Полша и Унгария забраниха вноса на зърно от Украйна, за да защитят производителите си

В списъка ще бъдат включени и други храни
Обновена: 16 апр 2023 12:57 | 16 апр 2023 08:45, Камелия Цветанова
264
Полша и Унгария забраниха вноса на зърно от Украйна, за да защитят производителите си
Снимка: БГНЕС

Полша и Унгария забраниха вноса на украинско зърно.  

Правителството на националиста Виктор Орбан забрани вноса и на други храни от Украйна, за да защити местния селскостопански отрасъл, предаде Ройтерс.

Полското правителство реши същото, за да защити полския селскостопански сектор, съобщи  лидерът на управляващата партия "Право и справедливост“ (ПиС) Ярослав Качински.

Големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в Европейския съюз, са се озовали в централноевропейските държави поради затруднения в логистиката, което се отрази негативно на цените и продажбите на местните земеделски производители, припомня Ройтерс, цигарана от БТА.

"Днес правителството взе решение за регламент, който забранява влизането, вноса на зърно в Полша, но и на десетки други видове храни (от Украйна)", каза Качински  по време на партийния конгрес на ПиС.

Още по темата

Списъкът на тези стоки ще бъде включен в държавно регулиране. Става дума за  стоки "от зърно до продукти от пчелен мед, и много, много други неща", добави той.

"Ние сме и си оставаме неизменни приятели и съюзници на Украйна. Ние  я подкрепяме и ще я подкрепяме. ... Но е задължение на всяка държава, на всяка власт, по-точно на добрата власт, да защитава интересите на своите граждани", каза Качински.

Той заяви, че Полша е готова да започне преговори с Украйна за уреждане на въпроса със зърното и украинската страна вече е била уведомена за решенията на полското правителство.

Правителството на Орбан не предостави подробности кога забраната ще влезе в сила, а само поясни, че целта й е да се избегнат сериозни щети за местните фермери.

След като руската инвазия на Украйна блокира някои черноморски пристанища, големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в ЕС, се озоваха в централноевропейските страни заради логистична безизходица, което нанесе удар на цените и на продажбите на местни производители.

В писмо до Европейската комисия миналия месец премиерите на пет източноевропейски държави казаха, че мащабите на увеличението на продукти, като зърно, яйца, пилешко, захар и маслодайни култури  са безпрецедентни и че трябва да се обмисли може би въвеждането на мита върху украинския селскостопански внос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
13
 
2
 
! Отговори
Украинеца преди 1 година
До 146 и другите руски сфине не ругайте те хулете и не богохулствайте Исус ще ви накаже.
153
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бандеровски нациски отровни храни не искам. Полша Словакия и Унгария ги забрани. Искам и България да ги забрани и да се сложи край на тия глупости. Да си ги продават в Америка щото дори и Африка не ги иска.
152
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Свобода на словото - ТОООЧНОООО! Аз това го разправям от няколко дена и вече взе да ми писва на мене и на още много авери и си мислиме, че ще направиме нещо по върпоса ... де знам бутн мунт нещоо а у ...
151
14
 
2
 
! Отговори
Свобода на словото преди 1 година
И какво излиза сега че ни забранявате да подкрепяме Украйна в борбата за свобода срещу Агресора
150
3
 
11
 
! Отговори
Марин преди 1 година
Нашите фигуранти чакат инструкции от дубай.
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До спят ли. Да спят снощи бяха на празнична литургия и още не са се събудили от дълбок пет вековен зимен сън.
148
10
 
3
 
! Отговори
Украинеца преди 1 година
До 155 Аре ти да браниш *** що пишеш възхвални слова за Рушия и се криеш като страхливец
147
1
 
13
 
! Отговори
Довечера по Нова тв преди 1 година
Сега ДмитрО, ПетрО и Олена (родени като Дмитрий, Пьотър и Альона)ще дотърчат от Слънчев бряг със скъпите си Лексуси да реват пред унгарското и полското посолства как Украйна умирала от глад...А ние (всъщност вие Укро феновете) ще събираме капачки за Леопарди...
146
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинец,аре в Бахмут,да браниш бандерията си.
145
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На бедни духовно момчета НПО са дали пари за да славят украинците. !?!?Поради своята духовна нищета те са предатели родоотстъпници. За пари продават и родителите си.
144
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега всичкото ще дойде тук,ще теглим заеми ако трябва да го купим ,защото сме солидарни с уркопитеците .Либерасти деца нямате ли,та да ядем смотаното, заразено и пръскано жито с пестициди на Украйна?.Забравих,вие сте третополови,вас децата не ви бъркат.
143
1
 
14
 
! Отговори
Спят ли? преди 1 година
Нашите фигуранти къде са?!
142
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не живее в България, Кипър Дубай там някъде е тоя
141
13
 
1
 
! Отговори
Украинеца преди 1 година
148 По нанадолнището са ***
140
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само ние ли вече ду*аме супата, големи застъпници се оказахме на урките, ти да видиш :))) Дори поляците наказват украинските поляци, ние обаче ги подкрепяме, бати фарса :)))
139
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а нашите политици които са на власт това няма да го направят, щото взимат комисионни за да купуват отровите от украйна (нищо лично, във войната срещу мордор ги подкрепям, но тука има нещо гнило)
138
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По нанадолнището са украинците сами се поставиха в това положение. Който не иска мир получава война.
137
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе украинеца, като те чете човек и остава с впечатлението че идолите ти от запада и отвъд океана са някакви херувими. Там деца не се изнасилват и убиват викаш, там децата убиват учителите си и съучениците си, а бащите изнасилват дъщерите си. Но това може. Това е западна ценност. Жив и здрав да си и дано истинския Исус, чието име обругавате, ти въздаде справедливост, чрез чиято ръка той прецени Амин!
136
1
 
9
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До 106 Ти годината, в която Чернобил гръмно помниш ли я бе, ***! Хайде хора, родени вчера да спрат да пишат за неща, които са чули-недочули и най-вече недоразбрали. Смешници.
135
11
 
1
 
! Отговори
Исуса преди 1 година
Не 128 ше гори в Ада щото е руски грешник и долен комунист и иска да печели на гърба на народа да продава некачествено българско жито отровно от пестицидите с които са го пръскали защото тука са мизерници и те спазват никакви евро изисквания.Украинското жито е по евтино и по качественно.