ЕС към РС Македония: Приемете промените в конституцията, Скопие: Не са ни приоритет №1

Искането е българите да бъдат вписани в преамбюла на основния закон
27 окт 2022 07:00, Елка Василева
76
ЕС към РС Македония: Приемете промените в конституцията, Скопие: Не са ни приоритет №1
Снимка: архив, БГНЕС

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски промяната на конституцията не трябва да бъде "абсолютен приоритет номер едно" за страната, пред която предстоят 14 месеца на скрининг и различни реформи, а твърденията на опозицията, че ще се бори за нова преговорна рамка, той нарече "приказки за малки деца".

Още по темата
"От това, което знам за международните отношения и преговори, твърдя, че това е невъзможно", каза Пендаровски в интервю за телевизия "Сител".

Припомняме, че също през вчерашния ден председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова на съвместната пресконференция с македонския премиер Димитър Ковачевски в Скопие за приемане на конституционните промени. „Убедена съм, че Северна Македония ще намери убедителни аргументи да приеме промените в конституцията,“, каза Фон дер Лайен.

Според Пендаровски Северна Македония трябва да извърши необходимите реформи и едва тогава да се търси необходимото мнозинство от 2/3 в парламента на страната, за да бъдат гласувани конституционните промени за вписването на българите в преамбюла на основния закон.

Що се отнася до искането на албанските партии за премахване от конституцията записаното, че при наличие на 20 процента от населението от определена общност езикът й става официален, Пендаровски посочи, че винаги е смятал, че ако албанската общност в Северна Македония смята, че това е обидно за нея, не вижда никакъв проблем "да бъдат представени не като бройка, а като идентичност, и вместо 20 процента да бъде записано албански език или албански народ".

"Не виждам какво тук заплашва независимостта, вътрешната стабилност на страната, както по същество и с българското искане. Какво е спорно българите да бъдат вписани в преамбюла?", посочи Пендаровски.

По думите му ново проучване, с което той разполага, показва, че делът на гражданите, които не подкрепят предложената от ЕС преговорна рамка, "от 70 процента, колкото бяха през лятото, сега е спаднал на около 20 процента, което е драстично по-малко. Все още не сме в мнозинството за т.нар. френско предложение, но е факт, че след като хората видяха, че няма опасност, процентът на тези, които са против, намалява. Като потвърждение, че френската рамка или предишните български искания не ни обезсилват, не ни оспорват като македонци, е подписаният днес договор с Фронтекс на македонски език", посочи Пендаровски, цитиран от БТА.

Попитан дали ще присъства на откриването в Благоевград на културен клуб "Никола Вапцаров", Пендаровски заяви, че не е поканен.

"Ако прочетете обявата на тези, които го организират, те не са ме поканили. Това ме учудва, защото някои от тези хора, които откриват този мемориален дом или дом, защото той не е регистриран по българските закони и е частна инициатива, те бяха при мен с ОМО Илинден и тогава това, че ги приех, предизвика страшно негативни реакции в България", каза Пендаровски.

Що се отнася до българските сдружения, които носят "спорни имена", Пендаровски смята, че дори да се приеме, че промените в закона за сдруженията и фондациите не може да има ретроактивно действие, "има държавни институции, като прокуратурата, които могат да проверят работата на съществуващите клубове, защото безспорно е, че едно от основанията за проверка е дали с дейността си разпалват национална или религиозна омраза и нетърпимост", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонец влиза в магазин, взема кило сирене и отива на касата. Платете 10 ?, казва касиерката. Това не ми е приоритет, казва македонецът!
53
0
 
0
 
! Отговори
Есе преди 1 година
Северджани
52
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо тръшкане се тръшкаха, че България ги спирала да започнат преговори, пък сега се оказа, че започването на преговори не им било приоритет!? Ти да видиш! Поне Европа ги разбра и дойде на нашия акъл, че една дума не трябва да им се вярва, че ще изпълнят нещо обещно! ЕС - през крив макарон!
51
3
 
15
 
! Отговори
ите преди 1 година
То и ЕС не ви е приоритет, така че не си давайте зор! Като влезе Русия и вие след нея! Пълни комплексирани циркаджии! :)))
50
6
 
24
 
! Отговори
ПРАЯЧ СЕ НА ГЛЕДАЧ преди 1 година
Македония ни се подигра яко, чрез партиите ГЕРБ, ПП, ДБ и БСП. Те макар и с измислена история и лъжедъжава си имат самочувствие и няма да отстъпят както нашите гореизброени лакеи и подлизурки. Но народът ни явно така иска след като пак ги избра.
49
4
 
26
 
! Отговори
SDI преди 1 година
Тези *** в рсм така и не разбраха, че никой в Европа не ги взима насериозно. Ползват ги само като геополитически инструмент и в един момент ще ги захвърлят на бунището, където им е мястото ако не се осъзнаят и не се върнат към българските си корени. Албанците обаче ги работят много здраво и в един момент ще се окаже, че албанският език ще се окаже не само основен, но и единствен там.
48
6
 
31
 
! Отговори
Тропчо преди 1 година
Т.нар. македонци са празноглавци по генетика и по традиция, но затова пък са твърдоглави, самонадеяни и примитивни като същински ***!
47
5
 
23
 
! Отговори
toti преди 1 година
Тия палячовци никой не ги взема на сериозно,както и да им дават усмивки ...те са за пред камерите ха ха
46
12
 
4
 
! Отговори
fact преди 1 година
браво,бравож,браво.че казват на ЕС да си *** майката и той да приема техния дневен ред, а не обратното.
45
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най големия потрес за тия *** е, да не стане масово хората да се обявят за българи, за тях това е най страшно, и затова се дърпат неистово.
44
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Личи си как Пендо се прави на голям македонист, но това е само за пред по- простия народ, който е яко обработен от сърбо- комунизма.
43
3
 
19
 
! Отговори
къш преди 1 година
фичка ви файчина.
42
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що бе? Единия клуб беше с името на цар Борис Трети, какво ви пречи това?
41
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или признават че са българи или да вписват българите в конституцията. Сегашното положение не може да остане така. Да си избират по кой път искат да тръгнат, ако не искат да тръгнат на някъде няма да видят ЕС.
40
4
 
28
 
! Отговори
Проф БожидарДимитров преди 1 година
Приоритет номер едно на цайсатия татарин е да е нагъл като украински политик, а приоритет номер две на очилатата югохунза е да се накълве с говежди грантове повече от висш украински политик. Първото му е по-лесно постижимо и за това му е пръв приоритет
39
8
 
74
 
! Отговори
до 38 преди 1 година
Ако трябва да сме педантично и лингвистично обективни. Т.нар. македонски език е наречие от западните говори на българските шопски диалекти. Какво да правя... беше ми скучно и завърших филология. Диалектологията ми беше интересен предмет. Ще дам пример - София и Пловдив са на 140 км, но някои думи са съвсем различни, а никой не казва "пловдивски език". Но не мога да обясня всичко с един коментар... то се учи това 5 години. Македонски език НЯМА! Никога не е имало и няма и да има.
38
7
 
41
 
! Отговори
ПРАВ Е преди 1 година
Няма как българите да бъдат вписани в македонската конституция като малцинство! Това би означавало, че македонците и българите са различни! А те са едно и също нещо с различни имена! : - ) Браво! Защитава българския корен на македонците!
37
1
 
31
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахахаа, казал съм ви, ще ги приемат в ЕС точно след Турция.
36
4
 
36
 
! Отговори
до ремс преди 1 година
Защо македонците едно говорят,друго мислят,трето правят?Това означава само едно,че те действат под свирката на сърбия с музика написана от москва. Какъв ЕС сънуват?Такъв съюз,какъвто искат те,не съществува,а македонският диалект ще се приравнява на шопски,тракийски,родопски,добруджански и други диалекти на територията на БЪЛГАРИЯ.И каква тяхна история и култура,когато тя е преиначена БЪЛГАРСКА история.Всичко това докато не се признае,никакъв ЕС и вето докато е нужно.
35
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приматитеот РСМ могат да се нарекат и марсианци, ако искат. Могат да наричат езика си марсиански, също. Но това не променя факта, че е направен насилствено след инженеринг, от български диалект. И че преди 1945 историята им е била българска. В ЕС им го казаха ясно.