Светът не може да си позволи енергиен преход сега

Европа не трябва да превръща енергийния си преход в геополитика
21 ное 2022 17:30, Анисия Иванова
23
Светът не може да си позволи енергиен преход сега
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Срещата за климата COP27 в Египет за първи път сложи на масата очакванията и исканията на държавите извън най-развитите региони на планетата, които са и по-силно засегнати от климатичните промени. Глобалната икономическа криза поражда опасения, че светът не може да си позволи енергиен преход в момента, но цената ще бъде прекомерна, само и ако не се предприемат достатъчно действия и климатичните промени ускорят големите миграции на населения и започнат да предизвикват политически промени. Това каза доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св, Климент Охридски", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Независимо какви са финансовите средства, които Европа ще изразходва за енергийната си независимост и преход - ако това се измерва само в пари, не би трябвало да имаме никакви притеснения. ЕС не бива по никакъв начин да превръща прехода в геополитика. Много политици и анализатори използват нуждата от енергиен преход като геостратегически и геополитически елемент - тази тънка червена линия между двата процеса трябва да се запази. Енергийният преход остава икономически и технологичен - външни за ЕС сили искат това да се превърне в геополитика", каза Стойчев.

На COP27 за Запада е станало видно, че не може сам да се справи и направлява борбата с климатичните промени, а ще трябва да използва ресурсите и усилията на останалите държави и да се съобразява с тях, добави още той.

"Бих нарекъл тази среща отрезвителна и балансирана... Постави се цел от 1.5C - това със сигурност не е голяма, а закъсняла цел... Наблюдаваме богатия север, който се тревожи за приходите си, и бедния юг, който се занимава с физическото оцеляване на хората. За пореден път регионалната география на планетата се прояви, само че през призмата на климатичните промени", каза гостът.

На срещата е станало видно, че не може да се преодолее съпротивата на световните производителите на фосилни горива и това няма да се случи преди те да си гарантират своя дял в следващата енергийна система, базирана на ВЕИ, каза Стойчев.

Европа ще продължи да инвестира в енергийния преход на Африка, като обявеният фонд от 1 млрд. евро от ЕС трябва да отиде за развитие на местния човешки капацитет, който да развива местния растеж, смята Стойчев.

"Всички очакваме, че Африка ще може да се справя със собствените си проблеми сама; допускам, че това е част от опита на ЕС от страхове от увеличаване на миграционните вълни към европейските страни в случай, че условията за живот в африканските страни продължават да се влошават", каза доцентът.

Индия и Китай трябва да осъзнаят, че моделът им на фабрики на планетата не е устойчив и трябва да поемат повече ангажименти към промяна на собствените си икономики. Натискът към тези страни е не толкова финансов, колкото да предприемат мерки за намаляване на собствените си емисии. Проблемът за тях ще е как да постигнат това, докато запазят ръста на икономиките и генерирането на доход за своите населения, коментира Стойчев.

България трябва да престане с практиката да поставя фотоволтаици на терени за производства и на земи с променена категория. "Това няма никаква устойчивост и не води до преход, като дори застрашава процесите на водосбиране, чиято важност ще се увеличи с промените на климата", каза Стойчев.

Структурата на енергийната система и на формирането на енергийния микс на страната трябва да се обърне, тъй като в момента е в услуга на големите доставчици на ток, допълни експертът.

Според него е необходима значителна законодателна промяна, която да гарантира, че похарчените европейски, държавни и частни средства за фотоволтаици ще направят отделната единица - сграда, фирма и т.н. - колкото се може по-енергийно ефективна. Само така тя ще започне да има по-малка нужда от въглищната енергия.

С последователните усилия на поредица български правителства страната ни може да стане домакин на COP29, което ще ни даде възможността да поставим въпроси, които са по-важни за нас, като проблемите в Дунав, Черно море и на Балканите.

Какво още беше решено на COP27 може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
инджинер преди 1 година
зелената енергия е една утопия. човека винаги е искал да контролира процесите около себе си, природата, времето и т.н., а всъщност се бори цял живот за достъп до ресурси, като някои от тях са се формирали в продължение на милиони години. А какво произвежда човек от ресурсите които консумира - купчинки
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19 - Това, че е зелена не я прави евтина.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може, ама има мноооооого хубави приходи в това. Особено ако си ИТ компания, кояот може да си продава .... въглеродните квоти. Или адвокатска кантора. Или счетоводна фирма ... Ах - те май тея трите най-натискат. Защо ли?
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелената енергия защо е в пъти по-скъпа от ядрената, нали е зелена т.е. от природата. Лъжат ни и всичко е за пусти пари.
15
0
 
5
 
! Отговори
Шах преди 1 година
Дай на човека всичко и тои ще поиска още .
14
3
 
4
 
! Отговори
EU redneck преди 1 година
Като не може, да подразнят още малко руснаците, докато пуснат големите ракети. След три години ядрена зима и редукция на популацията със 70-80 %, може би ще настъпи преоценка на либералните и европейски ценности.
13
8
 
1
 
! Отговори
ала бала преди 1 година
да не го превръща в геополитика? и като го превърне какво щв стане? алабалстика. енергията от слънцето се изплаща за 7 години. факт. масово соларни панели работят повече от 30 години. факт.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обидно е шайка разбойници да заблуждават в собствена изгода милиарди разумни човешки същества, които разбират, че ги лъжат, но нямат енергия, за да се опълчат и поставят лъжците на мястото им. 1000 години човечество не се е къпало и е вярвало, че Земята е център на Вселената и Бог ще накаже всеки, който мисли различно. Сега сме свидетели на същото. Насилствено ни карат да вярваме, че човекът е основната причина за променящия се климат! И че като съсипе икономиката си, ще спаси планетата. Срам!
11
0
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Не само че може, но и няма друг избор. Богати с чиито пари ще го платим всеки ден обясняват как не може, пък било трудно, пък незнам си какво. Страх ги е.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Губите си времето! Човеко, не навсякъде има слънце и вятър по планетата, зелената енергия не е константна величина, за разлика от газта, атомната енергия, ВЕЦ и каскади,ТЕЦ и т.н.! Зелената енергия, може да се използва от дребни ползватели или в комбинация с други източници!
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Благодарим" ти Зеленски, че в тази динамична ера, отново ти ни върна към фенера!Кога ще се махаш, бе Зеленски, че да си върнем търговията и газта от Русия?
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм срещу зелената енергия, има места, където действително няма друг начин да се захранват, освен със зелена енергия, за домакинства също е добре, но не може да се използва зелена енергия за учреждения, производство, транспорт, кораби, химични процеси в производството и т.н., разберете, тази зелена енергия е само за дребни ползватели, освен това, замърсява природата и батериите трябва да се сменят, а при някои от големите ветрогенератори , се използват и горива.
7
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Естествено, че трябва да се прави всичко необходимо. Коено не променя факта, че ес са мaлo-yмни пси'хо'пати!
6
13
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Не забравяйте, че Днес е 21 ноември - "Ден на Християнското семейство". Семейството на Кръстьо - Исус и неговата съпруга Диана - Мария и техните деца, дъщеря Синтия и братя Петър и Павел са в основата на Загрея - Слънчевия род Дуло, основоположници на Българските Християнски родове и семейства по Земята!Днес е ден Ден на Род, за да има Славен Български наРод!
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На COP27 на колективния запад или т.н. златен милиард му се изясни, че не може сам да се справи и да направлява далаверата с климатичните промени, а ще трябва да се мъчи, да прилъгва, да изсмуква ресурсите и усилията на останалите страни-васали. Лошото за него е, че баламите намаляват.
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив светът е готов към енергийният преход,но не целият,Китай е живият пример за това,огромно производство на евтина соларна енергия и ударно развитие на ядрената енергетика и всичко това съчетано с огромни количества евтин газ от Русия,виж Европа със своята васална политика е на път да се върне в 19 век!
3
2
 
16
 
! Отговори
Нане преди 1 година
грети тунберга не мисли така... И мощно се изпърдя, докът са прозяваше на топло в леглото до домашният и любимец 300 килограмовото прасе... ===)))
2
3
 
20
 
! Отговори
българка преди 1 година
СТИГА ГЛУПОСТИ !!! НЕ МОЖЕ СЕРИОЗНО ПРОИЗВОДСТВО да се захранва със зелена енергия !!! Всеки инженер ще ви го каже ! Зелената енергия е за домашно потребление - да ми свети лампата, да ми стопли за няколко часа водата в бойлера, до си включа ютията и ДОТАМ . Даже за пералня не може да създаде достатъчно дълго ПОСТОЯННО захранване.
1
3
 
27
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Цялата тъз история със зелената сделка е съчинена да Ви направят мизерници и роби... ===))) конспирация... А?... ===)))