Битката за Мариупол навлезе в последните си решаващи часове

Москва твърди, че за последната нощ са убили поне 600 украински военни
5 май 2022 14:58, Йоана Цонева
221

Руски военни са влезли в металургичния завод "Азовстал", а украински командир от полка "Азов" описа боевете като ожесточени и кървави.

Щурмът започна часове преди да започне обявеният от Русия тридневен коридор за изтегляне на цивилните и военните части. Засилват се и очакванията, че за Деня на победата - 9 май, Русия ще организира парад в сринатия Мариупол. Властите в Москва посочиха, че само за една нощ са убили 600 украински военни.

В същото време се появи информация, че Русия е направила симулация на ядрен удар по време на учение в Калининград. Близо сто руски войници са упражнявали т.нар. "електронен старт" на мобилни балистични ракети с ядрени глави тип "Искандер", съобщи германското министерство на отбраната, пише Bulgaria ON AIR.

"Нашите войници полагат "свръхчовешки усилия" да отблъснат руската атака. Ситуацията е "изключително трудна", заяви командирът на полка "Азов" Денис Прокопенко.  

Смята се, че над 200 цивилни все още са в завода, включително повече от 30 деца. А след новината за пробива на крепостта "Азов", Русия обяви прекратяване на огъня в Мариупол, за да може цивилните да се евакуират. Москва обеща примирие от 10 часа всеки ден до събота. Руските власти обещаха евакуираните да отпътуват за Русия или за градовете под украински контрол - според желанието им.

Украинският президент Володимир Зеленски призова ООН за помощ за изтегляне на ранените.

"Говорих с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за постигнатото и какво още може да направим, за да защитим жителите на Мариупол и защитниците на града. Работя по този въпрос и съм благодарен за всяка помощ", каза Зеленски.

Русия планира да проведе военен парад в превзетия украински град Мариупол на 9 май по повод годишнината от победата във Втората световна война, твърдят украинските власти. Според Киев, пратеник на администрацията на руския президент е пристигнал в града, за да координира подготовката за парада.

А подготовката за парада в Москва тече с пълна сила. В същото време от Кремъл упорито отричат, че на 9 май ще обявят война в Украйна, което би позволило масова мобилизация. От началото на инвазията Кремъл нарича случващото се "специална военна операция".

Продължава руската офанзива в Източна Украйна. Според областния управител на Луганска област, целият регион е подложен на обстрел, а двама души са загинали през последното денонощие. В района на Донецк в Краматорск са ранени най-малко 25 души през нощта при руски обстрел.

Украйна обаче твърди, че си е върнала контрола над редица населени места около Николаев и Херсон. Киев засега успява да спре сливането на двете офанзиви по линията Изюм - Донбас.

Общият брой на жертвите в района достига 1 235 души, след като властите съобщиха, че са открили още 20 тела на цивилни в предградието Бородянка и околните села

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Путин не разбра ли че и да ги избие до крак, и с перо да гали украинците - санкции ще има. Западните държави просто искат да владеят света. Те така са свикнали от последните 300-400 години. Метода е един - войни, и в 20 век - демокрация. Ако се появи някой, който да оспори, глутницата се обединява и напада. Западняците ми приличат на африканските хиенови кучета - действат в глутница.
164
4
 
1
 
! Отговори
Разбрахме преди 2 години
Москва се хвали, че нападнала вероломно съседна държава, и започнала да разрушава и да избива хора. Голям повод за хвалба, наистина !
163
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 млн. бандеровци не се равняват на 30млн. в държава, в която огромната маса хора са държани в страх след събитията в Одеса и убийствата на журналисти ( справка - Олес Бузина ). И тия ***, които изгориха мирни хора в Одеса са в основата на нацитата "Азов" и т.п.
162
8
 
4
 
! Отговори
До 185 преди 2 години
И аз това викам - Вовата Зеленски ще смачка путлерофашистите !!!
161
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вовата ще смачка фашистите
160
9
 
27
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Слава на Русия и руският народ смърт на фашизма и предателите . Украйнците да ходят да си защитават държавата какво търсят тука да не би ни да сме гласували за оня еврейски шут Зеленски щом сте го избрали ще си сърбате попарата ето ние тук избрахме едни харварсти *** и предатели ама ще ядат.народен бой и повече няма да поропарят към България скоро и техния край ще дойде
159
3
 
22
 
! Отговори
Турчина преди 2 години
Ами ако в България сложим турското знаме на фъндъкова дали ще й приятно какво че са укрйинци да не би да има повече улрайнци в България от колкото турци айде де ще ми сложат украйнски Знаме да ходят да си го сложат в Украйна а ние утре ще сложем турското Знаме да видим Какво ще стане марш на всички украйнци от България каквото си надробили това ще си ядат идете в родината си да я защитавате какво търсите тука марш е Украйна фашисти идеите при оня еврейн вие си го избрахте сега
158
21
 
7
 
! Отговори
ABCD преди 2 години
Според кремъл вече войната е приключила. Доста ватенки ще измрат докато го превземат Мариопол. Войната беше загубена от Руснаците 2 седмици, след нейното започване. Следва агония и разпад на Руската федерация.
157
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Защо не казват, че тоя командир е поискал срещу евакуацията на 15 цивилни от завода 1 тон храни и медикаменти, и че никой просто така няма да излезе от завода, ако не бъде разменен срещу храна. Очевидно той така оценява живота на 15 човека на един тон храна....
156
5
 
13
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Путъ каза няма да остане жив украйнски фашист дай Боже колкото по бързо свърши с тези предатели толкоз по добре и в България има фашист и то повече от половината българи в парламента без партия Възраждане са фашисти и БСП са фашисти дано да км изпрати един снаряд да ги вдигне в въздуха отвращавам се от такива предатели ако я нямаше Русия до сега жените ни щяха да са с шалвари а мъжете с фесове ДПС е руска *** помнете го това добре ако в България почне война ДПС ще е виновна те са продажници
155
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашенските съветски мекерета продължават с глупостите си и някои даже и си вярват. И какво ако Путин пожертва още 10 000 войника и превземе металургичния завод? Нищо. Няма да спечели войната, само си гарантира дълги години атентати по всички обекти на територията на Русия. Русия може да е голяма, но 30 млн кръвни врагове са си 30 милиона. Санкциите няма да отпаднат при никакъв случай и въстановяването на Украйна ще се плати от мужиците. И ще плащат и тогава когато ще са забравили образа на Путин
154
0
 
16
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Йоанке, видеото си объркала май! Имате 2 различни статии с едно и също видео! Пияни ли сте или?...
153
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - защота като се махне този "жив щит" - руснаците ще подпукат яко азовските нацита и ще излезе истината, че там срещу русия се бият канадски, американски и израелски генерали и военни - за това руснаците проверяват всеки , който се пише цивилен и иска да излезе
152
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мариопол отдавна е руски. Не заблуждавайте народонаселението, че фашистите го бранят още героично.
151
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо военните не пускат цивилните да се евакуират . Запада и САЩ не виждат ли , какво представляват Азовците и компания , защо ги подкепят . Или щом може ИДИЛ да подкрепят , какво толкова ще стане - някое друго нацистче да подкрепят. Важен е интересът
150
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краят на нацистите от Азов дойде,който остане жив ще въстановява разрушеният Мариупол.Днес от Азов са искали размяна на цивилни срещу медикаменти и храна.Жалко за невинните хорица,ако умрат заради подлите украински нацисти.
149
10
 
33
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 2 години
да де, ама главорезите от ултра-националистическата формация Азов не могат да избягат от Азовстал,плътно контролиран от войниците на РФ,чиито Върховен Главнокомандващ е издал заповед да не превръква даже и муха...Кадиров също се изказа по въпроса,но май не много приветливо. Е, значи,укро-нацистите са дотук...Може да си правят каквито си щат изявления- няма лошо, може и да се "съпротивляват героично"-проблемът си е техен. Знаят добре,че бойците от РФ изобщо и не мислят да ги пленяват-за чий са им
148
7
 
33
 
! Отговори
Бум преди 2 години
Руски воени са унищожили началника на териториалната отбрана на Харковска област и командир на "азов"за Харков.
147
13
 
49
 
! Отговори
Илиев преди 2 години
"Президента" на "Велика Украйна",да вдига бялото знаме пред руските военни части,за да приключи войната.Той и сподвижниците му се крият като съсли в подземията при майките с деца и чакат да спре започнатото.Стоварва оръжие дядо Джо и до там.Трябва живи американци да боравят с него,но както виждаме,не им пука какво става в "братската "за тях Украйна!
146
8
 
34
 
! Отговори
Ковид-аптекар преди 2 години
В началото бе Грета Тунберг. Изглеждаше смешно. Смениха я по места кунчевци, кантарджиевци и прочие ковид-шамани. Смени ги Зеленски. Още ли е смешно?