Въпреки заканата на Путин, доставките на руски газ към ЕС продължават

Той задължи със заповед „недружелюбните“ държави да плащат в рубли
Обновена: 1 апр 2022 15:41 | 1 апр 2022 15:39, Йоана Цонева
106
Въпреки заканата на Путин, доставките на руски газ към ЕС продължават
Снимка: БГНЕС

Въпреки, че руският президент Владимир Путин заплаши ЕС, че Русия ще спре доставките на газ на 1 април в случай, че получи отказ да се плаща в рубли, в момента Европа продължава да бъде снабдявана с природния ресурс.

Преговорите, целящи прекратяване на войната, щяха да бъдат подновени чрез видеовръзка, тъй като украинските сили постигнаха по-голям напредък на терен в контраатака, която отблъсна руснаците от Киев и прекъсна обсадата на някои градове в северната и източната част на страната, предаде „Ройтерс“.

След като не успя да превземе нито един голям украински град в рамките на пет седмици война, Русия твърди, че е преместила фокуса си към югоизточната част, където подкрепя сепаратистите от 2014 г. насам.

Районът включва пристанището Мариупол, сцена на най-тежката хуманитарна криза по време на войната, където според ООН хиляди хора са загинали след повече от месец под руска обсада и непрестанни бомбардировки.

Червеният кръст се надяваше да започне евакуация от града в петък с първия конвой с помощи, но Украйна заяви, че Русия е попречила на автобусите да достигнат до него в четвъртък.

Още по темата
Западните санкции, наложени заради войната, изключиха Русия от голяма част от световната търговия, но бяха направени изключения за петрола и газа.

Путин подписа заповед, с която определи краен срок до петък, в който купувачите от "недружелюбни" държави да плащат за газа в рубли или да бъдат отрязани от мрежата - искане, което западните клиенти отхвърлиха като опит за пренаписване на договорите, които изискват плащане в евро. Германия, най-големият купувач, нарече това "изнудване" и тази седмица предупреди за потенциална извънредна ситуация, ако доставките бъдат ограничени.

Въпреки това днес няма признаци за незабавно прекъсване. Потоците по два от трите основни газопровода, по които руският газ постъпва в Европа - "Северен поток 1" през Балтийско море и през Украйна в Словакия, останаха стабилни.

Потоците по другия основен маршрут - газопровода "Ямал-Европа" през Беларус - бяха обърнали посоката си и сега доставят газ от Германия за Полша, но това се е случвало и преди и се предполага, че не означава непременно нова политика.

Руският газов гигант  Газпром заяви, че продължава да снабдява Европа през Украйна в съответствие със заявките на незначително намалелите потребители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то ако ставаше със заповеди, декрети и укази, СССР още щеше да съществува
67
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откога чакам Путин сам да отреже клона на който стои цяллата му калпава държава. Дано утре най-сетне дочакам този момент, но нещо ми подсказва че руснаците пак ще извъртят *** и ще продължат доставките.
66
4
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
РУБЛИ НЕМА -----АМА , ГАЗА НЕ СПИРА НЕЩО....ХА,ХА,ХАААААААА.....
65
8
 
7
 
! Отговори
сами се подставихме преди 2 години
ЕС е на колене
64
0
 
6
 
! Отговори
Инфо преди 2 години
ГАЗПРОМ напуска Германия !?!!!?!?!?!?
63
5
 
4
 
! Отговори
тодор живков преди 2 години
От ЕС крещят към Кремъл " Хайде затваряй вентила " , но както виждате газта продължава да отива на запад .Засега .До края на 2022 г няма да има нужда от руска газ .
62
4
 
6
 
! Отговори
Христо Попхристов преди 2 години
Нещастници, явно толкова сте заблудени от "демократичните медии", че не мислите с главния си мозък. Газта. получена сега се плаща след 15 до 30 дни по различните договори. Тогава ще трябва да плащат в рубли. Мажду другото вече Унгария и Словакия се съгласиха да плащат в рубли.
61
5
 
8
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ! преди 2 години
РУСИЯ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ЧУЖДАТА ВАЛУТА , КАТО ВСЕКИ ЧЕРВЕН ЛАЙ""АР ОТ КГБ....ХА,ХА,ХААААААА.....КАТО ПУТИН!!....ПРЕДИ ЗА ЗАСПЯТ --ТЕ ВИНАГИ СИ ПРОВЕРЯВАТ ЧУЖДАТА ВАЛУТА И ПАСПОРТИТЕ В НОЩНОТО ШКАФЧЕ...ХА,ХА,ХАААА....ОЩЕ ОТ ЛЕНИНОВО ВРЕМЕ!!!!
60
9
 
6
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 2 години
Русия е много изостанала, икономически е като Нигерия, само че със сняг!
59
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня в Кремъл само да врътне кранчето и щетите за ЕС ще са катастрофални. Ще им направи показно как се срива държава с налагане на една единствена санкция.
58
6
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Украинците минаха в контраатака, върнаха си всичко от агресора и Европа продължава да получава съветска газ :)))) Абе вярно ли няма някой нормален в Кремъл, да каже на пyтютy, че е чист шизофреник и я изгуби вече тази война :))) Болните промити мозъци на дрогарете тук пишеха как ако искал, щял за 72 часа да стигне до Берлин...АхахахахахахахаЦелият свят обаче му видя срама и колко е нищожно джудженцето и слабо
57
8
 
8
 
! Отговори
ЕС не вярва на Русия преди 2 години
Никой не вярва на Русия, даже и тя самата не си вярва...
56
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският президент Владимир Путин не е заплашвал, че Русия ще спре доставките на газ на 1 април в случай, че получи отказ да се плаща в рубли. Той информира, че който иска газ, трябва да си открие сметка в рубли в руска банка и да плаща газа с рубли. Президентът Путин е великодушен и ви дава месечен толеранс. Нека да видим какво ще последва на 1-ви май, ако не платите в рубли.
55
6
 
6
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 2 години
Русия е много изостанала, икономически е като Нигерия, само че със сняг!
54
6
 
6
 
! Отговори
И смешно и жалко преди 2 години
Русия е много изостанала. Американците кацнаха на луната през много далечната 1969 година, а руснаците повече от 50 години по-късно още не могат...И смешно и жалко.
53
1
 
2
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"E, те ще изчакат..." -- И тука ще чакаме, явно... Както чакам вече година предсказаната ми смърт от ваксината, всенародната революция с последващ трибунал срещу бялата мафия. Нали така? :)
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АлексСпбИ то до 40 000 рубли ))) след това паспорт... След 600 000 минават през държавата (РосФинМонитора)Ай стига сме им отваряли очите!
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес Песков казал, че плащането на газа в рубли скоро ще бъде отменено. РусНАЦИте освен , че са лъжливи са и много мързеливи.
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'Много ясно. Нали освен газа си и петрола нямат нищо с което да се хранят.'--->>> Най-големия износител на хранителни продукти за ЕС нямал с какво да се храни... аре бегай от тука бе, хахаха.
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E, те ще изчакат да се натрупа едно количество газ и тогава да рече: 'абе вий що не сте си го платили' и чак тогава ще спре потока и ще обяви цената в рубли... Това е нормално и се очаква.