Ще изчезне ли молдовският език?

Молдовските законодатели гласуваха за приемане на румънски за официален език
16 мар 2023 22:38, Йоана Цонева
49
Ще изчезне ли молдовският език?
Снимка: БГНЕС

В четвъртък молдовските законодатели гласуваха в полза на законопроект, който ще замени позоваванията на официалния национален език на страната от молдовски на румънски в конституцията и в законодателството, съобщава "Вашингтон пост".

Законопроектът беше иницииран от управляващата в Молдова прозападна Партия на действие и солидарност, PAS, и ще промени препратките към "молдовски език", "майчин език" и "държавен език" с "румънски език". Това предизвика дебат със социален, политически и геополитически оттенък.

Гласуването в четвъртък беше второ и последно. Всички присъстващи 57 депутати от PAS, която държи 63 от 101 места в законодателния орган, гласуваха в подкрепа, както и един независим депутат. Опозиционният блок на комунистите и социалистите, който има 31 места, и 6 депутати от приятелската на Русия партия Шор, най-вече бойкотираха вота.

Докато онези, които подкрепят официалните езикови промени, ги виждат като важна стъпка за кандидата за ЕС да се дистанцира от съветското си минало и историческите си връзки с Москва, други го виждат като атака срещу националната молдовска идентичност от страна на прозападни служители. Опозицията също изрази опасения относно процедурните промени в законопроекта.

По време на парламентарната сесия в четвъртък някои членове на блока на комунистите и социалистите размахаха голям транспарант, на който пишеше: "Народът е суверен, PAS е тиранин" и "Молдова. молдовци. молдовски."

Опозиционните партии могат да оспорят резултата в Конституционния съд на страната, каза Кристиан Кантир, молдовски доцент по международни отношения в университета в Оукланд.

"Проруските сили в Молдова и Кремъл ... винаги са оспорвали идеята, че мнозинството от населението е етнически румънско и говори румънски", каза той пред "Асошиейтед прес", добавяйки, че "за тези сили признаването на тази точка би подкопало молдовската държавност и връзки с Русия."

"Мисля, че спорът около този законопроект разкрива, че езиковият въпрос остава спорен в едно общество, което е дълбоко разделено по геополитически линии", добави той.

По-голямата част от 2,6-милионното население на Молдова говори румънски като първи език, а останалите говорят руски.

Молдова беше част от Румъния до Втората световна война, когато беше анексирана от Съветския съюз и руският стана официален език. През следващите половин век румънският се запазва в молдовските села. Той отново става национален език през 1989 г.

След първото четене на законопроекта, приет по-рано този месец, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова реагира, като го нарече "антируска резолюция".

Откакто Русия нахлу в Украйна миналия февруари, Молдова се сблъска с продължителна поредица от кризи и се опита да изгради по-тесни връзки със своите западни партньори, което много разгневи Москва. Миналия юни тя получи статут на кандидатка за членство в ЕС в същия ден като Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Бианка преди 1 година
Аз съм молдовец, молдовски език няма.
42
1
 
1
 
! Отговори
Възрожденец преди 1 година
Румънският не е език а койне наложено за "език" от трансилванската "школа". Разбирай австрийските имперски шпиони през 18 век.И оттам във Влашко и Молдова. Да избутат българския, който не е стандартизиран и защитаван от фанариотите и местните едри отродени чокои понеже населението ги мрази!Влашката върхушка няма нищо против да се "еврпеизира", а сред простолюдието няма грамотни. И ето ти нов език с нова нация! Официализирана след Кримската война. За да се удари руското влияние. И българският
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Mолдова е много по стара държава и от Русия и от Румъния.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kaто се водят по болни кратуни като нашите в министерски съвет.. така става.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румъния ще бъде замесена по тоя начин във войната.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждате разликите между нас и РУМЪНИЯ.Защо РСМ ни мрази, а Молдова знае , че са румънци.Защо?Същото и в Кипър, хората знаят ,че са гърци.Защо само Бг сгафи.
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя държавата ще изчезне. Толкова е измислена колкото и Македония.
36
0
 
6
 
! Отговори
007 преди 1 година
Искате да кажете че ще изчезне руския език
35
1
 
0
 
! Отговори
Вляшко преди 1 година
.. но в световен мащаб че ще му се разпадне нео-империята ако всяка държава си вземе своето.
34
0
 
7
 
! Отговори
Вляшко преди 1 година
Може да са Румънци но в Приднестровието са руснаци че и българи има. Ако имаха акъл нямаше да пускат духа (на националистическата гражданска война) от бутилката. Още *** рани от последната но искат реванш. А колкото до анексиране - върховния господар няма да позволи по същата причина.
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Молдовски език има толкова, колкото и македонски
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките хора.Жал ми е за тях.Подготвят ги да ги подарят на Румъния.Те като протестират срещу високите цени им потушават протестите,защото уж били "проруски",а всъщност сметките не могат да си платят.
31
2
 
13
 
! Отговори
Търсете стари източн преди 1 година
През 1861 г. в Румъния със закон е обявена езикова реформа. Премахват се 30 000 български думи , които се заменят с такива от Западна Европа. Започва замяната на богослужебният старобългарски език(църковнославянски) с новата норма.Заменя се кирилицата с латиница .Намерете телеграмата до румънския крал за падането на Плевен във войната1877-1878 , писана на български език .
30
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е накъде отиват нещата. Сега Румъния ще анексира Молдова. Но това ще бъде правилно, нали?
29
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Молдова е следващата Украйна
28
5
 
16
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
Основател на Молдова е българския болярин Богдан I. Тогава през XIV век се е казвала воеводство Богданско!
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реална случка от центъра на Букурещ: има една много стара църква. Влизаме да разгледаме и вътре на големи камъни им надписи на...старобългарски. В този момент чувам англоезичен турист се обръща към екскурзоводите(румънче): какъв е този език? Ммм, руски. Ааа, не, моето момче(възкликнах на английски)! Айде пак си помисли. Тогава вече се сети какъв е правилния отговор.
26
3
 
8
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
хахаха румънски... прочетет кога се е образувала румъния и откъде е дошъл езика... точно от молдованите... румъния е изкуствена държава, която от създаването си до преди 100 години е говорила на български-влашки... няма такъв народ румънци... молдовското княжество съществува още преди да се създаде русия...
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не греша, молдовския всъщност е румънски или по-скоро някакъв диалект на румънския.
24
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как САЩ полагат усилия да ликвидира молдовския език и идентичност, но не и македонският псевдо език. Даже пишат доклади, че сме били дискриминирали някакво си там македонско малцинство у нас. За разлика от фалшивите северномакедонци, молдовците поне са имали своя собствена държава, история и култура, преди прозападните власи да ги анексират в средата на 19 в. и да им сменят кирилицата с латиница по френски модел. Самият термини "румънски" е измислица.