Гърция против идеята за намаляване на потреблението на природен газ с 15%

Въпросът ще бъде обсъден на Съвета на министрите на ЕС на 26 юли
21 юли 2022 18:55, Красимир Ангелов
9
Гърция против идеята за намаляване на потреблението на природен газ с 15%
Снимка: БГНЕС

Гърция не е съгласна с предложението на Европейската комисия за намаляване на потреблението на природен газ с 15 процента, заяви говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому, съобщи АНА-МПА.

Иконому припомни предложенията, които направи още преди месеци гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, за облекчаване на последствията от безпрецедентното поскъпване на енергоносителите, които, както заяви говорителят, предлагат решение и на този проблем.

Гръцката позиция беше потвърдена и от министъра на околната среда и енергетиката Костас Скрекас.

Той каза, че Гърция, както и доста други европейски страни, е против предложението на Еврокомисията за задължително намаляване на потреблението на природен газ с 15 процента в случай на спиране на доставките от Русия. Скрекас обясни, че 70 процента от природния газ, който внася Гърция, се използват за производството на електрическа енергия и намаляването на потреблението би довело до проблеми за домакинствата и предприятията.

Гръцкият енергиен министър каза още, че подобно действие не би допринесло за облекчаване на положението на северните страни като Германия и Австрия, които са изправени пред по-сериозен проблем.

Скрекас заяви, че Гърция вече е изразила несъгласието си с предложението на ЕК и същевременно е предприела всички необходими действия за осигуряването на достатъчни количества природен газ.

Въпросът ще бъде обсъден и ще се вземе решение на Съвета на министрите на ЕС, който ще се проведе на 26 юли, каза Скрекас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е точно Иконому да не иска икономии... нито е европейско, нито е атлантическо ))
6
1
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ще ми намаляват газта а днес са пратили още един транш пари на украинаразпускане на ес и нато иначе загиваме за няма нищо 700 безделнициот сутрин до вечер само прос-то-тии едно свясно нещо не са направили до сега
5
15
 
0
 
! Отговори
Тея преди 1 година
Гърци са все против, явно Турция трябва да мине с няколко самолета и бързо ще запеят друга песен и ще са по европейци и от,,, унгарци и сърби взети заедно
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тия решения на ЕС логика няма, смисълът е НА ВСИЧКИ ДА ИМ Е ГАДНО. Това е. Затова и на Гърция няма да им разрешат да не им е гадно.
3
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците винаги са се чувствали комунисти, обаче ги разделиха в западния лагер вместо съветския :))) Ние сме били 45 години соц, да питат нас първо, преди да издигат на пиедистал рашките, още не можем да се оттърсим от "добродушните" рашки :)))
2
1
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ГЪРЦИТЕ СА ВАЖЕН ЕЛИМЕНТ ВЪВ ЕС И ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ТЯХНОТО МНЕНИЕ
1
0
 
0
 
! Отговори
Нов спорт преди 1 година
Цицобол