Киев иска да вземе заем от 20 млрд. долара от МВФ

Той ще бъде използван за възстановяване на икономиката на страната
Обновена: 27 юли 2022 22:34 | 27 юли 2022 22:30, Йоана Цонева
61
Киев иска да вземе заем от 20 млрд. долара от МВФ
Снимка: БГНЕС

Украйна води преговори с Международния валутен фонд за изтеглянето на заем в размер от 15 до 20 млрд. долара до края на тази година, който ще бъде използван за възстановяване на разрушената от войната икономика на страната.

„Киев вече отправи искане към МВФ и в момента води консултации с фонда за ново финансиране.“, казва гуверньорът на Националната банка на Украйна Кирил Шевченко в коментар за "Ройтерс", цитиран от украинската държавна медия Украинформ.

Шевченко изрази надежда, че МВФ ще предостави на Украйна заем в размер до 20 млрд. долара със срок от две до три години под формата на стендбай споразумение или разширен финансов механизъм.

Още по темата
Последният заем, който МВФ отпусна за Украйна възлизаше на 1.4 млрд. долара и бе под формата на спешна финансова подкрепа, договорена през март, предава РИА.

По оценка на финансисти за страната предстои икономически спад от 35-45% от БВП през 2022 г. и месечен бюджетен дефицит в размер на 5 млрд. долара. Това прави Украйна силно зависима от финансиране от Запада.

По думите на гуверньора на Националната банка на Украйна, програмата за възстановяване на страната трябва да включва мерки, които ще помогнат за стабилизиране на икономиката. Сред целите за връщане до предвоенно състояние са гъвкав валутен курс, липса на ограничения върху международната търговия, намаляване на необслужваните кредити в банковия сектор и балансирана фискална политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Ебассси преди 1 година
До преди няколко месеца Украйна беше призната от финансовите институции на цял свят за НАЙ КОРУМПИРАНА СТРАНА В ЕВРОПА и в челната десетка на световната класация. Сега заем ще и дават.... Смеят ли ?
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
с какво ще гарантират заема? Със спинозните си девойки?
46
4
 
2
 
! Отговори
План за действие преди 1 година
Украйна може да продаде част от земята на САЩ ,а с парите ще възстанови другата част. Направо да продадат източна Укайна преди да са я загубили от Русия. А когато стане собственост на САЩ. Руснаците няма да пипат, както е с Аляска. Защото ще пари вече.
45
1
 
13
 
! Отговори
Фронтовик преди 1 година
Да вчера братушките съобщиха, че окрайна е пред фалит. Нямат пари за пенсии, заплати за нищо. Тия се върнаха в каменната епоха, добре че Русия ще им помогне и ще ги възстанови
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15-20 милиарда за до края на годината да ги ползват. От Януари 2023, нови заеми...Тези ще изтърбушат световната финансова система. Обратно в Руската федерация и спокойствие. На светът му писна от техните " проблеми" . Очевидно не могат да се самоуправляват и съвсем логично няма да имат отделна държавност. Голям праз. Те са държава от вчера. Да се обединяват със своите братя, че да свършва тоя банален цирк
43
1
 
19
 
! Отговори
Сталинка преди 1 година
А когато Украйна изчезне, кой ще връща заема на международния валутен балон?
42
1
 
20
 
! Отговори
натовски наивник пв преди 1 година
хартийки има много н аМВФ половината ще изчезнат безследно и безцелно ако въобще някой се върже за такава сума
41
1
 
27
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Парите са си пари. А за да ги даде някой, той трябва да има някаква сигурност, че ще спечели от това. А както се вижда Украйна загуби достъп до източна Украйна, където беше над 60% от реалното производство. Инфраструктурата и е разрушена. Най-голямото и предприятие обяви вчера фалит (Нафтогаз) и много други ще последват. Та ако аз давам пари, как ще имам дори 1% сигурност, че ще си ги получа с лихвите за печалба?
40
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Украйна ще бъдат дадени толкова пари и оръжие, колкото е необходимо! От мен едно голямо ДА!
39
4
 
25
 
! Отговори
Видял преди 1 година
Киев няма намерение да върне и един долар. Тия какви просяци са!!!
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да ви дадат и долар. Само патрони!
37
6
 
46
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Киевската хунта знае че времето им изтича и за това се стремят да гепсат това до което се докопат. Украйна няма да съществува и няма кой да върне парите взети на заем .
36
5
 
30
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Заемът ще го обезпечат с 20 милиона украинки
35
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
със срок от две до три години - а първо да оцелее пък после да се възстановява
34
2
 
28
 
! Отговори
Аибоу преди 1 година
Е от САЩ 10 и от Англия 10 да вземе. Пък като иска,да не ги връща.
33
5
 
26
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Свърши ваша. Вейте белия флаг
32
36
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ТЕРОРИСТИЧНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО НАПАДНА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ОТ НАТО СЪС НАПАДЕНИЕТО СИ НА УКРАЙНА, ЗАЩОТО ФАЩ Е ГАРАНТ ПО ДОГОВОРА МЕЖДУ УКРАЙНА И КОМУНИСТИТЕ, ЧЕ ЩЕ ГИ ЗАЩИТАВА ПРИ НАПАДЕНИЕ И КРАЖБА НА ЗЕМЯ ОТ СТРАНА НА КОМУНИСТИТЕ! ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ОТ НАТО МОГАТ ДА КОНФИСКУВАТ ЦЯЛАТА СОБСТВЕНОСТ НА КОМУНДЕЛИСТАН И ТО НАПЪЛНО ЗАКОННО, ЗАРАДИ НАПАДЕНИЕТО НАД ТЯХ!
31
1
 
21
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
САЩ така казаха !
30
27
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
До Teo/ ВЯРНО Е!!! КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ МОЖЕ САМО ДА СЪДИ НА ***--ЙКА ТИ ПУ--ТКАТА , ЧЕ ТЕ Е ИЗСРААЛА ТАКОВА ГОВЕЕДО!!! КОМУНИСТИЧЕСКАТА АВТОМАТИЧНО Е ИЗГУБИЛА ВСИЧКИ ДЕЛА, ЗАЩОТО ТЯ ИМА ПОДПИСАН ДОГОВОР, ЧЕ ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА НЯМА ДА КРАДЕ И АНЕКСИРА ЗЕМЯ ОТ УКРАЙНА! ТЪЙ, ЧЕ ВСИЧКО КОНФИСКУВАНО ОТ ТЕРОРИСТИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ОСТАВА НАПЪЛНО ЗА УКРАЙНА! У-МРИ ИЗЧА-ДИЕ ПЪКЛЕНО И ДАНО ДА Е СКОРО ПРОКЛЕТ ДА СИ НАВЕКИ :D
29
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е все едно някой клошарр да отиде в банката да иска заем от 20 милиона за да си възтанови имението и да му дадат.