Таван за цените на газа е гаранция срещу шоково поскъпване

Според Владимиров е нужна диверсификация и намаляване на потреблението
20 дек 2022 22:03, Петя Славова
29
Таван за цените на газа е гаранция срещу шоково поскъпване
Снимка: БГНЕС

Министрите на енергетиката в ЕС се споразумяха за таван на газа на едро да е 180 евро на мегават час.

Според енергийния експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров, решението при борсова търговия е вид гаранция, че няма да видим шоковите поскъпвания на природния газ от август.

"Тази мярка може никога да не влезе в сила, тъй като пазарът се поуспокоява. Не трябва да се правят големи заключения за ефекта върху европейските газови пазари", коментира специалистът пред БНР.

По думите му има една мярка, която е от съществено значение - решението на министрите - компромис, при който се казва, че цената на втечнения газ, който се внася в Европа, не може да е 35 евро на мегават час по-висока, отколкото средната цена на втечнения природен газ на световния пазар: 

Още по темата

"Този таван е достатъчно висок, за да се избегне сценарий, при който доставчиците на втечнен природен газ ще преориентират износа си към азиатските или други пазари, където могат да постигнат по-добри цени".

Владимиров посочи, че в търговията с енергийни ресурси не трябва да има политическо вмешателство: 

"Най-добрият начин за овладяване на кризата - сигурност на доставките и намаляване на цените, е диверсификация и намаляване на потреблението на природен газ. В Европа то се е свило с около 1/4 през тази година. Това има сериозна цена от гледна точка - индустриална и конкурентоспособност. Още не можем да преценим какви ще са последиците от високата цена на природния газ. Може би решението за тавана е прибързано и плод на сериозно лобиране от страна на тежката индустрия, която най-много зависи от използването на природния газ... България няма алтернативен доставчик на Азербайджан и продължаваме да купуваме количества, остатъци на пазара", допълни енергийният експерт в предаването "Преди всички".

Той подчерта за казаното от Европа - България няма право да изнася готови горива, произведени от руски нефт, на пазарите на Европейския съюз, след като месеци наред служебното правителство е обяснявало как дерогацията обхваща и износа на готови продукти, произведени в рафинерията в Бургас:

"Странно е, че досега правителството ни мълчеше и обясняваше, че Комисията се е объркала. От решението е видно, че ние сме вложили целия политически и държавен ресурс да облагодетелстваме частни интереси на руската компания "Лукойл", тъй като явно е имало преговори, при които държавата е успяла да уговори това, че ще има дерогация за износа на горива към Украйна, включително транзит през трети страни, което отваря една огромна пробойна в санкционното законодателство, тъй като при този транзит може да се стигне до контрабанда и до пласиране на руско гориво на европейските пазари. Целта е да се помогне на Украйна, но остава горчив привкус, че Европейският съвет взима решение да позволи на руска компания да генерира огромна печалба от доставки на крайни продукти за Украйна... Европейската комисия често е клиент на страните членки и в опитите си да влияе върху решенията на страните, те знаят, че имат лостове през Европейския съвет да влияят на решенията на ЕК. България се е научила чудесно, имитирайки други членки, да парира натиска на ЕС по стратегически решения. Налице е пореден пример, че българските регулатори са завладени от частния интерес".

Според Мартин Владимиров има нужда от законодателство, според което държавата да поеме оперативния контрол на рафинерията "Лукойл" в Бургас, защото няма гаранции, че руската компания ще спазва санкциите, ще се съобразява с правилата за данъчно облагане на българската територия.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До До този на снимката/9 "А. на.лния експерт иска да върне в комунизма." - 95% го искаТЕ! ВСЕКИ гласувал за ЕС (независимо дали заради субсидии или "европеиска МРЗ" ) го иска. Факт.
14
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Анонимен/7 "Центъра за изследване на демокрацията" - е какво искаш: "Министерство на истината", като в "1984та" ли? ПП. Но е факт, че ЕС си има комисариат по ценностите и истината.
13
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До Евала швепс "Да върнем и петилетките." - ЕК работи със 7летни планове.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига лъжи.Съсипахте ни от лъжи.Газта ще стане още по скъпа.
11
0
 
4
 
! Отговори
333333 преди 1 година
Нали щеше да е по евтино. Ама няма как щото има 10 посредника и после 30 % комисионна. Време е всички да ви изринем от паветата, чуждопоклонници и жалки лакеи.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Експерт" е човек, който въпреки видимата и измерима реалност, и въпреки елементарната и известна логика, ти обяснява че ще се случи наопаки.
9
0
 
4
 
! Отговори
ЕВахти гр03ната преди 1 година
мUтра на снимката... Пффф,що всички неолибера3ти са толкова противни като това мекотело на снимката!
8
1
 
8
 
! Отговори
До този на снимката преди 1 година
А. на.лния експерт иска да върне в комунизма. Тогава всички цени бяха изкуствено ниски определяни от държавата....И повечето стоки липсваха (криеха ги) и търговците ги продаваха на Черно на десетина пъти по високи цени ! А със изкуствено наложени ниски цени на горивата, държавата ще фалира. Пазара не можеш да го излъжеш. Проблема на Европа са санкциите срещу Русия, които всъщност удрят Европа. Освен това Европа сама си развали отношенията с най големите производители и износители на петрол и газ
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива набедени за анализатори да обяснят, как като няма газ няма да има шоково поскъпване. И ако си мислите, че сега седят на студено ЕС, нз догодина какво ще ги правим.
6
0
 
7
 
! Отговори
Евала швепс преди 1 година
Да върнем и петилетките.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие изкукахте ли? До 1990 г имахме регулирани от държавата цени, т е поголовен и перманентен таван на цените. Първото нещо, което направи победилата демокрация бе да освободи цените от наложените тавани. Връщайки таваните на цените на нефта и газа, укрепвате ли пазарните принципи? Накъде сте се запътили, гении?
4
1
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Всеки таван е гаранция за недостиг и ми'зерия.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали това е целта, ако ЕС усети, че го цакат и от Русия и от САЩ, демек да си даде смета най-накрая, че е между *** и наковалнята. Въпрос на време е, ама все пак упорства.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако и руснаците и хамериканците не щат да доставят газ с такъв таван??? този дава ли си сметка? Ще можем да разччитаме само на газ от изяден боб :D
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Определено намаляване на потреблението е нужно. Да се къпем по веднъж на 2 седмици и да стоим на студено облечени дебело са висша евроатлантическа ценност.