Украинският премиер иска страната му да стане член на ЕС след 2 г.

Историческата среща на върха ЕС-Украйна тази седмица в Киев
30 яну 2023 08:56, Елка Василева
76
Украинският премиер иска страната му да стане член на ЕС след 2 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският премиер Денис Шмигал има двугодишен график за осигуряване на членство на страната си в ЕС, което със сигурност ще доминира в дискусиите на историческата среща на върха ЕС-Украйна тази седмица - първата, която се провежда на украинска земя, съобщи „Политико“.

Още по темата
Според изданието никой в ЕС не смята, че това е реалистично.

Еврокомисарите ще пътуват до Киев по-късно тази седмица преди срещата на върха в петък с украинския президент Володимир Зеленски и ръководителите на Европейската комисия и Съвета.

Самият Шмигал поставя труден за изпълнение краен срок. "Имаме много амбициозен план за присъединяване към Европейския съюз в рамките на следващите две години", каза той пред "Политико". "Така че очакваме, че тази година, през 2023 г., вече ще можем да проведем този предварителен етап на преговорите за влизане", каза той.

Миналата година френският президент Еманюел Макрон заяви, че може да минат "десетилетия", преди Украйна да се присъедини към ЕС, припомня „Политико“. Дори лидерите на ЕС, които подкрепиха предоставянето на Украйна на статут на страна кандидат на срещата си на върха през юни миналата година, признават в частни разговори, че перспективата за реално присъединяване на страната е отдалечена на доста години. В крайна сметка страни кандидатки като Сърбия, Турция и Черна гора чакат от много години - от 1999 г. в случая на Анкара, припомня изданието.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция е Кандидат член от повече от 20 години но те тръгнали да приемат фашисти и нацисти. Ашколсун.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А аз искам Скарлет Йохансон на четири крака....
46
0
 
5
 
! Отговори
Тамън преди 1 година
Ръка за ръка /под колтук/ със нас и така двете дружки ще занимават целия Европарламент как да се бори хайдотлук и корупция.
45
20
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Правилно! И България ще помогне на Украйна да се възстанови!
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми той и българина си спря парното щото да върви бизнеса на климатиците и на мутрите и мутресите. Сега топли една стая за същите пари за които апартаментите.
43
1
 
30
 
! Отговори
към 43 преди 1 година
да ти отговоря, приятелю! една трета от земята украинска я продаде зеления плъх на запада, каза го внука на шарл де гол, и те не могат да я загубят, донбаския басеин е една от най-богатите на залежи и суровини област в света, янките се облизват за тия богатства, а земята е руска от памтивека и путин никога и на никой няма да я даде!
42
1
 
21
 
! Отговори
паф преди 1 година
...ако я има дотогава!
41
1
 
14
 
! Отговори
ЕСССР = СССР преди 1 година
Прехода се оказа лъжа - от трън на глог!
40
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ЕС ще търпи нахалството и арогантността на Украйна? С какво са толкова велики тия украинци, че всички да им се кланят, освен че са пушечни мръвки и опитни зайчета на НАТО и САЩ?
39
30
 
1
 
! Отговори
ВАТНИК НАГЪЛ преди 1 година
По-добре роби на ЕС отколкото на кална пPozzия!!!
38
1
 
29
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Изискванията за членство в ЕС падат с всяка годнина .... Поляци и чехи изпълняваха цели книги с изисквания и препоръки ... България затваря реактори и изпълнява точки с Брюкселски капризи ... Македонци и албанци САМИ си избораха какви точки да изпълнят и как да кандидатстват .... Украинците ОПРЕДЕЛЯТ КОГА да влязат в ЕС а за изисквания дори не става и дума .... Както е тръгнало очаквам след десетина години Русия дори без някой да я е питал да стане пълноправен член на Европейския Съюз.....
37
2
 
14
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Нищо чудно,може и да ги приемат в ЕС като нарушат законите които сами са писали в името на "свободата и демократия" в Украйна..е ако съществува в този си вид,щото само Киевска област,то няма да е интересно на Брюксел,нито хора,нито природни ресурси(те всички са в Източна Украйна)..на ЕС им трябва нови територи ,нова и млада работна сила..за да могат запалните колониални страни да продължават да държат виско стандарт на живот на гражданите си,а източна Европа ще снабдява с "раби"...и покупатели..
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдааа, десетки милиарди сега ще изтичат към Украйна вместо към нас....
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна от години Не отговаря на условията за членство в ЕС! И след 2 г също няма да отговаря! Тук нещата ако я приемат,ще са " политически решения"!!!!Лицемерно ЕС сам да си потъпква " правилата"! Та ще видим! 2 г е твърде много време! Да видим какво ще остане от Украйна до тогава!-:)))
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен. Не знам дали и той е наркоман но май и той е моше.
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ вече са решили тяхното прокси влиза в ЕС.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Събрание на домоуправителите на входовете дето нямат парно.
31
2
 
20
 
! Отговори
opis преди 1 година
Няма Украйна как да влезе, понеже има териториални претенции към съседна могъща държава..
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имате много статии но нямате форуми днеска.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
че как няма да имат, ще влязат и ще започнат са искат да цоцат пари и всички ще им станем трудави роби