Газпром заплаши: Спира газа на Европа ако се въведе таван на цените

ЕС въведе осми пакет от санкции
16 окт 2022 15:02, Нели Христова
67
Газпром заплаши: Спира газа на Европа ако се въведе таван на цените
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на таван на цените на руския газ в Европа, ако бъде взето такова решение, ще бъде нарушение на договорните условия и ще доведе до прекратяване на доставките. Това заяви в неделя шефът на руския енергиен гигант "Газпром" Алексей Милер, цитиран от агенция "Спутник".

"Ние се ръководим от подписаните договори. Разбира се, подобно едностранно решение би било в нарушение на съществени условия на договора, което ще доведе до прекратяване на доставките", каза Милър пред руската телевизия "Россия 1".

На 6 октомври Европейският съюз въведе осми пакет от санкции срещу Москва, който, наред с други неща, определя рамка за ограничаване на цената на внесения по море руски петрол на ниво, координирано от съюзниците от Г-7. Мярката влиза в сила от 5 декември за суровия петрол и от 5 февруари за рафинираните петролни продукти. Някои страни от ЕС, включително Унгария, бяха изключени от подобни мерки, тъй като внасят руски петрол по тръбопроводи.

В края на септември министрите на енергетиката на 15 страни от ЕС изпратиха съвместен призив до Европейската комисия, в който се обявиха за въвеждане на таван на цените за целия внос на газ в ЕС, независимо от неговия произход, с цел ограничаване на поскъпването на енергията. Окончателно решение за газа все още не е взето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
18
 
15
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Газпром не заплашва никого, поне според мен, а си гледа бизнес интересите. Изобщо не мога да разбера, как купувач на някаква стока ще определя нейния таван. Природният газ е стока като повечето други. При това борсово търгувана. Цената на подобни стоки се определят от принципа за търсенето и предлагането.
27
7
 
17
 
! Отговори
Offf преди 1 година
Какви договори .... Нали и сега България има договор,но раз няма... То това е шизофрения.
26
7
 
14
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Според трети енергиен пакет на ЕС, цената на руският газ епроцент от блорсовата цена на газта на борсата в Холандия. Това условие бе постигнато по настояване на Полша, която изискваше цените на руският газ по дългосрочни договори да се отвържат от цените на нефта и да преминат към цените на холандската борса които в него момент бяха ултра ниски. Но сега е друго. Ив тиози случай излиза, че ЕС сам не спазва собстгвените си правила.
25
5
 
13
 
! Отговори
Епидемия преди 1 година
Ако ЕС въведе таван на заплатите, дали многото програмисти от коментарите ще се подчинят сляпо? :) Как така потребител ще въведе таван на цените, без реалната подкрепа на останалите производители - САЩ и арабския свят? *** нали са срещу руснаците или всички те нямат против да оскубят богатата Европа, докато си играят на студени войни?
24
5
 
21
 
! Отговори
Вица на века преди 1 година
Русия: "Ние се ръководим от подписаните договори."
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е обещал да има "Боярищник" за всички... И то качествен, произведен с необходимите сертификати...
22
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100% от руснаците очаквали икономическото положение в страната да се влоши... След могилизацията и затварянето на стотици предприятия в страната. и поскъпването на всичко, руснаците очаквали да има глад и мизерия...
21
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то остана ли за спиране бе алкохолици?
20
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газмазпраз какво толкова се е вживял в ролята?... Вчера се молят на колене "Купете газ моля ви се!"... Днес заплашвали...
19
0
 
6
 
! Отговори
До българин преди 1 година
Винаги за някои е лошо, за други е добре! Няма положение, за всички да е добре!
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мерната единица за количество петрол Барел каза, че Еесовската Зона олицетворявала .. 1. политически свободи ..................................................................................................... 2. икономически перспективи ............................................................................................ 3. социална сплотеност ................................................................................................... Щеше да бъде смешно, ако не беше толкова тъжн
17
8
 
12
 
! Отговори
Копейкин Костадинчук преди 1 година
Важното е моята субсидия от ГЕРБ и Кремъл да не спира ?!!!!!!!
16
3
 
11
 
! Отговори
До анонимен 19 преди 1 година
П.ич, скъсай си дипломата, ако имаш такава, де!Сделката, по презумция, е взаимоизгодно действие. Иначе просто няма такава. Капиш?!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Морски много си въодушевен бе.
14
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците не разбраха ли че правилата се определят от този който плаща.
13
3
 
23
 
! Отговори
Добре де преди 1 година
Това е чудесна идея. Значи сега ще въведем таван на цената на американския втечнен газ и петрол.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***,измисли някоя нова страшка.Това вече не лови дикиш..
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То руски газ в Европа не се ползва вече и тези нали бяха фалирали, сега да фалират ли заплашват?
10
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да спират газа че вече ми писна от долнопробните руснаци.Русия и без това вече е капитулирала.
9
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупавое да заплашваш Русия, че ще въведеш таван на цените на получавания от нея газ и после да плачеш, че Русия те заплашвала, че ще ти спре газа.