Зеленски: Спрете да си "играете" с Русия

Президентът настоя Запада да сложи край на войната
27 май 2022 17:45, Йоана Цонева
356
Зеленски: Спрете да си "играете" с Русия
Снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски призова Запада да спре да се заиграва с Русия и да й наложи по-строги санкции, за да сложи край на "безсмислената война" в Украйна, като добави, че страната му ще остане независима, но единственият въпрос е на каква цена.

Критиките на Зеленски към Запада нараснаха през последните дни, докато Европейският съюз бавно се приближава към евентуално руско петролно ембарго и докато хиляди руски войници се опитват да обкръжат двата източни града Сиевродонецк и Лисичанск, предаде "Ройтерс".

Три месеца след инвазията си в Украйна Русия се отказа от нападението си над столицата Киев и се опитва да затвърди контрола си над индустриалния източен регион Донбас, където от 2014 г. подкрепя сепаратистки бунт.

Западните военни анализатори виждат в битката за Сиевродонецк и Лисичанск възможна повратна точка във войната след промяната на инерцията към Русия след капитулацията на украинския гарнизон в Мариупол миналата седмица.

"Украйна винаги ще бъде независима държава и тя няма да бъде разбита. Единственият въпрос е каква цена ще трябва да плати нашият народ за свободата си и каква цена ще плати Русия за тази безсмислена война срещу нас", заяви Зеленски в късно вечерно обръщение в четвъртък.

"Катастрофалният развой на събитията все още би могъл да бъде спрян, ако светът се отнесе към ситуацията в Украйна така, сякаш е изправен пред същата ситуация, ако силите не се заиграват с Русия, а наистина окажат натиск за прекратяване на войната."

Зеленски се оплака от разногласията в ЕС по въпроса за повече санкции срещу Русия и попита защо на някои държави се позволява да блокират плана.

Още по темата
ЕС обсъжда шести кръг от наказателни мерки, включително ембарго върху вноса на руски петрол. За това е необходимо единодушие, но Унгария се противопоставя на идеята с мотива, че икономиката ѝ ще пострада твърде много.

Унгария се нуждае от 3-1/2 до 4 години, за да се откаже от руския суров петрол и да направи огромни инвестиции, за да адаптира икономиката си, и докато не се постигне споразумение по всички въпроси, не може да подкрепи предложеното от ЕС петролно ембарго, заяви високопоставен унгарски съветник.

Зеленски заяви, че Русия получава по един милиард евро на ден от 27-членния блок за енергийни доставки.

"Колко седмици още Европейският съюз ще се опитва да постигне съгласие по шестия пакет?", попита той.

"Натискът върху Русия е буквално въпрос на спасяване на човешки живот. Всеки ден на отлагане, слабост, различни спорове или предложения за "успокояване" на агресора за сметка на жертвата означава единствено повече убити украинци."

Коментарите на Зеленски отбелязват втория пореден ден, в който той изостря критиките си към подхода на света към войната.

В сряда той разкритикува предложенията на Киев да направи отстъпки, за да постигне мир, като заяви, че идеята напомня на опитите да се успокои нацистка Германия през 1938 г.

На срещата на върха на ЕС на 30-31 май може да се стигне до разделение между членовете, които искат твърда позиция спрямо Русия, и тези, които призовават за прекратяване на огъня.

В четвъртък руските сили атакуваха от три страни, за да се опитат да обкръжат украинските сили в Сивиеродонецк и Лисичанск, съобщиха украинските военни. Ако двата града, разположени по протежение на река Сиверски Донец, паднат, почти цялата донбаска област Луганск ще бъде под руски контрол.

Настъплението на Русия в Донбас е подкрепено от масирани артилерийски бомбардировки. Украинските военни съобщиха, че в четвъртък са били обстрелвани 50 града в Донецка и Луганска област.

Губернаторът на Луганск Серхий Гайдай заяви, че за 24 часа в Сивиродонецк са били убити петима цивилни.

В четвъртък той заяви, че около 150 души са били погребани в масов гроб в един от районите на Лисичанск, тъй като за семействата е било твърде опасно да съберат телата и да ги погребат поотделно. Русия твърди, че не се цели в цивилни граждани.

Ръководителят на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний призова в Телеграм за повече западни оръжия, особено "оръжия, които ще ни позволят да поразяваме врага на голямо разстояние".

По-късно руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че всякакви доставки на оръжия, които биха могли да достигнат до руска територия, биха били "сериозна стъпка към неприемлива ескалация".

Западните държави, водени от САЩ, предоставиха на Украйна оръжия с голям обсег, включително гаубици M777 и противокорабни ракети Harpoon от Дания.

Вашингтон дори обмисля да предостави на Киев ракетна система с обсег от стотици километри и е провел разговори с Киев относно опасността от ескалация, ако нанесе удари дълбоко в Русия, заявиха американски и дипломатически представители пред "Ройтерс".

"Имаме опасения за ескалация, но все пак не искаме да поставяме географски ограничения или да им връзваме ръцете прекалено много с нещата, които им даваме", каза един от американските служители, който говори при условие за анонимност.

Русия нарича действията си в Украйна "специална операция" за разоръжаване на Украйна и за защита от фашисти. Украйна и Западът твърдят, че обвинението във фашизъм е неоснователно и че войната е непровокиран акт на агресия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия очаква Украйна да приеме нейните искания при евентуални мирни преговори. Тя иска Украйна да признае руския суверенитет над полуостров Крим, който Москва завзе през 2014 г., както и независимостта на сепаратистките територии, за които е обявена независимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този грачи като сврака. Е---ти гласа и ораторските умения. Дори за украинец е прекалено прОтивен.
253
3
 
21
 
! Отговори
надявал се е преди 1 година
да обедини света срещу Русия чрез актьорските си умения и е сметнал,а и още очевидно смята,че е възможно,но бразилският президент Болсонаро в началото на войната го нарече треторазряден комедиант и не откликна на призивите му,а пък опонента му за президент - бившия Да Силва и вероятно и бъдещ каза,че за него е отговорен колкото и Путин за войната.
252
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя само иска,иска,иска,аман..заради неговите искания ЕС е в криза.
251
3
 
20
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Не си играят с Русия,толкова могат,а че някой е повярвал,че ще смачкат Русия със санкции,ще я раздробят със санкции и даване на оръжие на Украйна си е негов проблем.НАТО бе създадено да за има що годе противовес на СССР в Европа,тъй като Европа без САЩ и с Англия и Франция е беззащитна и нищо не се е променило.Русия не е в задния двор на САЩ и като финансират съседна страна да сменят режима,а е основен военен съперник на САЩ.Какво да очакват на над 80% от света им е ясно и витаят в небесата.
250
27
 
12
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
ИСТОРИЯТА ПОКАЗВА НЕДВУСМИСЛЕНО, ЧЕ ФАШИСТКИТЕ ДЪРЖАВИ-АГРЕСОРКИ КАТО ХИТЛЕРИСТКА ГЕРМАНИЯ И ПУТЛЕРАСТКА П.Р.О.С.С.И.Я, ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗМАЗАНИ ЗА ДА ИМА ТРАЕН МИР. ВСЯКАКВИ ОТСТЪПКИ И КОМПРОМИСИ КЪМ ТАКАВА ***, ВОДЯТ ЕДИНСТВЕНО ДО ПРЕГРУПИРАНЕ, ПОПЪЛВАНЕ НА ВЪОРЪЖЕНИЕТО, ИЗЧИСТВАНЕ НА ГРЕШКИТЕ И НОВИ ВОЕННИ НАПАДЕНИЯ.
249
19
 
4
 
! Отговори
QWERTY преди 1 година
ИСТОРИЯТА ПОКАЗВА НЕДВУСМИСЛЕНО, ЧЕ ФАШИСТКИТЕ ДЪРЖАВИ-АГРЕСОРКИ КАТО ХИТЛЕРИСТКА ГЕРМАНИЯ И ПУТЛЕРАСТКА ***, ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗМАЗАНИ ЗА ДА ИМА ТРАЕН МИР. ВСЯКАКВИ ОТСТЪПКИ И КОМПРОМИСИ, ВОДЯТ ЕДИНСТВЕНО ДО ПРЕГРУПИРАНЕ, ИЗЧИСТВАНЕ НА ГРЕШКИТЕ И НОВИ ВОЕННИ НАПАДЕНИЯ.
248
33
 
11
 
! Отговори
русофил преди 1 година
Прав е Зеленски! русия трябва да се смачка и просто да дава петрол и газ на останалата част от света. Сто процентова бензиностанция за друго не става!
247
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не фен на Путин. Даже и ти не си вярваш.
246
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това нагло джудже не случайно е по-ниско и от Путин.
245
5
 
21
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 година
Ако спрат санкциите, бензина ще падне двойно и ще се къпем в жито и олио. И инфлацията ще стане дефлация за дни. Разбирам санкциите да помагаха нещо- ама не! Също както с ваксите! Само тормоз! А ние да плащане сметката и затягаме коланите.
244
2
 
24
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
"Русия се отказа от нападението си над столицата Киев"- Само журналистите и пишман експертите не разбраха още, че превземането на Киев не е била целта на Путин-поне за сега-, а за да дислоцира украински войски далеч от моретата и юга, които бяха истинската цел на Путин. И ги превзе! А град като Киев без да бъде разрушен до основи се превзема по друг начин. А и Киев е историята на Русия.
243
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наште Су-та не са ли достатъчни да обърнат играта?
242
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До справедлив Когато всичко приключи такива речи ще можеш да изнасяш само пред огледалото. Изповядването на руския нацизъм ще бъде престъпление.
241
22
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 година
До уточнение Уточнението ти не е никакво "уточнение", а повторение на същата глупост, но с други думи. Обвиняваш нападнатия за последиците от действията на нападателя. И понеже те излових, вкара и малка конспирация, като намеси И САЩ в това. Пълна трагедия са русофилите. Впрочем, тъй като шефа ви в Кремъл предизвиква тези виоски цени, се надявам бензина да стана 10 лева за литър. Като ще му се кланяте и ще поддържате терора му, заслужавате да си платите от джоба за НЕГОВОТО удоволствие.
240
4
 
21
 
! Отговори
справедлив преди 1 година
Украйна беше последното убежище на фашизма и нацизма в Света.Това място трябваше да бъде прочистено и дезинфекцирано."Денацификация" и "демилитаризация" ,това е задачата на Путин и той ще я изпълни независимо от писъците на Зеления ,азовците ,бандеровците ,десни секторци и бандитите от "торнадо" и "айдар".Слава на Русия!Наша освободителка и верен приятел!
239
4
 
28
 
! Отговори
Цеко преди 1 година
Укрите са руските "македонци", прости, нагли и с огромно самочувствие. Имат подобни на македонските претенции за историята си. Да вървят да целуват на Ленин мумията, че им подари държава.
238
5
 
24
 
! Отговори
уточнение преди 1 година
До 269!!!Плащам 3 лева бензин и 3.30 дизел заради продажните краварофили/укрофили Кирчо и Кокорчо.Турците ,унгарците и сърбите не плащат ,защото имат истински патриоти в държавното управление.Ние плащаме ,за да могат краварите да станат още по-богати, а ние да си останем все така бедни.Бедни ,но верни на Байдън ,чиито връстници бомбардираха София през 1944г!!!
237
7
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Я се огледай и виж как е обградена Русия с американски бази бе ***.
236
6
 
20
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 1 година
За Зелевия нацист и краварски прислужник ми пука точно толкова ,колкото за сирийските бежанци ,афганските бежанци и всички прогонени от великите краварски наглеци.Войната в бандеровска Укрия е плод на краварската алчност и агресия ,а Зельо е техен слуга.Като какъв се изказва този мишок ,комедиен актьор?Укрия не е член на ЕС , а този калпав артист се опитва да държи сметка на целия ЕС.Наистина ли си мисли че европейците се интересуват от съдбата на фашистите?Пфу ,еврейски бок.лу..
235
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иван Значи плащаш по три лева бензин не заради нападателя, а заради нападнатия? Русофилите можете ли да вържете поне една логична мисъл, или е прекалено да очакваме такива неща от вас?