Въпреки зелените си амбиции, Германия гори въглища с рекорден темп

По-изгодно е да се използва "мръсното гориво" за производство на ток
22 дек 2022 21:30, Анисия Иванова
61
Въпреки зелените си амбиции, Германия гори въглища с рекорден темп
Снимка: БГНЕС

Германия ще увеличи зависимостта си от въглищата, докато се бори с безпрецедентна енергийна криза, въпреки че това ще я отдалечи от постигането на амбициозните си цели в областта на климата, пише Bloomberg.

Най-голямата европейска икономика изгаря най-големият обем въглища за производство на електроенергия с най-бързия темп от поне шест години насам, сочат данни, събрани от Bloomberg. Освен това, тя вероятно ще стане една от малкото страни, които ще увеличат вноса на въглища през следващата година.

В целия свят силно замърсяващите, но сравнително евтини въглища се завръщат, тъй като държавите се стремят да предотвратят икономически срив поради рязкото поскъпване на енергията. Сега Германия се опитва да балансира между краткосрочния приоритет за укрепване на енергийната сигурност и дългосрочната цел за нулеви нетни емисии.

"Всички запазват климатичните си цели, но е вярно, че когато си изправен пред дилемата да не спираш електроенергията или да намалиш въглеродните емисии, изборът не е труден", каза Карлос Фернандес Алварес, изпълняващ длъжността ръководител на отдела за газ, въглища и електроенергия в Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Германия планира да прекрати използването на въглища до 2038 г., но управляващата коалиция настоява за още по-ранна цел - 2030 г. За да се справи с настоящата криза, страната временно възстанови някои въглищни централи, които бяха изключени. В повечето страни се възстановява ограничен брой въглищни енергийни мощности. "Само в Германия, с 10 гигавата, тази тенденция е много по-мащабна", се казва в доклада на МАЕ.

По данни на Destatis, федералната статистическа служба, Германия произвежда повече от една трета от електроенергията си от въглищни електроцентрали. През третото тримесечие електроенергията, произведена от въглищни централи, е била с 13,3% повече в сравнение със същия период на предходната година, посочва агенцията.

"Постепенното спиране на използването на въглища в идеалния случай до 2030 г. не е под въпрос", заяви говорителка на германското министерство на икономиката в изявление. "На фона на кризисната ситуация най-важното е, че през 2022 г. очевидно сме успели да потребяваме значително по-малко енергия, особено природен газ."

Търсенето от Франция

Възраждането на въглищата в Германия се дължи на две основни причини: отказ от скъпия природен газ и нарастващото търсене на електроенергия от Франция, където производството на електроенергия е затруднено от спирането на ядрените реактори.

Цените на природния газ в Европа достигнаха рекордни нива през лятото и остават около два пъти по-високи от средните за петгодишния период. По-рано тази година компании, сред които и производителят на електроенергия Steag GmbH, намалиха мощностите си за производство на въглища поради покачващите се цени на газа. Производителят на автомобили Volkswagen AG също отложи план за отказ от въглища в завода си във Волфсбург, Германия.

Въпреки че цените на газа и въглищата са намалели напоследък, все още е по-изгодно да се използва по-мръсното гориво за производство на електроенергия. "Въглищата се завръщат като източник на базова мощност", казва Гийом Перет, който ръководи консултантската компания Perret Associates Ltd. "Смятаме, че този ефект ще бъде по-малко сезонен, отколкото беше досега - с повече изгаряне на въглища през лятото, пролетта и есента, докато въглищата остават толкова по-изгодни от газа и продължава да има недостиг на газ."

Възможно е аварийните въглищни централи в Германия да бъдат запазени в експлоатация чак до декември 2024 г., девет месеца след планираната от правителството дата за затваряне, добавя Перет. Той отбеляза, че Европейският съюз и Турция са единствените големи потребители на енергия в света, които се очаква да увеличат вноса на въглища през 2023 г. в сравнение с 2022 г.

През тази година Германия вероятно ще бъде и нетен износител на електроенергия за Франция, като това се случва за първи път при воденето на регистри поне от 1990 г. насам, според Destatis.

Според Electricity Maps, приложение, което обобщава данни за електропреносната мрежа, в някои моменти този месец германската електроенергия е замърсявала толкова, колкото електроенергията, произвеждана в Южна Африка и Индия, след като по-ниската скорост на вятъра е ограничила производството на енергия от възобновяеми източници, а потреблението на въглища е скочило.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия и Франция нали ги управляват зе-лен*нич-ките, затварят си АЕЦ-ите, не били еко, сега са на супер еко - въглища, вятърни мелници и огледала! Много еко, полезна земя с огледала, планини и др с мелници! Ек-Ото ще ги върне векове назад! След време ще съжаляват, но ще е твърде късно!
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние да закриваме на макс ...
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви енергийни кризи бе? Нали руски газ и нефт не ви е необходим ? Значи няма криза!
44
5
 
5
 
! Отговори
Само че преди 1 година
В България въглищата се горят на макс. В Германия се ползват като студен резерв (какъвто трябва да са и уж у нас), а не като постоянен източник на енергия.У нас бичат на макс тецовете, щото продаваме навънка и едни посредници правят яко кинти. Сега лобистите на тия тукашните пускат разни такива статиики да ни обяснят за лошите германци. Друга интересна разлика е и какво излиза от комините на немските централи и тези на ковачки - дето избива с геноцида си хората в Гълъбово.
43
3
 
5
 
! Отговори
ььааь преди 1 година
ЕС след 5 години няма да го има с този двоен, троен.. стандарт за всеки. Ако пуснат референдум (,а те няма да го направят), аз съм за излизане от ЕС. Писнами да храня тези комунисти.
42
4
 
1
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
Споко. това лято ще има температури по 55 градуса . след 10 години ще сме на 70 градуса. Блатная ще стане най-доброто място за живот. В момента е зима, а аз ходя с къс ръкав на вънка. И в къщи пускам климатика да ми хлади, че съседите са *** и пускат парното.
41
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До ха"но на нас ни налагат да спрем въглищата ." - и правилно! Щот сте про'с'ти и гласувате да им слугувате. Дано изчезнете по-скоро!
40
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До toti/35 "А нас мизерниците и сиромаси на Европа ще ни забраняват..." - ми кат сте про'с'ти да гласувате за тях и да ги слушате, правилно ви обричат на изчезване. Дано!
39
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов, коммунделе, кретай си с жалката пенсийка и не я мисли Германия. @До останалите чеббураши, всеки може да гори колкото си иска въглища, само трбява да си плаща въглеродния данък.
38
2
 
15
 
! Отговори
aaa преди 1 година
Хм, значи България трябва да си затвори ТЕЦ-овете на въглища и баба Гицка вече не и дават да си купува въглища, обаче Германия може да си бичи въглища на макс и това е ОК!?
37
1
 
3
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
Въглищата за базова мощност е добре, но не стават като баланс на непостоянните ВЕИ. Освен водните централи друго не остава. Това може да наложи да се ограничат съществуващите перки и слънчеви клетки
36
1
 
9
 
! Отговори
нн преди 1 година
Близко до акъла, войната промени нещата в Германия, нуждата ги е хванала за гърлото и няма мърдане, щат не щат трябва да зарежат зелената енергия и въглищата ще върнат и атомните централи защото вятъра и слънцето трудно се ловят. С евтината енергия от Русия свърши, нещата си отиват по местата, Русия вече не дава нито газ, нито въглища.
35
2
 
10
 
! Отговори
Хуго Шмайсера преди 1 година
Германските въглища...най-чистите въглища! Даже са бели на цвят със сини точки!
34
1
 
7
 
! Отговори
За 38 преди 1 година
Въпрос на цветоусещане на автора на картата. Спонсорирана е от идеолозите на въглеродния данък.
33
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И въпреки това Германия изглежда по-зелена на картата на maps.sensormunity, отколкото България.
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В целия свят силно замърсяващите, но сравнително евтини въглища се завръщат, тъй като пиндостанските слуги се стремят да предотвратят деиндустриализация и икономически срив, настъпващи след отказа на пиндостанските васали от евтин и чист руски газ.
31
2
 
27
 
! Отговори
toti преди 1 година
А нас мизерниците и сиромаси на Европа ще ни забраняват да ползваме това ефтино богатство,все едно цъфнахме и вързахме,а напротив,стопихме се с 2 милиона !!!
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немските въглища най зелената енергия в страната на зе.ените мозъци.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** като *** и лицемерни като 100 лисици, ама ние какво правим там.
28
2
 
22
 
! Отговори
ха преди 1 година
но на нас ни налагат да спрем въглищата .