За българите да си роден в богато семейство, гарантира просперитет

81% от европейците се оплакват от големи неравенства в доходите
165
За българите да си роден в богато семейство, гарантира просперитет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какви са възгледите на европейците относно справедливостта и неравенството? 47% от европейците смятат, че имат равни възможности за напредък в живота в сравнение с другите, а 38% са на мнение, че повечето от нещата, които се случват в живота им, са справедливи. Това сочат данните от проучване на Евробарометър.

На въпроса дали са съгласни, че в момента в България имат равни възможности за постигане на успех в живота както всички останали, положително са отговорили 27%, отрицателно - 43%, а неутрално - също 27%. Това поставя страната ни на четвърто място по най-нисък процент в ЕС.

Най-оптимистични са настроенията във Финландия (69%), Люксембург (66%) и Швеция (65%). Най-ниски нива на съгласие са в Хърватия (23%), Кипър (21%) и Гърция (14%).

Според 81% от населението в страните-членки на ЕС разликите в доходите са твърде големи, а 78% смятат, че националните правителства трябва да направят повече, за да се справят с тези неравенства в доходите.

Доброто образование (94%) и усилената работа (90%) се считат за важни или съществени за постигане на напредък в живота. Около две трети от респондентите също вярват, че произходът от богато семейство е съществено (12%) или важно (53%), за да напреднете в живота.

Евробарометър също така показва прогресивно нарастване на образователните постижения в три поколения. Около шест от десет анкетирани са получили образователно ниво, което е по-високо от това на майка им (64%) или баща им (61%). По същия начин около четири от десет майки (41%) и бащи (43%) на анкетираните са получили образователно ниво, по-високо от това на родителите си.

Трима от всеки десет са имали някаква форма на социално-икономически затруднения по време на пандемията.  49% са доволни от мерките, предприети на национално ниво, а 46% от институциите на ЕС. 19% са получили поне един вид финансова подкрепа заради пандемията.

81% от гражданите на ЕС смятат, че неравенството в доходите е твърде голямо. Въпреки че остава високо, нивото на загриженост относно неравенството в доходите е малко по-ниско в сравнение с 2017 г. (85%). Въпреки кризата с COVID-19 опасенията за неравенството в доходите намаляха за повечето социално-икономически групи. Този спад е най-голям при по-възрастните хора и тези, живеещи в селските райони. Обратно, възприятието за справедливост в живота е намаляло през последните 5 години: делът на хората, съгласни, че нещата, които се случват в живота им, са справедливи, е намалял от 51% през 2017 г. на 38% през 2022 г.

78% от европейците смятат, че общите публични разходи за ключови социални политики трябва да се увеличат. Повечето граждани на ЕС предпочитат допълнителни разходи за социални политики, като това важи особено за южните страни от ЕС.

Повишените разходи за здравеопазване и дългосрочни грижи са основен приоритет в почти всички страни, следвани от образование, пенсии, жилища и след това подкрепа на доходите и семейни обезщетения и обезщетения за безработица.

 Повечето смятат, че допълнителните социални разходи трябва да се финансират чрез увеличаване на данъчната тежест на домакинствата (51%), като алтернативите са намаляване на други публични разходи (15%), увеличаване на публичните дефицити (12%) или неувеличаване на социалните разходи (16%).

Проучването на Евробарометър се основава на 26 395 интервюта през май и юни 2022 г. в 27-те държави членки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във винландия са винаги пияни, а и трудно разбират естеството на зададения им въпрос
15
0
 
10
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Хората казват, че ако си роден в богато семейство имаш гарантиран просперитет, което е самата истина. Никой не казва, че ако си роден в бедно или в семейство от така наречената средна класа нямаш шанс за по-добър живот. Ама то за нас е важно да има за какво да се плюем и обиждаме...
14
0
 
9
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Произхода на парите е определящ за успеха. Може с по малко пари, но реални, да получиш успех. И с леки пари да пропаднеш. Успеха е в постоянното самоусъвършенстване. Изучаване,практика, честност
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕСЪМНЕНО ТОВА ПОКАЗВА ТРЕЗВИЯТ РАЗСЪДЪК НА БЪЛГАРИТЕ И ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СА СЪЗДАДЕНИ МНОГО ПО-ЛОШИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПРОСПЕРИТЕТ...
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Негррамотнице, махни я тая запетайка в заглавието, в 7 клас се учи това!!! как сте станали миссирки не знам?! На времето се влизаше с як изпит по БЕЛ. Сега явно събират от кол и въже!
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богатите са затворени кръгове , това с ученето е мит, всичко е предимно практика , щафетата се предава от поколение на поколение, кокала не се пуска , и местата за него са ограничени
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо беше много модерно да си банкер, ама сега мизерстват на продавачески пазари. Сега новата мода е ИТ-то. След 10 години нещо друго. Само всички банкерчета и програмистчета да не се чувстват Богове или че са нещо по-умно от останалите.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за добро образование трябват пари, а като си беден мислиш как да оцелееш, няма как да имаме равен старт с богаташите
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10, интелигентният човек ще продължи да се развива и ще направи успеха си продължителен :) Не е задължително цял живот да си програмист :) Така че "кьоравото" може да свърши, но умните ще се усетят навреме.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Истината,, а около мен са успешни хора, които сами са постигнали успеха. С труд, учене и развитие. Жалко, че си в такава среда. Както знаем тя е определяща както за мирогледа, така и за развитието на индивида.
6
4
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Обичайно Богатите / бивши комунисти/ са и Връзкари. Тоест с едно и също образование - с тези ПСЕВДОконкурси, винаги ще изберат определеното за случая лице, а не теб - дори и с двойно по- високо образование да си! Примерите в живота ми са МНОГО!
5
1
 
11
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Е как не, когато българинът все още мисли, че някой му е длъжен да му дава, и че като го вземат на работа не трябва да работи. Лично аз съм тръгнал от бедно семейство, но това само ме амбицира, а не ме направи зависъстлив и агресивен. По малко его и повече упоритост дава просперитет! Всичко е въпрос на възпитание и упорит труд.
4
12
 
9
 
! Отговори
Като се замисля.... преди 1 година
възможностите ми за постигане на успех са по-високи от масата българи. Имайки предвид, че към този момент вече спадам в графата на постигналите успех. Всичко е въпрос на образование, знания, умения, опит и хъс за изкачване нагоре. Усърдната работа наистина се отплаща.
3
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За българина успяват връзкарите. Връзкарите са заможни. Аз не съм заможен, следователно си гледам софрата и пърцуцата. Мисленето на 101% от аутсайдерите. Добре е, че не всеки българин е аутсайдер и има не малко хора у нас с европейски доходи, които плащаме пенсии и заплати на лекари и учители. Това са ценните за всяко общество хора- средната класа и горните й нива. Останалите са пълнеж. Обслужват средната класа.
2
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Логично. Българинът си е функционален ***, който цял живот си пее как нямал равен старт с някой успял. Не може да надскочи дупката, в която е роден. Никога не съм живял богато, но знаех, че за да успея, трябва да се изуча. Еми, успях и съм щастлив. Успях с интелектуален труд, четене, учене. Имам прекрасно семейство, чисто нови автомобили, които сменяме на 2-3 години, няколко жилища, вили по курортни места. Важна е нагласата за успех. А често започващите назад стават първи.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието на статията директно свидетелства за крайно деформираното разбиране за живота на масовия българин!