Хърватия с мерки, за да спре поскъпването

Това обяви Андрей Пленкович
5 яну 2023 16:37, Росен Стойчев
65
Хърватия с мерки, за да спре поскъпването
Снимка: БГНЕС/EPA

Премиерът на Хърватия днес отправи критики към повишаването на цените на стоките в страната, съобщи ХРТ.

Стоките поскъпват през последните дни.

Още по темата
Това стана след влизането на страната в еврозоната.

Това се дължи на изкуствено повишаване на цените на продуктите при изчислението им с новата валута. Андрей Пленкович обяви, че някои са се възползвали от промяната, за да въведат поскъпване без основание.

Пред правителството беше представен закон за забрана на неоснователно поскъпване на стоките. В страната се извършват постоянни проверки.

Всеки магазин, в които има нерегламентирано поскъпване ще трябва незабавно да преизичисли цените. Предстои решение на правителството.

Вероятно то ще визира търговията на дребно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
7
 
! Отговори
пешо алгебрата преди 1 година
всяка аритметична операция лесно води до "закръгляне", а по е лесно да "заквадратим" - х2 или на квадрат /математияни операции/
16
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Късно е либе за китка. Капанът щракна за хърватите, връщане назад няма. Ами да му мислим ние и да не си седим на ръцете а да действаме, ако не искаме догодина по това време да сме в същото положение.
15
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай сега,нали довчера блеехте че приемането на еврото е само някаква техническа подробност която няма да оскъпи стоките а оттам и да повиши инфлацията?
14
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям късмет извадихме, че хърватите влязоха в капана преди нас, за да получат нашите овце прясна представа какво ги чака ако се оставят да вкарат и тях там.
13
2
 
30
 
! Отговори
София преди 1 година
Както писах и в предната статия, при тях има контрол и може би ще овладеят ситуацията. При нас понеже контрол няма никакъв и всеки прави каквото си поиска, оправдавайки се с разни измильотини се очаква нещата да са два пъти по-зле, ако се приеме еврото.
12
0
 
16
 
! Отговори
кел файда!? преди 1 година
Каквото сам си направиш и т.н.,и т.н.!!!
11
1
 
26
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
Айде бе ...поскъпване след въвеждане на еврото...не може да бъде!
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе умници. Как така цените у нас се вдигнаха на някои стоки двойно. Да не би да сме въвели евро. Все търсите под вола теле.
9
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
С този балкански манталитет толкоз. Всеки гледа да вдига, ама като спрем да купоуваме ще им дойде акъла. Гледам обаче народът граби и купува, така че и цените няма да паднат
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е в търговията: търсене и предлагане. Проблемът е в хората, а не в еврото или някоя друга валута. Когато хората се успокоят, цените ще се балансират. Възможно е да си сложил цена 5 евро, но ако го копуват на 4, ще го продаваш на 4. Иначе влизаш вътре. Вижте какво става с имотите - 5% надолу само за 2 месеца и то без да са минали официално в евро.
7
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, моля поканете някой "експерт" да докаже, че на хърватския премиер му се привижда поскъпване. Такова няма, никога не е имало, не може и да има. хи хи хи
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите евроатлантици в НС, МС и разните партии, дали ги четат тези новини? Или изобщо не им пука. Костадине, събирай подписката за референдума, пък ако пак се правят на глухи за резултатите, има и други начини.
5
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ни чака и нас, но ще е по-зле. Нашите търговци са най-лакомите в Европа, ако не вярвате, сравнете цените из ЕС и тук. И то преди еврото.
4
3
 
38
 
! Отговори
опит преди 1 година
там поне ще се опитват да контролират нещата с проверки. Тука цените растат и няма проблем.
3
8
 
52
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
Искате евро,ето ви евро ,защото и без друго изобщо нямаме инфлация. Радвайте се на Пръцпърцуням и му слушайте глупостите. Тука ще е обаче много по зле.
2
5
 
36
 
! Отговори
Bit преди 1 година
Скоро и при нас.
1
8
 
46
 
! Отговори
Баш Разбирача преди 1 година
Нали беше много хубаво Еврото.А на ви Евро и ми яжте краката.