Соларните панели стават задължителни за покривите в ЕС

Нов европейски енергиен план
18 май 2022 18:22, Росен Стойчев
74
Соларните панели стават задължителни за покривите в ЕС
Снимка: БГНЕС/EPA

Европейски представители предложиха соларните панели да станат задължителни за покривите на обществените и търговски сгради в ЕС, съобщи Фигаро.

Правилото може да бъде въведено до три години.

Още по темата
До края на десетилетието то ще важи и за жилищните сгради.

Групата работи по план, който да гарантира, че е енергийно независима. Подробности бяха представени от европейския председател Урсула фон дер Лайен.

Основната идея е да се осъществи преход към чиста енергия. Планира се намаляване на търсенето и алтернативни доставки.

Вероятно ще се търси енергийна ефективност от тринадесет процента. Планира се кампания сред гражданите, както и програма за изолация на сгради.

Повишен ще бъде и делът на чиста енергия в потреблението до края на десетилетието. Програмите за чиста енергия ще станат основни за групата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: ЕСенергияпанели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Абе ти да не си Минчо Празников, че да знаеш в коя държава за колко време пече слънцето и къде и как огрява. То няма метеорологичен екип на този свят , който да направи годишна прогноза и да познае точно. Хората се ограничават с прогноза за седмица , максимум две напред. Но ти трябва да си някакъв феномен. Иначе според мен идеята не е лоша , но не е достатъчно. Грешката на ЕС е , че иска да спре АЕЦите и е против атомната енергия. Още не сме готови за това.
50
2
 
0
 
! Отговори
ЖбнЛ преди 1 година
Леле направо гениално! Сега ще наливат милиарди на китайски формички да им правят тенекета, както отбеляза някакъв японец. А не се сетиха за 20 - 30 години , когато му наливаха трилионите на путкьо за платинена газчица и нефче, че другаря Си една тръба не му пусна на жуженцето, че му е такова приятелче!
49
3
 
3
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
И коя е урсулата, че да ми заповядва какво да си сложа на покрива?
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес - задължително соларни панели по покривите (да сме "енергийно независими" от газта на руснаците), утре - по едно прасе и до 5 кокошки на всеки балкон (че ще трябва и да се яде). Това, че ще се къпем по веднъж седмично, вече го разбрахме. Засега само ни призовават, скоро и ще ни задължават. Нищо, важното е, че сме "енергийно независими" от лошите руснаци.
47
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много добра инициатива, много смислен подход. Ако инсталациите бъдат подкрепени с евросредства, не само ще сме енергийно независими, но и ще плащаме сметки, близки до нула. Съхранението на енергията е донякъде разрешен проблем. Стискам им палци да стане, и да премахнем фосилните горива завинаги, за да има бъдеще за всички на планетата.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гениална Урсулка, както винаги. Дали се е сетила, че тия слънчеви панели, дето ще ни задължават да монтираме на всяка сграда, са с батерии, направени от силиций? И дали и е дошло на акъла да провери кои две държави основно добиват силиций?...
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това казали ли са го на холандците, или датчаните, или поляците, или балтийцките? Дето през по-голямата част от годината времето им е дъжд, сняг и мъгла и, като се покаже слънцето за кратко, настава празник? Че ще ми е много интересно да им видя реакциите.
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСЕКИ ще е задължен да си слага слънчеви панели? Мдаа, това е особено подходящо за средната и северната част на Европа, където слънцето пече по няколко седмици годишно?!.. По гротескност и икономическа логика това решение може да се сравни само с правите краставици. Само дето ще ни излезе през носа като разходи.
43
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 1 година
Затоплянето е факт, без значение на причините... Енергийните проблеми на човечеството са съвсем друго нещо, но не смятам, че те ще се решат чрез използването на повече слънчеви панели. Ядрената енергетика е само част от решението. Тя може да осигури базовата мощност, но откъде ще дойде другата част от енергийния микс. Единствената смислена алтернатива е водородното гориво, за генерирането на което, ще ни трябват още купища ядрена енергия и нови централи... А и за централите трябва гориво...
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Впрочем, това не беше ли скъпата енергия в БГ микса? Очакваме поевтиняване, може би? Важното е да не се свързва по никакъв начин с Русия. Чиста енергия - енергия, която е получена след като залез слънце над Русия, в противен случай е зависимост от Русия.
41
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално за болшевиките европендели е да измислят простотии и да задължават, скоро стария комунизъм ще ни се види като рай.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задължителни, задължителни, колко да са задължителни? 5-G -то е горе на покрива! Айде решавайте 5-G или соларка!
39
2
 
15
 
! Отговори
SS преди 1 година
Слушайте брюкселските пед-р-си далеч ще стигнете !
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А картофи в кофи ще си отглеждаме ли?
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е като китайската инициатива от 50-те години - във всеки селски двор - пещ за леене на стомана. Сериозно.
36
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А батерии дали ще има защото толкова много ток не може да поеме мрежата. А тези батерии с какво се правят? Истината е че без ядрена енергетика и сериозна наука няма технологично развитие. Това е връщане в каменната ера. Ще започнат да ни карат да си светим със свещи. Бъдещето е едрена енергия и премахване на всички частни ЕРПта. Тази дейност трябва да се извършва от държавата за да може народа да ползва наистина евтин ток, а не 4-5 пъти по-скъп като сега. Не може едни частни фирми да се облагод
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ес пак ще ни задължава. Следващата информация от поредицата ще е списък на предприятията, към които имаме задължението да се обърнем. Да попитам: Кой ще ги монтира и поддържа тези панели? Защото в Германия при някава повреда, четох преди половн година, никой не си играе да тъси конкретно къде е и как да се поправяло, а просто искат смяна на всичко. второ: От какви суровини се правят панелите и как се утилизират вече излезлите от употреба?
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Striker Нямаш акъл да коментираш такива теми. Пиши по форуми за гуменки, тениски и тн.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ти сигурен ли си какво причинява това затопляне? Дали не е естествен процес? По какъв начин ти намаляваш тези емисии след като унищожаваш ядрената енергетика и изкуствено покачваш цената на тока до небето и така принуждаваш населението да започне да се отоплява пак на твърдо гориво? Да, китайците нямат нищо против защото икономиката на европа ще се самоубие, но за сметка на това ще купува китайски панели. Американците също ще са много доволни. Този свят се е напълнил с олигoфрени.
32
19
 
4
 
! Отговори
Striker преди 1 година
Нормално, това е бъдещето. Всеки м2 от площта на една соларна инсталация дава повече, отколкото от м2 на ядрена електроцентрала. Цяла Америка може да покрие енегрийните си нужди с около 100 км2 фотоволтаици. Но Г-аньо иска атом, да тъпче земята с радиоактивни отпадъци и да зависи от тоя и оня за гориво. И най-вече от страхливия тра-в*е-стит от Кремлин.