм спазвал, нито съм боледувал. Ковид-цирка ви приключи.
20
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До объркан "учените казват" Учените в страна с 80% ваксинирани.
19
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 17 "и скоро ще играе тоягата" Това скоро го четем от година и половина. Вашите представи за време станаха напълно фиктивни.