Отбелязваме 9 май – Ден на Европа

Радев и Йотова поднасят цветя пред Паметника на незнайния войн
9 май 2022 07:20, Петя Славова
94
Отбелязваме 9 май – Ден на Европа
Снимка: БГНЕС

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

Още по темата

На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за обединяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. "Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС, предава БГНЕС.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които той се обръща, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си.

На този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. "Декларацията на Шуман" се счита за основата на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България Денят на Европа е обявен за отбелязване с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

На 9 май, от 10.00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Преди церемонията президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част.

По-рано през деня, от 9.00 часа, държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отвратителни жалки русофили. трябвало е да ви обгазим заедно с евреите до 1944. та вие руснаците сте си евреи
8
3
 
16
 
! Отговори
Днес преди 2 години
Слугинаж, жалки сте
7
10
 
19
 
! Отговори
Йосарян преди 2 години
Ден на Европа било, хахахаха...2-ри февруари е денят на Европа. Днес е денят на победата.
6
14
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Да живее Русия и нашите братя, натоварени със задачата да громят неонацизма. Вие си дрънкайте за измисления ден на европа.
5
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РУСИЯ е нужна на Света, както Слънцето, Въздуха и Водата за всяко Живо същество ! С Праздником - УРА !
4
15
 
18
 
! Отговори
С днём победы преди 2 години
Каква европичка бе, клоунадата? Слава на Русия, смърт на фашистката клика!!!
3
14
 
24
 
! Отговори
Азимов преди 2 години
Честит ден на победата. Какъв ден на Европа!?Европа е един срам. Ако не беше Русия, в Европа щеше да има една държава.
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кланете главици, чествайте загубата си и вервайте че сте свободни, селя ни пр0сти!
1
15
 
26
 
! Отговори
Предприемач преди 2 години
9 май е ден на победата. Не ни кръщавайте, помня уроците по история за 7 ми клас. Слава на Русия, а Европа може да отбележи свояизмислен празник с масирани гей паради