Европейците посрещат тази Коледа по-скромно - остават вкъщи и харчат по-малко

6 от 10 ще я изкарат домашно
Обновена: 24 дек 2022 13:48 | 24 дек 2022 10:05, Камелия Цветанова
110
Европейците посрещат тази Коледа по-скромно - остават вкъщи и харчат по-малко
Снимка: БГНЕС

6 от 10 европейци предпочитат да чакат Дядо Коледа у дома, близо до семейството, вместо да пътуват, за да посетят приятелите и роднините си или да откриват нови места. 4 от 10 европейци смятат да похарчат по-малко от 250 евро за Коледа (за подаръци, храна или пътуване).

През 2022 г. европейците ще предпочетат практични подаръци за Коледа (31%) вместо скъпи подаръци и преживявания. Европейците се готвят за един от най-скромните и сдържани коледни празници през последните години, докато континентът е изправен пред нарастваща инфлация, а икономистите очакват през 2023 г. икономиката да се задържи в стагнация.

Revolut, финансовото супер-приложение с 25 млн. клиенти в световен мащаб, е провело голямо международно проучване с над 10 000 участници от 10 държави в Европа. Рамките на извадките се основават на пол, възраст, държава/регион/държава, предаде БГНЕС.

Всичко, което искам за Коледа, е: да си остана вкъщи или да посетя приятелите и семейството си?

Европейските потребители са готови да посрещнат коледния празник с прагматизъм и практични решения, като са разделени между две противоположни тенденции - намаляване на покупателната им способност и желание да се възползват от деня, в "новата нормалност" след пандемията.

Предпочитанието да се пътува по Коледа изглежда е по-скоро възрастово предпочитание (14% в сегмента 25-34 г.) или културна тенденция. Респондентите от Румъния, Италия и Франция потвърждават намерението си да резервират пътуване за Коледа или да пътуват, за да посетят приятели и роднини на този празник, в по-висока степен, отколкото тези от Великобритания, Полша, Германия или Литва. До момента румънците (64%) са европейците с най-висока мобилност за това събитие, за разлика от литовците (с 31% отговори, благоприятстващи резервирането или планирането на пътуване).

Ограничен бюджет или безгранични подаръци за Коледа?

Когато става въпрос за пари и коледен бюджет, повечето европейци споделят опасенията си от нарастващите разходи за отбелязване на този важен празник. 25% от анкетираните се е налагало да пестят за сезона на подаръците. Младите хора също предпочитат да спестяват (34% от 18-24 годишните), а също така обмислят ръчно изработени подаръци (16%) в по-висока степен в сравнение с по-зрелите сегменти от населението.

Германците (23,50%) и поляците (23,20%) възприемат тази година по-скоро като стиснатия Чичо Скрудж, като смятат, че не е време за празник, тъй като не могат да си го позволят. 14,50% от европейската извадка заявяват, че Коледа на 2022 г. може да бъде "отменена" поради финансови пречки. Но общата атмосфера е спасена от респондентите във Франция (17,1%), Италия (15,6%) и Обединеното кралство (15,2%), които са по-спокойни и разчитат на лични заеми, кредитни карти или вноски "Купи сега, плати по-късно", за да финансират плановете си за зимните празници. За да намалят разходите си, италианците (14,9%) и по-младите потребители (18-24 г., 15,70%) мислят да подарят ръчно изработени подаръци, докато също италианците (16,70%) и възрастните хора (65+, 14,60%) ще подарят ваучери за коледни подаръци.

9% от анкетираните заявяват, че не желаят да харчат изобщо (нито цент!). Най-разточителни са френските респонденти, като 8% от тях заявяват, че възнамеряват да похарчат над 1000 евро за храна, подаръци и пътувания за Коледа и Нова година. За разлика от тях литовците са най-въздържани, като 60% от анкетираните в тази страна планират да похарчат по-малко от 250 евро по този повод.

Практични подаръци и социално приобщаване

Според проучването на Revolut европейците биха предпочели практични подаръци (31%) вместо скъпи подаръци и преживявания за Коледа (17%). Жените все още очакват да получат хубави неща или лакомства, които иначе не биха си купили (19,4%). Мъжете се затрудняват да решат какво искат да намерят под коледната елха (18,8%, вторият най-предпочитан отговор след практичните подаръци).

Най-практични сред всички европейци са поляците (39% биха искали да получат практичен подарък) и възрастовата категория 25-34 години (38,5%). С увеличаване на възрастта на респондентите загрижеността за желаните подаръци намалява, а отговорите "не знам" стават по-многобройни сред възрастните хора (над 55 г., 22,6%). /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: подаръциколеда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
7
 
! Отговори
до В Русия е най-зле преди 1 година
Пич, докато още не са ни спрели руските канали: няма как да ни излъжеш :) Даваха по техните телевизии коледната им украса в различните градове и беше прекрасна. Имат си много коледни елхи и още какво ли не. Та снасяй пропагандата си някъде другаде - в България просто не върви ;)
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не го вярвам това, тъй като в най-бедната държава в ЕС - България, магазините са препълнени - чак не можеш да се разминеш, паркинзите им са претъпкани с коли - няма къде да спреш, заведенията са на макс - няма къде едно кафе да пиеш, за Нова година абсурд да си намериш свободно заведение... Ако в бедна България е така, не виждам защо в Европа да е по-зле от тук...
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките икономисти полуграмотници, сега като се свие потреблението и половината ви тарикатски спекулантски "бизнеси" ще фалират.
35
8
 
2
 
! Отговори
В Русия е най-зле преди 1 година
А пък в Москва дори няма коледна елха, за да пестят и да не дразнят тези които имат загинали роднини ( около 100 000 убити за 10 месеца )във войната в Украйна!
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименИ ВСЕ ПАК СИ ДОЙДОХМЕ НА ДУМАТА...ТОЧНО ТЕЗИ,КОИТО СИ ИЗБРОИЛ ТРУПАТ ДЪЛГОВЕТЕ ЗА МИЛИАРДИ,КОИТО НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА НЯКОЙ ДЕН...ТОГАВА ЗА КАКВО НИ Е ДЪРЖАВА,ЗА КАКВО ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ,ЗА КАКВО ДА ХОДИМ ДА ГЛАСУВАМЕ...ЗА КАКВО?НЕ НАПРАЗНО БЪЛГАРИЯ Е ИЗВЕСТНА КАТО АФРИКА НА ЕС...ВСЪЩНОСТ РАЗХОДЕТЕ СЕ ДО АНГОЛА ИЛИ НАМИБИЯ И БОТСВАНА И ЩЕ ВИДИТЕ,ЧЕ СМЕ ПО-ЗЛЕ ОТ АФРИКА.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно на Бъдни вечер да не си бъдеш у дома е допустимо само ако си в някоя далечна държава или ако си отишъл на гости на родителите си или на баба си.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз наблягам основно на хляба, иначе не мога да се наям.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 Ко се чудиш бе, майна? Кои високомерно ти подхвърлят рестото да се черпиш едно кафе или пръскат луди пари за кючеци? Това правят онези, които не са изкарали парите с труд. Или са им от соц.помощи, или им ги дават мама и тате, или са ояли се работодатели и държавни служители, които грабят от работниците си или от хазната.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коледа е семеен празник. Някой отиват самостоятелно на бар или при любовницата...различно е.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 - И на мен ми треснаха бан не знам защо, след като дори не ми бяха изтрили няколкото коментара, които написах не вчера, а онзи ден. Може да е станало погрешка, но заради това не можах да ви обясня защо пише такива неверни и безсмислени неща "етнографката" от Пловдив, която изтипосаха на снимка тук вчера преди обед. Написах по-късно, ама надали някой го е прочел.
28
1
 
2
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Как пък да не.Викам на жената всички разходи се вдигнаха всичко стана скъпо заради войната,не мога да си позволя много.Ко общо ми вила тя има войната със това че всичко е скъпо и бе обръсна един телефон от 200 евро.Та както се пее в една песен"По добре е даси длъжник на коза ностра от колкото живота да споделяш с тиква проста"
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ И РОМИТЕ...КАТО ГЛЕДАМ КАК РОМИТЕ СЕ ОБИЖДАТ АКО ИМ ВЪРНЕШ РЕСТО ВЪВ ВИД НА СТОТИНКИ-ДЕМОНСТРАТИВНО ТИ ГО ПОДАРЯВАТ С ВИСОКОМЕРНОТО "ЧЕРПИ СЕ ЕДНО КАФЕ"...НИЩО ,ЧЕ НЕ ПЛАЩА ТОК,ВОДА,ЗА ДАНЪЦИ ДА НЕ ГОВОРИМ...А БЪЛГАРИНЪТ И НА ТАЗИ КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА НЯМА ДА ЖАЛИ ПАРИ ЗА КЮЧЕЦИ И МААНЕТА!
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите въобще ги няма в това проучване. За разлика от румънците, които са наредени до Италия и Франция. Нищо не казвам.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Висока мобилност има там, където има много гастербайтери. На Бъдни вечер семейството по традиция трябва да си е у дома. На първия и втория ден от Коледа предпочитат да гостуват на роднини или много близки приятели. Тези пътешествия до екзотични курорти или луксозни хотели са съвременна измишльотина.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Висока мобилност има там, където има много гастербайтери. На Бъдни вечер семейството по традиция трябва да си е у дома. На първия и втория ден от Коледа предпочитат да гостуват на роднини или много близки приятели. Тези пътешествия до екзотични курорти или луксозни хотели са съвременна измишльотина.
23
2
 
8
 
! Отговори
За незапознати преди 1 година
Че то Коледа си е семеен празник и по принцип трябва да е смирен и скромен!
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това малко прилича на руска пропаганда:)Ако европейците си оставаха в къщи, зимните ни курорти нямаше да са препълнени с резервации. По-скоро ги няма българите там...
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОГАТ Е БЪЛГАРИНЪТ И НЕ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНЯВА С БЕДНИЯ И ЕДВА СВЪРЗВАЩ ДВАТА КРАЯ ГЕРМАНЕЦ...ХА-ХА БАЙ *** И БЪЛГАРСКИТЕ РОМИ РАЗКАЗАХА ИГРАТА НА ВИСОКОМЕРНИЯ ЕВРОПЕЕЦ...БЪЛГАРИНЪТ ПО ДУША СИ Е ЕДИН ЧОРБАДЖИЯ-ОБИЧА ДА ХАРЧИ ЧУЖДИ ПАРИ И ДА КОМАНДОРИ БЕЗ ДА ИМА КОМПЕТЕНЦИЯТА ЗА ТОВА...ДА И ТОЗИ СЪЮЗ ЩЕ ГО НБУТНЕМ В ПРОПАСТТА...
20
3
 
2
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
УРСЪСЕЛ ФОРДОЛНОЛАЙНО ЩЕ НАУЧИ ЛИ МАГАРЕТО ДА НЕ ЯДЕ , ПРЕДИ ДА И ТЕГЛИ ШУТА ???
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"6 от 10 европейци предпочитат да чакат Дядо Коледа у дома, близо до семейството, вместо да пътуват, за да посетят приятелите и роднините си или да откриват нови места. " Коледа е семеен празник и рядко се празнува с "приятели". Тея "пътувания" и "откривания" станаха модврни преди едва 10-15 години, а преди 60 напрактика са били само за знатни особи. А и още нещо - "Дядо Коледа" го чакат само 5 годишните.