ЕП: Всички държави от ЕС използват шпионски софтуер

България и Кипър били разпределителни точки за подобен софтуер
8 ное 2022 14:17, Елка Василева
21
ЕП: Всички държави от ЕС използват шпионски софтуер
Снимка: архив, БГНЕС

Всички държави от ЕС използват шпионски софтуер, заяви днес евродепутатът София инт Велд, която представи първоначалните изводи от предприетата проверка, свързана с програмата "Пегас" за проникване в мобилни електронни устройства.

Още по темата
Тази програма позволява записи на телефонни обаждания, достъп до текстови съобщения, пароли, снимки, имейли.

Инт Велд уточни, че не всички европейски страни признават за използването на подобни програми, както и че не всяка от тях непременно нарушава европейските правила. По нейните думи най-големите нарушения са установени в Гърция, Унгария, Полша и Кипър.

Евродепутатът посочи, че България и Кипър са разпределителни точки за подобен софтуер, Люксембург предоставя възможност на разработчиците на програмите да извършват финансови дейности, Ирландия им осигурява благоприятни финансови условия, Малта е станала дом за собствениците на дружества за разработка на такъв софтуер, като им дава "златни" паспорти (гражданство срещу инвестиции - бел. кор.), а в Италия, Франция и Австрия най-често се произвеждат шпионските програми. Холандия, Германия и Белгия признаха с половин уста, че договарят доставката на такива средства, добави Инт Велд.

Някои правителства злоупотребяват, други правилно използват такъв софтуер, обобщи евродепутатът. Според Инт Велд с използването на такива програми се създава зона на беззаконие, защото в Европа липсват достатъчно правила. Необходим е европейски надзор, Европол трябва да разследва случаите на политическа злоупотреба с подобни програми, призова тя. Инт Велд настоя въпросът да бъде разгледан на заседание на Европейския съвет.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Независимостта и скритостта на личния живот си има цена. Но може би само няколко процента са съгласни да я плащат. И това е да нямаш мобилен телефон във джоба си. Сегашните хора изпадат в шок ако телефона не е с тях. Това е удобство за държавата, службите, бандитите и т.н. Тотално електронно следене и слухтене. Агентурата тук въобще не е предмет на обсъждане. Явно светът става все по лош!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
".А балъците си ги даваме и без някой да ни ги иска" - Обясни ми, като си дам мейла и телеофна на нобщина, как ме следи ЦРУ?
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 - О да! Хората са ужасни. Братовчед ми се върна от Нидерландия, с чиииисто ново БЯЯЯЯЯЯЯСНО Масерати и си публикувахме снимки с него. Беше ни на гости една вечер и на сутринта, някой му го беше надрал и му беше строшил решетките и прозореаца. После на камерите видяхме, че беше "уж приятел". Бивш съученик ... Както и да е - осъди го да плати разходи от 19 000 евро. Ония па ... пълен луъзър се самоуби!!!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде,затваряйте телефоните, лаптопите и се стягайте за в къщи.Работното време вече изтича. И споделяйте по тях по малко за семейното си щастие и за извън семейните си връзки,че не се знае дали и комшиите ви не ви подслушват и си умират от смях, като научат пикантни семейни историй. Не се учудване, ако някой спре да ви поздравява или да намерите колата си някоя сутрин надраскана
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде,затваряйте телефоните, лаптопите и се стягане за в къщи.Работното време вече изтича. И споделяте по тях по малко за семейното си щастие и за извън семейните си връзки,че не се знае дали и комшиите ви не ви подслушват.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега и няколко думи за"таргет имономиката".Фирми плащат милиони за мнението на гражданите за техни продукти и си правят даже "бележки"как по добре да подобрят продукта си и според това което научават от споделеното м/у клиентите им.А това са милиони от търговията и с емейли и с таен софтуер.Пък за политиците да не отварям дума,те освен пари и gy*ne,дават за да научат нагласата на електороата им за изборите.Изобщо измамата е станала търговска стока.А овцете,блеят ли блеят.И си плащат при това.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се надяваме и БГ, щото гледах видео за ГДБОП, те използваха XP, поне на Линукс да се беха образовали, той не е този Линукс отпреди 10-15 години :)))
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не стига,че ни шпионират,ами и сами си плащаме затова.Въпреки,че няма закон в Българиякойто да ни задължава да имаме телефон, емайл и социални мрежи,навсякъде във всяко ведомство ни питат за емейл или телефонен номер.А балъците си ги даваме и без някой да ни ги иска.По принцип във всяка държава е забранено да се"слухти"от силовите структури,във самата Държава,но САЩ подслушват техните граждани от територия на страни,като България или друга някоя.Така че ЦРУ знае всичко.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това означава казано в прав текст,че Никой на Никого няма доверие! Лъжливият ЕС !!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Програмист А нещо да кажеш за еквивалентния софтуер за наблюдения? Така е озаглавен докладът на специалната комисия в ЕП " ..... ролята на Pegasus и еквивалентен шпионски софтуер за наблюдение върху демокрацията и изборните процеси".
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да гласувам заради фалшивите новини, и удобно пропуснатите факти и обяснения. Всички медии са впрегнати организирано в кампаниите Ковид, енергийна криза, война, избори. Като се замисли човек, май изборите са платени, а не купени. С машини или хартия, избирателят е манипулиран повече или по-малко /платено е за да бъде манипулиран/.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 - 99% са на iOS и Android, а 100% са затоврън firmware, дето никой не знае кво има на blob-a. Даже ми се е случвало и инженери да познаваю, които е са сигърни за повечето от софтуера на разбработваните от тях продукти. Имам познат, който беле полупавал оферти, да инжектира 20 линий тракер, който отговаря на пингове. Това в пропроятъри дравера, дето няма OTA, няма аудит, и е оерфелтен блекбокс, щото никой не пази записи.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 5 - Гласува ми се, ама повепето народ нехае.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2009-a всички ми викаха параноик, когато им обяснявах, как Фейсбук и Гугъл генерират средства. 2013-а направо имале хора, които ми се подиграваха ... После се случи Сноудън. Бритиш Аналитика, самопризнания, уйсълблолъри, Пегас и прочие ... Сега отговарям на глупави въпроси от рода на "ползвам си Гугъл Нау, зада си настроя аларма - нали несе записва" викам дан си телефона и пускаме записи от 2016-а с команди :)
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наименованието на комисията в ЕП е: "Анкетна комисия за разследване на използването на Pegasus и еквивалентен шпионски софтуер за наблюдение". Наблюдението е пропуснато като тема в статията. Има и доклад за ролята на Pegasus и еквивалентен шпионски софтуер за наблюдение върху демокрацията и изборните процеси. Гласува ли ви се?
2
3
 
3
 
! Отговори
ПП са доказателство преди 1 година
Te Maдуровките удариха в земята шпионския софтуер . Плащаш яко и си генерираш гласове на изборите. Баламуpницитe да се редят на опашки пред изборните секции.
1
1
 
7
 
! Отговори
Голяма новина преди 1 година
Нали гръмна преди години, че подслушваха даже Макрон с тая програма. В София имат огромен център за развойна дейност с няколкостотин служители точно тази компания. Пропуснато е, че е еврейска в тази статия точно и е причина доста приятели от айти да минат на телефони без ios/android, тъй като софтуера е пригоден най-вече за масовите телефони.