Сблъсъци в Париж заради нападението срещу кюрдския културен център

Членуващи в него обвиниха Турция
Обновена: 23 дек 2022 21:33 | 23 дек 2022 20:50, Анисия Иванова
61
Сблъсъци в Париж заради нападението срещу кюрдския културен център
Снимка: БГНЕС/ EPA

Протести избухнаха в Париж в квартала, в който по-рано днес бе извършено нападение срещу кюрдски културен център и срещу близко кафене, предаде Франс прес. Представители на кюрдската общност в Париж се събраха там и започнаха да скандират антитурски лозунги, допълва Асошиейтед прес.

Протестиращите скандираха: "ПКК (Кюрдската работническа партия)" и "Мъчениците не умират". После някои от тях издигнаха и барикади на една от улиците в квартала и подпалиха кофи за смет. Полицията се намеси със сълзотворен газ, а демонстранти започнаха да замерят полицаите с различни предмети. Няколко служители на силите на реда са пострадали.

Още по темата

В нападението, извършено по-рано днес, бяха убити трима души, а  трима души бяха ранени, припомня Франс прес.

Веднага след атаката членуващи в атакувания културен център обвиниха Турция за  нея, предаде Франс прес.

На 9 януари 2013 г. в Париж бяха убити три кюрдски активистки на партията ПКК. Убийството тогава стана в същия този квартал. Разследването на това убийство, което все още тече, разкри намеса на членове на турските тайни служби, но поръчители така и не бяха посочени в него, отбелязва Франс прес.

Кюрдите във Франция са станали мишена на отвратително нападение, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

"Кюрдите във Франция станаха мишена на отвратително нападение в сърцето на Париж. Нашите мисли са с жертвите, с хората, които се борят за живота си и с техните семейства", написа той в Туитър.

Мотивите на 69-годишния стрелец все още са неизвестни, заяви френският министър на вътрешните работи и отвъдморските територии Жералд Дарманен.

"Не знаем дали лицето е било политически ангажирано, очевидно той е искал да атакува чужденци", но не е ясно дали целта му са били точно кюрди, подчерта той. Нападателят, с френски произход, не е регистриран като десен екстремист от силите за сигурност, допълни Дарманен.

"В момента не мога да кажа дали той е имал десни екстремистки прояви, но разследването ни ще провери това в следващите часове", каза още френският вътрешен министър.

Мъжът е действал сам и е носил няколко оръжия със себе си. По време на нападението той застреля двама души пред кюрдски културен център и още един в намиращо се наблизо кюрдско кафене. Други трима души бяха ранени, един от които е в критично състояние. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
13
 
! Отговори
Osman Gazi преди 1 година
ПКК е терористична организация, отвличаща деца по баирите в Анадола. Майките си търсят децата, а Франция и Швеция дава подслон на такива. Затова и Ердо сложи вето на Швеция за НАТО. С макарона баболюб ни писна да се занимаваме. Отдавна Ердо му каза да се консултира с психиатър. А враговете на турската държава ще бъдат гонени и ликвидирани и във Франция, и в Сирия, и където и да са. Това е държава, не разграден двор. В света има 5 държави. САЩ, Русия, Израел, Юк, Турция. Другото е пълнеж.
22
0
 
25
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Мюсюлманите прекаляват с религиозните претенции. Или да се интегрират, или да ходят да си ги спазват в техните страни. Не искат да работят, искат да само привилегии да ползват.
21
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Париж вече се превърна в едно бунище, жалко че цяла Европа ще стане такава. В Германия не можеш да видиш германец в Англия също и така навсякъде. Не може всеки кой как му скимне да приижда, това с бежанците е тотална грешка, те са с друг морал, манталитет, религия, възпитание. При нас в градовете идват от села и паланки и е гадно, а какво остава за тези.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Boi po tij myrschi zivejt v Anadola v pesterite a tuka se pravjt goljmata rabota
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 там е ****галско гето в момента, Париж е превзет отново :)))
18
0
 
7
 
! Отговори
Бигот преди 1 година
Нищо, тренировка за световната война
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днешния Париж няма нищо общо с Париж преди 20 години да не говворим преди 40 години, днесс е по-различен към лошо.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С мек подход към тези паразитии французите нямат никакъв шанс, защото само ги поощряват да си играят тяхната игра. Тези хора разбират само от твърд и безкомпромисен подход - като оставят няколко десетки убити по улиците и още няколко стотици влязат доживот в затвора за противодържавен бунт, ще схванат посланието. Ако французите не им изпратят сега това послание, след още няколко десетки години вече няма да имат този шанс, защото държавата им ще бъде превзета отвътре.
15
0
 
10
 
! Отговори
Чик преди 1 година
Вярвайте им, че бягат от войната.
14
0
 
8
 
! Отговори
Почнаха преди 1 година
Вече да си разпределят районите в другите страни.
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом е кюрдски културен център, подозрението пада върху турците, все пак там живеят 15 милиона кюрди :)))
12
0
 
10
 
! Отговори
Стелаж преди 1 година
Воените действия се прехвърлят от тяхната на друга теория. Въобще не са дошли да се спасяват.
11
0
 
17
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
Как западняците си натресоха проблем сами, без турско робство! Айде, ние имаме историческо оправдание да има башибозук у нас, а тяхното какво е? така става като не се образоваш и не четеш европейска история, по-скоро на Балканите. Има ли ислям, няма мир- или се бият помежду си като змиите, или се бият с хората.
10
0
 
17
 
! Отговори
Есе преди 1 година
Другата френска революция,няма да е френска
9
0
 
20
 
! Отговори
Тъжно преди 1 година
Последните дни и месеци става ясно, че Европа вече все по - малко придналежи на европейците
8
0
 
20
 
! Отговори
Борисчо преди 1 година
Тъжният край на Европа..
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи турци са го направили, нема спор :)))
6
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това дали са кюрди, мароканци или сомалийци няма никакво значение. Вижда се какво се случва по френските улици и при най-малкото. Печелят на световното - погром, губят, пак погром. Някой гръмне трима от тях, ще завземат държавата, която от десетилетия си ги развъжда като въшки. Скоро ще решат, ще направят революция и ще си направят шериат.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 2 дни на 21ви Декември в Йордания Макрон си позволи да повиши тон на МВнР на Иран - Хюсеин-Амир Абдулахиан по въпроси свързани с приъзгването на Йордания и Ирак в лагела на Иран, на което иранския политик не му остана длъжен и му отговори със също толкова висок тон, че всеки позволил си вмешателство и подклаждащ бунтове в Иран ще си получи заслуженото.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПКК не е ли обявена за терористична организация във Франция? Французите какво чакат?