Еврокомисар идва у нас да преговаря за боеприпаси за Украйна

Тиери Бретон ще поиска увеличаване на производството
15 мар 2023 08:33, Елка Василева
144
Еврокомисар идва у нас да преговаря за боеприпаси за Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Еврокомисарят Тиери Бретон пристига на посещение в България, за да преговаря за боеприпаси за Украйна.

Той ще се срещне с представители на отбранителната индустрия и ще поиска увеличаване на капацитета на производство, съобщи БНТ.

Миналата седмица на неофициална среща на министрите на отбраната в Стокхолм беше обсъден план за увеличаване на финансирането за боеприпаси за Украйна с още два милиарда евро.

Бретон и главният дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел обявиха, че ЕС ще реагира координирано на нуждите на украинската армия, която страда от недостиг на боеприпаси.

Планът включва незабавно осигуряване на боеприпаси от съществуващите национални запаси, консолидиране на търсенето чрез съвместен договор на Европейския съюз от името на държавите членки и огромно увеличение на производствения капацитет в самия ЕС.

Очаква се Бретон да посети 11 държави членки с оръжейна индустрия, за да ги призове бързо да увеличат производството.

На редовното си заседание пък служебният кабинет ще обсъди допълнително споразумение за безвъзмездна военна помощ за Украйна, което беше прието от 48-ото Народно събрание.

Споразумението беше подписано на 5 декември миналата година между министерствата на отбраната на двете страни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно защо не намирам длъжност "Еврокомисар по военната промишленост и логистика". Накратко, еврокомисията действа извън правомощията си.
30
0
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
изобщо да не идва не е добре дошъл ние искаме преговори и мир зорлем не нивкарваите във воината стига с това оръжие стига смъ=рт не раздаваите нашитепари за ваксини и оръжие направете финансов одит на украина
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То хубаво, ама като дойдат руснаците тоя да не се скрие някъде в Швейцария и да не смее да се покаже никъде? Защото ми се струва, че ще стане както винаги. Руснаците дойдат ли до тук, ще ни кажат - оправяйте се както можете. А сега са много силни да разпалват войната.
28
1
 
9
 
! Отговори
Петър Танчев преди 1 година
Като е еврокомисар за вътрешния пазар, защо не отговори защо българските шофьори на камиони продължават да бъдат дискриминирани да се връщат в България на всеки четири седмици? Значи според еврочиновниците ние заслужаваме да сме бедняци и втора ръка граждани на ЕС, но когато има нужда сме длъжни незабавно и безвъзмездно да подпомагаме инсталираната от ЦРУ хунта в Киев!? Да ама не!
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас над 100 000 българи се издържат с производството на оръжия. Тези хора са много повече от програмистите и IT-тата и от три поколения се препитат с този кървав бизнес. Г-жа Нинова или Г-н Копейка биха могли да направят референдум за затваряне на военните заводи и тогава ще им повярвам че искат МИР
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е еврокомисар за вътрешния пазар. Нерде търговията във вътрешния пазар, нерде войната в Украйна. Ако тоя не успее, тогава САЩ да пратят еврокомисаря по земеделието и храните. Явно на Вашингтон не им дреме коя брюкселска пионка ще пратят да върши работата.
25
0
 
11
 
! Отговори
Пацифист преди 1 година
Европа да изпрати преговарящи и в двете воюващи страни, а не старчоци като тоя да уреждат оръжие да се избиват млади, здрави мъже заради геополитическите съревнования на две империи!
24
3
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
До Анонимен 21 Какъв е що е няма значение!Той ти е чорбаджията и ще слушаш!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще ,и е ,ммого весело да чуя какво ще каже оня с юмрука
22
2
 
10
 
! Отговори
И кво прим са преди 1 година
Тоя няма работа тук! Да се маха!От как печалбите от оръжие стигнаха космически висини и Гебрев забрави, че джукнат с новичок!
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
33 години направиха България безлична и само една територия! Да ви е честито!
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Скоро ще искат и войска да пращаме." ---------- ние вече сем одобрили изпращането на 50 човека.. уж "не в осрраина". Има запитване и в конст. съд как точно може да бъдат легално мобилизирани хора, които не са служили.... краварите в прав текст казаха, че ние ще защитаваме източния фронт на нато... абе картинката лека полека се нарежда.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога еврокомисарят за вътрешния пазар отговаря за боеприпасите в чужбина? Брюкселските въглени съвсем са я подкарали през просото.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 3 седмици има избори и про'с'таците ПАК ще гласувате да служите на тоя. Какво ревете сега?
17
1
 
7
 
! Отговори
пена преди 1 година
А Шенген? Като ни показахте среден пръст преди няколко месеца помните ли?
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще ни командори този ЕС?!
15
0
 
8
 
! Отговори
Петър Танчев преди 1 година
Този еврокомисар няма ли други теми за разговор, идвайки в "най -бедната и корумпирана държава в ЕС", както обикновено наричат България европейските медии? Например защо едни и същи стоки са много по-скъпи (и по-нискокачествени) в България, при положение че заплатата в България е доста далеч от европейските стандарти? Защо изграждането на пътища в България струват два пъти повече отколкото в Западна Европа, а на практика нормални пътища няма?
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе що ние сме на безвъзмездна помощ, а американците на заеми? Ние ли сме най-простите? 2 милиарда евра и от нашите вноски за войната. После що сме май-бедни.Ами щото си даваме парите за чужди войни и за ваксини срещу недоказана болест.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Моля, изпратете в Украйна всичкитеФатмаци и генерали" ---- и "красивите и умните" либерал-жендари също!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато този беше шеф на мултинешънъл, служители в централния му офис се самоубиваха от напрежение.