ЕС иска да увеличи предпазните средства и йода срещу радиация

Работата на HERA трябва да се активизира след събитията в Украйна
21 мар 2022 17:30, Нели Христова
42
ЕС иска да увеличи предпазните средства и йода срещу радиация
Снимка: Pixabay/jessebridgewater

Европейският съюз се стреми да увеличи запасите от йодни препарати и лични предпазни средства срещу радиация, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от "Financial Times".

"Комисията работи за повишаване на готовността в областта на химическите, биологичните, радиологичните и ядрените заплахи като цяло и тези усилия започнаха още преди военните действия в Украйна", цитира вестникът думите на говорителя.

По данни на "Financial Times", Брюксел се опитва да приложи "поуките от пандемията от COVID-19, която остави Европа без достатъчно запаси от лични предпазни средства и ваксини".

Миналата година беше създадено Европейското управление за реагиране при извънредни ситуации в областта на здравеопазването (HERA), за да идентифицира и да се подготви за евентуални бъдещи извънредни ситуации в областта на здравеопазването.

В случай на нужда HERA се призовава да увеличи финансирането и да стартира механизми за наблюдение, насочване и набавяне на необходимите медицински консумативи и суровини. Освен това разполага с производствени мощности, готови да посрещнат търсенето на лекарства.

Според евродепутатите работата на HERA трябва да се активизира след събитията в Украйна.

"Трябва да извлечем важни поуки от пандемията от коронавирус", отбелязва един от тях, цитиран от вестника.

"Настояваме за конкретни мерки по отношение на ядрените съоръжения. Засега не сме готови за това, не разполагаме с необходимите доставки", добавя депутатът.

Белгия, България и Чешката република съобщиха по-рано, че в аптеките липсват таблетки калиев йодид, които се използват за лечение на последиците от радиационно облъчване, както и други богати на йод лекарства, припомня изданието. В края на февруари българското правителство реши да отпусне допълнително финансиране в размер на 4,1 млн. лева (около 2,05 млн. евро) за закупуване на специални материали за ядрена авария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
13: мега тъпия си ти, гледа и други видеа където Украйнците разхождат туристи около съркофага, цхе даже и вътре в него? Образовай се малко бе ***
14
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС всява смут, омраза, дезинформация и фълшиви новини с пропаганда. Какъв йод бе, какво е гръмнало? или нищо? Аман от ФАЩ и западните марионетки
13
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основната цел е една: стрес, стрес и пак стрес!
12
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди седмица гледах как руските войници се разхождат покрай саркофага на реактора все едно че са в някой парк в Москва.Ама нищо чудно на военните толкова им е акъла! Там където командват хора с фуражки няма ни разум,ни логика!
11
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега пихте само белина, сега ще прибавите и йод. Дали вървят заедно?
10
0
 
27
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Ахаааа , няма нищо общо с войната в Украйна. Разправяй ги на ,,скъсаната ми шапка,,. Знаете нещо но го криете от хората.
9
4
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсула да раздава по 1 шмайзер за бой с руснаците :)))
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нали се сещате, че йода не е лек чудо срещу радиация, действието му е просто че насища организма с йод, което води до поемането на по-малко радиоактивен йод, и е най вече нужен за деца и подрастващи, и не прави нищо за другите радиоактивни вещества
7
0
 
30
 
! Отговори
Казах преди време преди 2 години
След задължителните вакси и маски следват каски, шнорхели и противогази. За войната не познах, но шестото ми чувство никога не ме подвежда.Да видим кога следват шнорхелите. Я да ни удари радиацията, па да гледаме йод как ще ни спасява. Отново спонсориране на производители със застояла продукция.
6
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маските бяха да свикваме. Един вид плавен преход към противогазите.
5
3
 
32
 
! Отговори
ЕС намеренията преди 2 години
ЕС има намерени да отвори ядрена война ли?
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво печелиш когато лъжеш?Да не ти вярват когато казваш истината!!Заради истерията с кромид 19,след време когато наистина има опастност за нещо вече никой няма да вярва на медиите!!
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***.tи недай си боже, ако се стигне до там никакъв йод няма да им помогне.
2
0
 
24
 
! Отговори
Едно по едно преди 2 години
След лобистите на фармцефтите, текущо лобистите на оръжейните производители иде ред на лобистите не химиците!
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро каза че имаме йонени таблетки от йод, йоденени, идиодни. От йод бе, йод, йод.