"Франция е ядосана" от пенсионната реформа на Макрон

Нови сблъсъци между демонстранти и полицията
29 мар 2023 08:09, Елка Василева
29
"Франция е ядосана" от пенсионната реформа на Макрон
Снимка: архив, БГНЕС

Облечени в черно демонстранти, участващи в снощните протести в Париж срещу пенсионната реформа на френския президент Еманюел Макрон, запалиха контейнери за отпадъци и хвърляха предмети по полицията, която отвърна със сълзотворен газ, предаде Ройтерс.

Сблъсъци имаше и при подобни протести в градовете Рен, Бордо и Тулуза, а в Нант бяха подпалени банков клон и автомобили.

Още по темата
Въпреки това, докато общественото недоволство прерасна в по-масови настроения срещу Макрон, равнището на насилие снощи далеч не беше като това от миналата седмица и протестите до голяма степен бяха мирни.

По-рано вчера френското правителство отхвърли искането на профсъюзите за спиране и преосмисляне на законопроекта за пенсиите, предвиждащ да се увеличи възрастта за пенсиониране с две години до 64 години. Това разгневи профсъюзните лидери, които казаха, че правителството трябва да намери изход от кризата.

Правителството каза, че има готовност повече от всякога да разговаря с профсъюзите, но по други теми, и повтори, че няма да отстъпи по отношение на пенсиите.

Милиони французи участват в протести и стачки от средата на януари, за да изразят несъгласието си относно законопроекта. Протестите се засилиха, след като правителството използва специални правомощия, за да прокара законопроекта в парламента без гласуване.

Един от демонстрантите в Париж беше уловил настроенията точно, размахвайки плакат, на който пишеше: "Франция е ядосана".

"Законопроектът за пенсиите подейства като катализатор на гнева срещу на Макрон", каза на същия протест 31-годишната Фани Шарие.

Макрон, който обеща да извърши пенсионна реформа и в двете си президентски кампании, твърди, че е необходима промяна, за да се запази финансовото равновесие в страната.

Профсъюзите и опозиционните партии твърдят, че има и други начини за това. "Ние предложихме изход... и е недопустимо отново да ни създават спънки", каза в началото на протеста в Париж Лоран Берже, ръководител на профсъюза Френска демократична конфедерация на труда.
(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
2
 
! Отговори
НИе СМЕ НАЙ Зле преди 1 година
В България след това нагло престъпление стотици хиляди бюрократи получават огромни заплати и осигуровки само от ограбвани милиарди от народа през бюджета. Много от тях поименно участват в ограбването на десетки милиарди годишно от бай ограбения народ в света Българския. НАД 75 % живеем без доходи за оцеляване.. Милион нямат никакви доходи. Не може да си плащаме отопление,храна, вода,ток..
20
3
 
2
 
! Отговори
Арест за МАкрон преди 1 година
Вдигането на пенсионата възраст е НЕЗАКОННО> Поредно НАгло престъпление на издържани с ограбвани милиарди бюрократи на власт.Вместо скромни пенсии бюрократите вкл в България си обезпечават издръжка с ограбвани милиарди от народа вкл на ОСТРО КОТУПЦИОННИ РАБОТНИ МЕСТА> Участват в источването на милиарди по отработени програми годишно..
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много гости прииждат и не работят, да им даде Германия малко специалисти.Ако погледнете таблицата за пенсиониране на България на най долните редове сегашните 20 годишни са ги приготвили да се пенсионират на 70 г.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чакат демократичните протести да се изморят и да им мине, та да стане тяхното, на революция няма как да се разчита, не е като едно време, сега полицията яко пази власт имащите, но демократично може да си протестирате не им пречите
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Французите са роби на мажоритарните избори. За всяка дреболия трябва да излизат на улицата и да ги бият, с години да ги бият и обгазяват на улицата, да се уморяват и измират по улиците в неравния бой с добре платената полиция на мажоритаря Макрон. Те са жалки роби на избирателната си система и диктаторския си режим на олигархията.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Франция е диктатура, предизвикана от мажоритарните избори за президент и парламент. Това иска да ни донесе Слафчо Чалгарски и господин Георги Негоджи. Господин георги Негоджи е поет-алкохолик, с голямо алкохолно творчество.
15
2
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Но това, което става, ме разколебава относно президентската република. Ето, в президентска република Макрон има прекалено много власт и може да прокара законопроект и без парламента. Значи президентската република не е толкова хубаво нещо.
14
4
 
18
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Французите за пореден път доказват, че са народ, а не мъpшa. Тука какъвто и пенсионен закон да се приеме - никой няма да си вдигне зaдниkа да протестира! А нашите пенсионери се пенсионират вече на 65 години! Дори и жените - трябва да са поне на 64!
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-ме радва новината след тази. "5 милиарда е помощта за Украйна от ЕС от началото на годината". Е Франция все от някъде трябва да извади техния дял за лептата.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само срещу пенсионната реформа протестират
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ялaй бaбa, ялa ялa...
10
0
 
20
 
! Отговори
демокрация ли? преди 1 година
И тези си прокарват закони както си искат. Фалшиви демократи в целия ЕС. Уж народа казва, а то било лъжа.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 - Еш па тоя ...
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3 - Ситуацията в Израел е различна.
7
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква Франция, какви 5 лева? Некакави, повечето и малолетни, дето търсят повод да чупят и палят наред, за капак да се сбият с полицията! Ако тези се хванат на работа, няма да има нужда да се прави тази реформа. Истината е, че модела на Бисмарк вече не работи в сегашните условия на разглезване с безумни социални политики, застаряващо население, повишена продължителност на живота, нулев, или отрицателен прираст. И като прибавим мързелуващите отрочета на работещите до изтощение гастарбайтери....
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крий, крий часовничето. 9 милиона души онщо са озлизали по протести поседните 15 дена. За един ден имаше 4 милио а есновременно по улиците.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"наш"?
4
2
 
15
 
! Отговори
Ми тя... преди 1 година
...Франция яде пасти здраво от две години насам. Само да си варди властта яко музеите, че наизвадят ли от там онези уреди за пасти, такава сладкарска идилия ще настъпи, че ум да ти зайде. Абе яката кулинария ;) .
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
левски е умрял да има държава. тоест да бачкаме до старост за пенсия и да си 'живеем нормално' след това с болестите, а лапачите в управата цял живот да лежат на наш гръб
2
1
 
20
 
! Отговори
Ядосана? преди 1 година
Искат направо да го ... и после гилотинират! А вижте какво става във Израел! Германия е на редичката, после Испания Чехия и тн. Е как са санкционерите - насанкционираха ли си го сами? :)