От 2025 г. глобалната икономика ще се върне към растежа

Пикът на инфлацията в САЩ премина, ефектите ѝ дълго ще се усещат
7 сеп 2022 14:01, Анисия Иванова
13
От 2025 г. глобалната икономика ще се върне към растежа
Снимка: Pixabay

Нивото на несигурност, пред което е изправен светът и световната икономика сега, е сравнимо с това, което имахме в първите месеци на пандемията. Тази несигурност намалява както глобалното, така и вътрешното търсене. Има фактори, които подкрепят икономиката и това са силният пазар на труда в някои развити икономики, високите спестявания, натрупани в някои от домакинствата, както и стимулите, които вливат правителствата. Те ще поддържат донякъде икономическата активност.

Един от основните рискове за глобалната икономика е глобална стагфлация, при която ще бъдат засегнати и развитите, и развиващите се икономики. Глобалната икономика ще се адаптира към новите икономически условия и към отделянето на енергийните си източници от Русия  и от 2025 г. има вероятност да се върне на пътя на растеж от предходните години, но в краткосрочен и средносрочен план не очакваме да бъде достигнат растеж от 5-7% на развитите икономики. Това каза Лан Ха, ръководител "Икономики" в Euromonitor International, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Перспективите за икономиката на Съединените щати се влошиха това лято. Реалният растеж на БВП ще се увеличи с 2,2% през тази година и ще се забави до 1,3% през 2023 година. Основният фактор за влошаващата се прогноза е бизнес средата и разходите на потребителите на фона на инфлация, която продължава да бъде на 40-годишен връх. Инфлацията в САЩ се дължи на високите цени на храните и на енергията и ще се задържи на нива между 7 и 8,5% през третото и четвъртото тримесечие на годината.

Целта на Китай за растеж от 5,5% на БВП е много трудна за постигане. Китайската икономика се представя по-слабо от началото на това тримесечие и основният ни сценарий е за реален растеж на БВП от около 3,9% за тази година и 4,9% през 2023г. Има няколко негативни фактора, които допринасят за тази прогноза  - ограниченията за борба с Covid и задълбочаващите се проблеми на имотния пазар. Влошаващата се прогноза за глобалното търсене влияе върху очакванията за износа на Китай и това е важен фактор за забавянето на китайската икономика  през тази и следващата година, каза Лан Ха.

Виждаме значително влошаване на перспективата за икономиката на еврозоната. Тя е изключително уязвима на нарастването на цените на енергията и храните, както е и чувствителна към нарастващите геополитически рискове. Нашият основен сценарий е реалният икономически растеж на еврозоната да бъде минус 2,6% през тази година и минус 1,8% догодина. Има няколко фактора, които влияят положително – това е натрупаното значително търсене и спестявания на домакинствата по време на пандемията.

Отслабването на еврото ще има разнопосочен ефект върху икономиките в еврозоната. Положителната страна е, че по-евтиното евро означава, че износът на Европа ще стане по-евтин, което може да увеличи възможностите за износ на европейските икономики. Това може да се отрази положително на производството, растежа на доходите и като цяло на икономическия растеж. За съжаление, този позитив ще бъде компенсиран от сериозни негативни фактори, защото обезценяването на еврото означава по-скъпи вносни стоки и суровини. Това ще увеличи и без това високата инфлация в еврозоната. По-високите цени ще намалят покупателната способност на домакинствата и ще понижат тяхното потребление. Производствата в еврозоната ще плащат повече за суровините. Така че обезценяването на еврото, ще увеличи разходите на производителите в еврозоната, обясни събеседникът.  

За икономиките от Източна Европа очакваме, че БВП ще се увеличи със среден темп, предвид трудната икономическа среда, защото войната в Украйна се отразява негативно на търговията и на доставките на суровини в региона. Нарастващата заетост, фискалните мерки, както и разпределението на фондове от Европейския съюз ще подпомагат икономическата активност в Източна Европа. Някои икономики в района като Полша и Унгария ще поддържат стабилен икономически растеж тази година от около 4%.  

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така от 2025? Нали до вчера беше: "2024 ще цъфнем и ще завържем под мъдрото ръководство на Брюксел". Сега отлагаме за2025? До нова година може би ще стигнем 2027
9
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Ще се върне... ама центърът и ще е изнесен на изток. ПП. Не знам защо точно същият текст беше изтрит от редакцията.
8
2
 
6
 
! Отговори
Тия експерти ли? преди 1 година
Това тия експерти дето предсказваха тая година разпада на Русия ли са? - А не! благодаря!
7
1
 
11
 
! Отговори
Идентичен случай преди 1 година
А в Киев един зелен мормот смърка американска 'помощ' от станиолче!
6
2
 
5
 
! Отговори
Икономисти значи преди 1 година
Икономистите са всеизвестно като предсказващи много точно миналото. Няма начин да не стане. До 2020 като гледаме прогнозите от 2017 трябваше да сме вързали и цъфнали. Та коя световна икономика казват? На портфейла на Бил Гейтс ли?
5
0
 
10
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Ей това ме изкърти: Растеж от МИНУС 2,4%, хаха, кажете си го в прав текст РЕЦЕСИЯ...
4
0
 
12
 
! Отговори
Аха, аха преди 1 година
Точно така ще стане! Ей ся като напечатат Фед и ЕЦБ още няколко трилиона и да видиш какъв растеж ще има - на цените. И после - олеле мале
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ще стане само, ако милиардерите разпределят богатството си между милиони бедняци, изхвърлени от трудовия пазар заради амазон и тем подобни. Т.е. никога няма да стане
2
0
 
9
 
! Отговори
Пътя на растеж преди 1 година
Запада отстъпва ресурсите и правото нарастеж на развиващите се трани. ТА природата не търпи празно място и лауряти на дарвиновата награда!
1
0
 
12
 
! Отговори
Спор няма преди 1 година
Расте нещо което не е ум ря ло.