EК призова България да бъде приета в Шенген

Какви са приоритетите на Шенгенското пространство
Обновена: 24 май 2022 17:58 | 24 май 2022 17:32, Нели Христова
117
EК призова България да бъде приета в Шенген
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представи доклад за състоянието на Шенген през 2022 г. В него се припомня значението на доизграждането на Шенгенското пространство и се призовава Съветът да приеме решенията, които да позволят на България, Румъния и Хърватия станат официално част от него, предвид факта, че са изпълнени всички критерии.

Същото ще се отнася и за Кипър, след като успешно приключи процеса на оценка на Шенгенското пространство, се посочва още в приетия днес документ.

Това е първият път, в който Комисията представя такъв доклад след миналогодишната Шенгенска стратегия. Той е част от инициативата на ЕК за укрепване на управлението на Шенгенското пространство чрез годишни доклади, в които се представя състоянието на Шенген, набелязват се приоритетите за следващата година и се наблюдава напредъкът, постигнат в края на съответната година. Докладът за състоянието на Шенген ще послужи като основа за обсъжданията на членовете на Европейския парламент и министрите на вътрешните работи на Шенгенския форум на 2 юни и на предстоящото заседание на Съвета по Шенген на 10 юни.

"Шенгенското пространство обедини нашия континент и е символ на европейския начин на живот. През изминалата година предприехме решителни стъпки за по-нататъшно укрепване на управлението на Шенген и за възстановяване на доверието в този ключов двигател на нашите икономики. Днешните доклади отразяват този непоколебим ангажимент да се гарантира, че Шенген ще излезе по-силен от разнообразните предизвикателства, пред които е изправен", заяви заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта: "Свободата да се движиш, живееш и работиш в различни държави-членки е скъпа за европейците. Неотдавнашните кризи и предизвикателства показаха, че не можем да приемаме тази свобода за даденост. Ще продължим да работим заедно, за да изпълним приоритетите, изложени в доклада за състоянието на Шенген, и да насочим Европейската гранична и брегова охрана към по-ефективна и интегрирана работа. Шенген е споделена отговорност, която изисква ангажираността и ангажимента на всички нас."

Актуално състояние на Шенгенското пространство и нови приоритети

Докладът за състоянието на Шенгенското пространство през 2022 г. е отправна точка за новия годишен цикъл на Шенгенското пространство. Цикълът предвижда редовна "проверка на състоянието" на Шенген, което позволява да се идентифицират проблемите на ранен етап, за да се гарантира общата отговорност и да се насърчи приемането на подходящи мерки. Междуинституционалната дискусия ще се проведе на Шенгенския форум на 2 юни, а политическите обсъждания ще последват на юнското заседание на Съвета по Шенген. Този процес е част от новото управление на Шенген, което засилва участието на всички участници в наблюдението на функционирането на Шенгенското пространство и предприемането на необходимите мерки. Новият механизъм за оценка и наблюдение на Шенген, който ЕК предложи през юни 2021 г. и който наскоро беше приет от Съвета, ще играе ключова роля в този нов модел на управление на Шенген.

В доклада се съдържа списък с приоритетни действия за периода 2022-2023 г., които трябва да бъдат предприети както на национално, така и на европейско равнище. Сред тях са:

- прилагане на новата ИТ архитектура и оперативна съвместимост за управление на границите;

- пълноценно използване на инструментите за трансгранично сътрудничество;

- осигуряване на системни проверки по външните граници на всички пътници;

- гарантиране, че Фронтекс използва пълния потенциал на своя мандат;

- премахване на всички дълготрайни проверки по вътрешните граници;

- приемане на преработения Кодекс на шенгенските граници.

В доклада са представени и приоритетите, произтичащи от оценките на Шенген. Понастоящем оценките по Шенген обхващат управлението на външните граници, полицейското сътрудничество, връщането, Шенгенската информационна система, визовата политика и защитата на данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
7
 
! Отговори
До до еха преди 1 година
Че ние изискванията сме ги покрили от поне 10г. А за род и родина друго имам предвид. Чети по внимателно и ще разбереш. Недей на принципа -чукча писател, не читател. Ние никога нищо не сме могли да изтъргуваме в наш и терес заради продажни политици, които сляза пари са продавали род и родина в името на чужд интерес и личен естествно. И сега ако не разбереш не знам.
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените ще останат! Ще се смени само валутата от лева в евро!
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29 с тая ксенофобия мястото ти е само в русия. Там ще цъфнеш и вържеш даже и без образование, достатъчно е да мразиш черножопите.това ж
24
2
 
2
 
! Отговори
Сакън преди 1 година
Не ги приемайте.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свободата да се движиш, живееш и работиш в различни държави-членки е скъпа за европейците. . . . . . . . . . И най вече за българите! Честито!
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така цената за всичко ще се удвои
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
EК ще ни обединява още повече! Освен че подозрително, звучи и заплашително!
20
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало еврогейцити, ходете си в Америка или в много пъстро националната Европа, да не кажа- черна, оставете ни нас да си решаваме бъдещето. Бездарници, мислят, че на тепсия ще ги посрещнат. И образование да имате, пак ще сте - forever from East Europe.
19
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е България да влезе в шенген и еврозоната
18
7
 
9
 
! Отговори
И ние като Украйна преди 1 година
След няколко десетилетия....
17
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат да ни вкарат в кафеза.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха дано. И русофилите ще намажат, че ще ходят до Масква и Сибир без визи и гранични формалности.
15
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако влезем в Шенген ще станем зле като Гърция.
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8 И какво от това.... Ами като не бяхме там нещата очевидно не се получаваха. Затова се правят промени,за да почнат да се получават. Ясно е ,че няма още от втория месец да се вдигнат заплатите и пенсиите,но това е правилната посока,за да потръгнат нещата.
13
10
 
16
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Някой пита ли народа дали иска.
12
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия след краставиците няма ли да изправят и бананите?
11
4
 
4
 
! Отговори
До еха преди 1 година
Какви род и родина те гонят? Щом покриваме изискванията не виждам проблем. Ако се наложи ще го изтъргуваме за членството на Швеция и Финландия в нато.
10
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви щем шенгена, но не ви щем и санкциите.
9
10
 
15
 
! Отговори
Росен Плевнелиев преди 1 година
Ще приготвим пищен гей парад съизмерим с тези в Мадрид,Лондон и Ню Йорк за този исторически момент!!
8
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврото го държат изкуствено. Трябват им свежи донори, като България. Ще обеднеем - това до сега се доказа с всички държави, които го приеха като основна валута.