ЕК предлага възрастните шофьори да минават преглед на 5 години

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки
21 мар 2023 20:30, Йоана Цонева
42
ЕК предлага възрастните шофьори да минават преглед на 5 години
Снимка: Pixabay

Европейската комисия предлага да бъдат въведени във всички страни членки на съюза задължителни медицински тестове на всеки 5 години за по-възрастните шофьори. Според статистиката пенсионерите причиняват най-малко инциденти, но и шофират относително по-рядко, поради което се налагато да бъдат тествани по-често, съобщава 24 часа.

В повечето европейски страни шофьорските книжки за аматьорските категории AM, A1, A2, A, B1, B, B+E или T се издават за максимум 15 години или за по-кратък период, ако в медицинското свидетелство, представено при кандидатстване, лекарят не е посочил необходимостта от периодични прегледи, например поради зрително увреждане или други заболявания, които могат да повлияят на способността за шофиране.

Ако при издаване на първото свидетелство за управление водачът не е имал вписани в документа допълнителни здравословни ограничения, то след изтичането на тези 15 години книжката трябва да бъде подменена, но в повечето европейски държави никой не изисква да се представят резултати от текущи медицински прегледи - нова снимка и приложение са достатъчни. При свидетелствата за управление на камиони или автобуси изискванията са много по-строги, свидетелството за управление е валидно максимум 5 години, а за подновяването му се изисква посещение при медицински и психоспециалисти.

Още по темата
В България за разлика от повечето страни от ЕС при преиздаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство за непрофесионалисти се изисква бележка от личния лекар за годност. За професионалните книжки се изисква карта за оценка на физическата годност, която трябва да съдържа преминати задължителни прегледи при лекари със съответна медицинска специалност за установяване на състоянието на зрителната система, слуха, нервната система, вътрешните органи, хирургичен и ортопедо-травматологичен статус.

Заключението с изискванията за физическа годност се дава от общопрактикуващия лекар въз основа на резултатите от прегледите при съответните специалисти.

Европейската комисия иска правилата и в останалите страни да бъдат затегнати и това ще се усети най-вече от възрастните хора - дори тези, които искат да карат само леки автомобили, ще бъдат третирани почти като сегашните шофьори на камиони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
12
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Така ще намалим колите в ЕС по-бързо.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А младите шофьори да минават тест за наркотици всеки месец.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за България е огромна дивотия, която на практика е равносилна на забрана на по-възрастните да шофират. Явно тези дето го предлагат са лишени от елементарни умствени способности.
13
2
 
4
 
! Отговори
Не сте разбрали преди 1 година
Става въпрос за ХОРА, които имат книжка. Те ще трябва да доказват, че са годни. Това не важи за МЕРИНДЖЕИ. Нито са хора, нито шофьори, а само "водачи на МПС".
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво означава "възрастен"? 60, 70 плюс?
11
2
 
17
 
! Отговори
Дедо ви преди 1 година
Съгласен, но правилата да важат и за наркоманчетата на богаташи и големци. Изпити и тестове до дупка. А същите правила и за конкурси на държавната администрация КОГА?
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за джорналисс що нема задължителни психо тестове или тука са само ботове преписвачи с човешки имена (НелаХристова) ???
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
що ми изтрихте съвсем нормалния въпрос ко значи 'възрастен'? за такива на 33 г с 15 г стаж като мен важи ли? не ви ли се вярва че съм взел книжка на 18 бе, *** д0лн0пр0бни ???
8
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние искаме еврокомисарите да се проверяват при психиатър на всеки 5 месеца.
7
0
 
29
 
! Отговори
В. преди 1 година
То вече има масово неграмотни бе. Какви прегледи? Нали искате да се работи до 67 г. Ще обезщетявате ли загубилите работни места заради тези измишльотини? Кой ще ви работи?
6
0
 
29
 
! Отговори
Демек у нас преди 1 година
хората, взели книжка по легален начин и карали 40 г. ще трябва да минават прегледи за годност. А тия от гетата, карали каруци до 12 г. и после яхнали железния кон без книжка, няма да доказват дали са годни.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а тест за транссексуалност нема ли има нужда? който не го мине му отнемат книжката
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предлагам Европейската комисия да се закрие и кой от където е.
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е тази дискриминация. Сещам се за един дядо на 100 г. който си караше москвича и единственото което му липсваше беше, че нямал телевизор. Какво да правим младите които карат дрогирани и пияни и реално много по често предизвикват катастрофи.
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, дискриминация по възраст? Да не очакваш от тоя либерален европейски съюз...
1
0
 
26
 
! Отговори
Боко Т. преди 1 година
Урсула има ли книжка за шофьор на ЕС :)))