Средно 6% от европейците живеят в лишения, в България цели 22,1 на сто

В Румъния и Българите младите са най-зле
161
Средно 6% от европейците живеят в лишения, в България цели 22,1 на сто
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

6,3% от всички европейци живеят в тежки материални лишения, а броят на младите от 15 до 29 години в тази ситуация е 6,1%. Това показват данните на Евростат за 2021 година.

Най-голям процент на млади хора, които живеят в лишения е регистриран в Румъния (23,1%), следвана от България (18,7%) и Гърция (14,2%).

Под 3% е броят им в 11 от 26-те членки на ЕС - Люксембург, Полша, Швеция, Кипър, Чехия, Холандия, Хърватия, Словения, Финландия, Австрия и Естония.

През 2021 г. нивото на риск от бедност в ЕС е било по-високо за младите хора на възраст 15-29 години, отколкото за цялото население (20,1% в сравнение с 16,8%; разлика от 3,3 процентни пункта).

Такъв е бил случаят в 19 страни от ЕС, като най-голяма разлика между двете се наблюдава в Дания (12,3% от общото население в риск от бедност в сравнение с 25,6% от младите хора) и Швеция (15,7% в сравнение с 24,6%).

В осем държави от ЕС обаче младите хора са били по-малко застрашени от бедност, отколкото населението като цяло. Най-забележими разлики се наблюдават в Латвия (23,4% от цялото население в риск от бедност в сравнение със 17,0% от младите хора), Малта (16,9% в сравнение с 11,3%), Естония (20,6% в сравнение с 15,7%) и Хърватия ( 19,2% в сравнение с 14,7%).

В България процентът на всички, заплашени от бедност е 22,1%.

Пред нас се нарежда Латвия с 23,4 на сто и Румъния с 22,5%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още по темата: бедностлишенияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хаха Психо си ти коипейкаджийско креттенче. Виж си поста по-надолу - ти се правиш, че не се българин, а руснак. Яко си склерозирал вече. Изтъпял си безкрайно. и май вдигна кръвното. типичен русофил - лъжлив тъъпак. Плюя на теб и подобни русофилски 0трепки.
98
1
 
0
 
! Отговори
До 101 преди 1 година
Продължаваш да се запъваш като магаре на мост,но това не отменя факта,покупката на жилище тогава беше по малко обременяваща и загробваща от сега,финансово,за лихвоточките си прав,доста хора изгоряха с тях след демокрацията,по спомен наплатиха им някакви стотинки на една лихвоточка което съпоставимо с покупателната способност на парите тогава и сега си беше жива подигравка!
97
2
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Не не знаем какво уродливо русофилче смотано ... Емоционални психодесни... хахаххахахадори и изречение не могат да напишат на български.... хаххахаххахахахаххахахахахахахах
96
1
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До До90..Анбсолютна лъжа. 57 кв ги изплащах 20 г. с цели 50% самоучастие, спрете се вече. Освен това не с инфлационни пари, а с истински и с истинска лихва, а не супер отрицателна. Сега се сдобивате с жилище безплатно.
95
1
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
98 психодесно чадо, какво те грее какво става в русия... А това ковто става в територията те засяга лично... Още не си се научил да си гледаш интересите, тръгнал да спори... Дреме ми на мен какво става в САЩ или Русия .... хахххаххахахаххаххахахаххахахахахахах
94
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 99 Да представиси. Навремето за да почнеш работа в Кремиковци или химко си трябваха връзки.
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 97 Ако си зарежеш семейството и идеш за 5 години в Либия или Коми - можеш да изплатиш байтошовата панелка за 5-6 години. След като си чакал 20 години да ти се съберат лихвоточки де. Но 2.5 милиона байтошови жилищноспестовни влогове(лихвоточки) изгоряха. Т.е. типична пирамида - първите взеха панелки, последните изгоряха.
92
1
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Хаха Е тебе те знаем --- хахахахахаххаххахаххаххахахаххаххахахахххахаххахахаххахахНещастни центаджии, знаете какво???
91
1
 
3
 
! Отговори
До95 преди 1 година
Трябва ли връзки за работа в Кремиковци и Химко,Абе ти нормален ли си?
90
3
 
0
 
! Отговори
До90 преди 1 година
Да де,ама едно жилище можеше да го изплатиш за пет-шест години с една заплата,докато сега за същото жилище ти трябват минимум 10 годишни заплати!
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хаха Е тебе те знаем, че си форумен копейкаджия-богаташ.
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 85 С каква карта си ходил по един месец на морето за 30лв? Щото примерно баба ми и дядо ми видяга за първи път море през 90-те в Гърция.Имаше разни привелигировани предприятия и заводи, направени като витрина на комунизма. Но трябваха много яки връзки за да се уредиш да работиш там. Кремиковци, Химко, КЦМ, Нефтохим. Примерно заводчето където работеха майка ми и баща ми имаше една единствена почивна станцийка от 8 бунгала в средата на нищото в Родопите. Без баня. Вън'шни тоалетни.
87
3
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Отговор -- тогава си приемете съдбата да сте бедни... Вашите пенсионери измират на рояци, вие изчезвате... Пращайте пари където искате... След 30 години нема да ви има... и никой няма да си спомня за вас
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според НАП заетите във България са 3.62 милиона,лицата с брутен месечен доход от 3 до 5 хиляди лева са около 140 хиляди,лицата с брутен месечен доход над 5 хиляди са 66 хиляди,към тая бройка прибавяме и 38 хиляди пенсионери с месечен доход над 2 хиляди лева,сметката показва,че при 5.5 милиона пълнолетно българско население едва ОСЕМ процента от него разполага с нетен месечен доход от над ХИЛЯДА евро!След тия сметки,е хубаво да спрем да коментираме колко сме"богати" и щастливи!
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е богата държава и пари може да има за всички и всичко . Управлявалите през последните 30 години продадоха всички активи които носят пари в хазната , сега тези пари отиват в часни джобове и едни хора са милиардери за сметка на всички . Затова България е на последните места . Имаме ли кураж да върнем заграбеното , веднага , буквално за 24 часа парите ще потекат към хазната и пари ще има за всичко . Това е истината !
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хаха При бай Тошо заплатите бяха по 180лв/ 3лв/$. Месо - бабите и дядовците го гледаха по кокошарници и свинарници селата, щото в магазина беше скъпо. По това време на годината плодове и зеленчуци въобще нямаше. Апартамент - 9000лв ама друг път. Събираш 20 години лихвоточки и с тия лихвоточки ходиш на търгове за панелки.Поне така беше 80-те години. 50-те години не съм бил роден - не знам как е било.
83
2
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Хаха 81 Разбира се че ще подкрепяме нападната без причина Украйна. Няма да подкрепяме агресора , я . Ако някой нападне нас , добре ли ще е ?
82
2
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До Помня.. Помниш няколко месеца умишлено предизвикани. И какво ми пука, че има сто вида шунки, лашкавал, сирена и т.н. ,като всичко е от *** нагоре. Предпочитам 5, но истински и качествени, както беше, преди. А младото поколение на може да направи разлика, щото не е опитало нищо истинско.
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
при Жан Виденов колко % от българите живееха в лишения, а копейкаджии?
80
3
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
При Живков заплати от 200-220 лева. Пропуснал си да споменеш цените месо 3 до 5 лева килото, плодове и зеленчуци под лев килото. Да не говорим за големите неща 3стаен апартамент 9000 лева... Да ти имам и недоимака дименцио...