Генчовска: Няма промяна във френското предложение

В протокола имало конкретни срокове
Обновена: 17 юли 2022 13:49 | 17 юли 2022 13:05, Петя Славова
87

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не, няма промяна във френското предложение. Няма такава промяна. Това каза пред БГНЕС министърът на външните работи Теодора Генчовска по повод на твърденията в РС Македония, че е имало промяна на предложението от Париж.
Още по темата

Тя уточни, че в протокола, който днес бе подписан от двамата министри - Генчовска и Буяр Османи, има конкретни срокове, които са част от Преговорната рамка. "Има механизъм за контрол на неговото изпълнение. Не е просто един двустранен протокол", каза още Геночвска в отговор на въпроса на БГНЕС "има ли опасност днешният протокол да последва съдбата на първия от 2019г. и той да не се изпълнява.

Българският посланик в Скопие Ангел Ангелов заяви пред БГНЕС, че е притеснен от антиевропейското говорене в РСМ през последните седмици и призова политическият елит и местните медии да тръгнат по пътя на европеизацията на страната.

Министър Генчовска заяви, че днес сме станали свидетели на един много важен момент – проведе се втората междуправителствена комисия.

"В рамките на състоялото се заседание беше обсъдено постигнатото в секторните политики. Има пет работни групи, беше отчетен прогреса. Бяха представени перспективите какво и кога трябва да се свърши в различните области – енергетика, транспорт, култура, строителство и т.н. Най-важният резултат е подписването на Втория протокол. Той съдържа изключително амбициозни краткосрочни и дългосрочни мерки, които на практика имат за цел да се решат много от отворените въпроси", заяви ръководителят на българската дипломация.

Тя отбеляза, че този Протокол не е документ само по себе си. "Както многократно сме заявявали той е интегрална част от пакета на Френското предложение, имам предвид Преговорната рамка и заключенията на Съвета. Оттук насетне продължаваме работата на ниво експертни групи с колегите от РСМ с оглед по-добра координация и техните следващи стъпки, които са свързани с промяната на Конституцията на РСМ и вписването на българите не само в основния закон, но и в останалото законодателство", каза министър Генчовска, която благодари на екипа на МВнР за професионалната работа.

По отношение на официалния език на РСМ МВнР изцяло се съобразява с решението на Народното събрание. „В двустранните си отношения с РСМ България не признава техния език. Нашата позиция е гарантирана такава каквато е формулирана съгласно Договора в целия пакет, за който споменах“, подчерта Генчовска. Българската позиция по този въпрос е ясно заявена и остава непроменена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДДТ Френското има само за приемане на бг в конституцията, но ДПМНЕ казаха НЕ!
21
2
 
9
 
! Отговори
ДДТ преди 1 година
И какво е това "френско предложение" да го *ба? Публикувайте го, сигурно в Скопие хората са го чели щом ги дразни. Дайте да го видим, ама се съмнявам че има нещо лошо за България и се укрива от народа.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като цяло никой не разбра какво е подписано и от двете страни. Говоря за обикновените хора. И сега всяка партия искаща да трупа дивиденти обяснява на незапознатите как са ги прецакали. То няма как хем ние да мрънкаме,че сме прецакани,хем и макетата да протестират,че са прецакани. Очевидно някой лъже много сериозно и не иска нещата да се получат. Обаче,за да ги откъснем от сърбите това е единствения ни вариант. Като влезнат в ЕС и малко по малко ще забрвят за Сърбия
19
3
 
8
 
! Отговори
Емил босилеград преди 1 година
Махайте престъпника Тито Милошевич снимките на всякаде и сложете Левски ако искате да живеете
18
1
 
10
 
! Отговори
Винету преди 1 година
Те руснаците ни имат малките държави на Балканите за мишки,които мишки трябва да имат късмета да не ги настъпи някои от Големите играчи.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10Ти май не си разбрал, че на руснаците им е през ... за България. На никой не му пука за посредствен народ, с посредствена политика и посредствен живот. Даже на тея от Канада.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пич Нищо не може да направи Генчова. Като е гласувано от ПП и ГЕРБ в парламента става закон.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук някви без живот по цял ден им се привиждат руски опорки и незнам си кво. Мозъчен фалит
14
2
 
5
 
! Отговори
Поп Кръстю преди 1 година
Коя е тая на снимката.Макарона им го сложи и на макета и на българи.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Слави не можеше да аправи нищо друго че има само 18 депутата. ПП и ДБ с ГЕРБ и ДПС имат 180 депутата и го приеха. Но за сегашното правителство че готвят ново е така Слави се извъртя за кой ли път.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И русия ще влезе в ЕС и НАТО след години, иначе Китай ще ги погълне. И руснаците са европейци като нас, ще си отворят очите.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТБД е към своя край.Случват се абсурд след абсурд.
10
0
 
15
 
! Отговори
аа1830 преди 1 година
Урзула каза в техния парламент директно, че модофицираното френско предложение е много добро за РСМ. Техните политици казаха, че двустранните въпроси не са част от преговорната рамка. Противоречията са буквално навсякъде и на най-високо ниво. Склонен съм да вярвам че се лъже много и от двете страни и съм убеден че след 30 години нищоправене и 70 дебългаризация в Македония един протокол нищо не може да промени.
9
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските опорки са станали толкова разпространени, че самата министърка се принуждава да ги опровергава директно. Смятай за какъв зор на руснаците става дума. Миличките "братя", така са се "загрижили" за добруването ни, че пръскат масивно фейкове за това, какво се случва между България и РСМ. :)))
8
2
 
10
 
! Отговори
шайка предатели преди 1 година
ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да даде двата текста да ги сравним. Щот и французите, и македонците казаха, че промяна има. А ВСИЧКИ от шайката на Киро доказаха, че са лъжци.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да е парадоксално несъгласието на макетата ще налее вода в нашата воденица и ако бъдат приети ще е някога, ако изобщо има къде да ги приемат.
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави сваля правителството заради РСМ,след месец и нещо минисрърката му подписва протокола.Е верно няма такава държава.
4
4
 
14
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Предложението на Макрон казва пуснете С Македония в ЕС и НАТО , а после ще видим.Пак сме от страната на булката.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** Гришев Ще се решава от ДПМНЕ но ДПМНЕ казах НЕ!.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe