Киев обвини Москва в нелегално отнемане на деца

"Над 1000 деца от Мариупол са незаконно предадени на чужденци"
24 авг 2022 17:00, Йоана Цонева
48
Киев обвини Москва в нелегално отнемане на деца
Снимка: БГНЕС

Украйна обвини Москва, че е организирала масови нелегални осиновявания на украински деца, които са били прехвърляни от окупираните територии в Русия, предаде "Франс прес".

"Русия продължава да отвлича деца от украинската територия и да урежда тяхното нелегално осиновяване от руски граждани", обяви в съобщение украинското министерство на външните работи, цитирано от БТА.

"Повече от хиляда деца от Мариупол (пристанищен град в Югоизточна Украйна под контрола на руската армия) са били незаконно предадени на чужденци от Тюмен, Иркутск и Кемерово в руския Алтайски край", намиращата се в Сибир, твърдят от министерството, като цитират публикувана информация на властите в Краснодар - град, разположен в Югозападна Русия, недалеч от Украйна.

Повече от триста украински деца се държат в специални центрове в Краснодарския край, се посочва още от украинското външно министерство. Оттам заявяват, че тези действия на Русия представляват сериозно нарушение на Женевската конвенция относно закрилата на гражданските лица по време на война, както и на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Още по темата
"Всички украински деца, които са били нелегално прехвърлени на руска територия, трябва да бъдат върнати при своите родители или законни настойници", се казва още в съобщението.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари Киев обвинява Москва, че принуждава украинци от окупираните територии, най-вече деца, да заминат за Русия вместо за други украински области, политика, която властите в Украйна сравняват с депортации.

Много семейства от Мариупол са разказвали пред АФП, че са били задължени да заминат за Русия против волята им, за да избягат от сраженията.

Пристанищният град Мариупол, който е стратегически за Азовско море и преди войната наброяваше 500 000 жители, беше атакуван от руските сили в първите часове на офанзивата. След седмици на обсада и бомбардировки от Русия, които доведоха до смъртта на най-малко 20 000 души сред населението по изчисления на Киев, градът премина изцяло под контрола на руската армия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за Големия взрив са виновни, дам.Що ни занимавате с приказк за Торбалан? Ставате смешни.
11
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе вярно как разбраха това след като това не е тяхна територия ? Щом украйнците почнаха да взривяват жени в джиповете им ясна е работата.вече са бита карта.
10
9
 
14
 
! Отговори
Руските фашисти преди 1 година
могат само да убиват невинни деца и да крадат
9
4
 
8
 
! Отговори
Бря! преди 1 година
И рашъните са подписали Истанбулската конвенция? Да не бъркат с Финландия и Франция - там гепят бели дечица на родители от източна Европа, при това с любезното съдействие на тамошните "демократични" институции
8
8
 
7
 
! Отговори
Хуманисти бе преди 1 година
Ама от алтернативна вселена. Грижат се за дечицата, рийш ли. По същия начин както агресията им срещу суверенна държава, убиването на цивилни и разрушаването на инфраструктурата създавали "гаранции за сигурността" на украинците. Каза го съвсем сериозно снощи по държавната им телевизия Константин Долгов от Съвета на федерацията, горната камара на руската Държавна дума. Гьобелс и шефчето му Хитлер направо плачат от умиление в ада и казват "От нас са се учили!".
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киев само обвинява , не казва нищо , за КОРУПЦИЯТА В управлението на Зелев !
6
8
 
12
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 1 година
Руската империя по време на многобройните им набези южно от Дунав (преди 1877), са отвличали цели български села и са ги разселвали из безлюдните степи на Бесарабия. На руската империя не им трябват толкова нови територии колкото бъдещите роби които ги населяват. Просто им трябват хората защото популацията им намалява катастрофално.
5
12
 
11
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Простичък въпрос: А Киев как знае това? Защото Киев няма никакви представителства и никакви данни от тези територии. Информацията им е от: чух една да казва, чепознава една, чиято съседка имала тъжа, чиято колежка казала, че детето й е взето.
4
8
 
2
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 година
Точно го каза колегата. Още преди ви казах,че ако съм аз всички деца ги вземам за еничери. След редовната армия трябва башибузук да ги довърши и да си вземе наградата която се полага. Така е било по време на Великата ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ ,така и ще бъде! Иншалла!
3
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Събират еничарчета казачета. Е какво очаквате да ги оставят да живеят в лунен пейзаж ли. Намират им покрив над главата.
2
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киев казал това, Киев казал онова...и нашите папагали повтарят ли повтарят без дори да се замислят и дори един път да поставят под съмнение казаното... То бива такъв слугинаж, ама и по комунистическо медиите не бяха толкова зомбирани!!!
1
4
 
13
 
! Отговори
Обява преди 1 година
Продавам спешно двустаен апартамент в Крим. Може и на изплащане. За контакт пишете на Вова Капутов (алкаша) , гр. Мухосранск, ул. Ленин 17а.