Киев се вижда в ЕС след две години

Денис Шмигал пристигна в Рим за конференция за възстановяването на Украйна
26 апр 2023 14:52, Йоана Цонева
95
Киев се вижда в ЕС след две години
Снимка: БГНЕС

Украйна се надява да е "напълно готова" за членство в Европейския съюз след две години. Това заяви украинският премиер Денис Шмигал за италианския икономически вестник Il Sole - 24 Ore.

"Имаме амбициозен план да бъдем напълно готови за членство в ЕС след две години", се посочва в съобщението.

Шмигал пристигна в Рим за конференция за възстановяването на Украйна, организирана от италианското правителство. На събитието ще присъстват представители на властите и бизнеса от двете страни. Очаква се да се включат над 600 компании.

"Сигурни сме, че заедно с нашите съюзници ще реализираме спешна програма за възстановяване, която ще бъде от полза не само за Украйна, но и за Италия и цяла Европа", заяви Шмигал.

"Украйна работи с партньори по еквивалент на плана "Маршал". Италия е третата по големина икономика в Европейския съюз. Италианските компании може да играят ключова роля в плана за възстановяване. Ние вече каним италиански компании за сътрудничество, тъй като планът за възстановяване започва тази година", допълни той.

Още по темата
Конференцията беше официално открита от италианския вицепремиер и външен министър Антонио Таяни тази сутрин. Президентът на Украйна Володимир Зеленски също ще присъства чрез видеовръзка. Очаква се италианският премиер Джорджа Мелони и украинският ѝ колега да говорят на заключителната сесия на конференцията.

Миналата година френският президент Еманюел Макрон предупреди, че може да минат "десетилетия", преди Украйна да се присъедини към ЕС. Дори европейските лидери, които подкрепиха предоставянето на Украйна на статут на страна кандидат на срещата си на върха през юни миналата година, признават, че перспективата за реално присъединяване на страната е отдалечена на доста години. В крайна сметка страни кандидатки като Сърбия, Турция и Черна гора чакат от много години - от 1999 г. в случая на Анкара.

Близките съюзници на Украйна в ЕС, като Полша и балтийските страни, силно подкрепят стремежа на Киев за членство, разглеждайки го като демокрация, която се съпротивлява срещу агресора. Много от старите членки на ЕС обаче са по-предпазливи, тъй като Украйна - световна селскостопанска суперсила - може да намали собствените им правомощия и предимства. Украйна и Полша - с общо население от 80 милиона души - биха могли да се обединят, за да съперничат на Германия като политическа сила в Европейския съвет, а някои твърдят, че Киев би довел до прекомерно източване на бюджета на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха това е смешно .
40
7
 
1
 
! Отговори
д преди 1 година
няма да са 2 години, но дано след реформи Украйна е готова за ЕС след 5 години
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, точно Киев липсва в ЕС...Всички средства да се насочват към него, а ние да обедняваме още повече. Няма да стане това, не и след 2 години, гаранция!
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахаха, Киев като самостоятелна единица- град ли ще влезе в ЕС????
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Укрите фашаги /богатите и престъпни кланове/ отдавна вече са Европа . А бедните и "ненужните" оставиха за пушечно месо и да слугуват на западните сатанизирани колонизатори. Тепърва европейците ще сърбат попарата която си надробиха.
36
4
 
22
 
! Отговори
Дядката преди 1 година
След два месеца Украйна ще е руска област бе момко , какъв ЕС те е патил?
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ще стане...в мокрите ти сънища.
34
1
 
6
 
! Отговори
Киев се вижда преди 1 година
намаляла урк след две години
33
1
 
15
 
! Отговори
Чукча преди 1 година
Хърватска беше с десетилетия пред България и Румъния икономически, но влязоха след нас защото отказваха да си предадат националните герои във войната със Сърбия да бъдат съдени в Хага като военнопрестъпници. В крайна сметка го направиха с някои от тях и много уговорки. Като целия свят е наясно с военнопрестъпниците, които Украйна произвежда от 2014 г. и продължава да произвежда и в момента, да се приеме тази държава в ЕС ще е поредното фиаско на този умрел съюз.
32
9
 
2
 
! Отговори
ще стане преди 1 година
След като НАТО се настани в Украйна с бази в Севастопол и путин лежи до ленин
31
0
 
14
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Точно така е както го описваш.Украйна е Киев и Лвов , където се изсипваха всичките държавни пари подобно на София. Само дето тук дори извън големите 5 града има някакъв що-годе приличен живот , а в Украйна още царува разменната търговия просто защото хората по селата са отчайващо бедни и преживяват с под 150-200$ месечно ...Мой приятел е женен от 18 години за украинка и много неща е разказвал за там.
30
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ако ова стане ,то ние трябва да сме излезли непремено
29
1
 
15
 
! Отговори
Mda преди 1 година
Мечтите са безплатни ...Киев в близкото десетилетие няма да види нито ЕД , нито НАТО.Една Хърватска трябваше да чака с години за да изпълни всички условия , Сърбия също още не е член , а те са в несравнимо по-добра позиция от Украйна по всички показатели , дори и преди началото на войната ...
28
1
 
15
 
! Отговори
Тожо преди 1 година
До Анонимен 25Работих с украинци преди 8 години и те разказаха каква мизерия, глад и корупция цари там нещо като Судан, България е като Швейцария сравнение с тях. Така че не знам каква е ползата за ЕС
27
1
 
15
 
! Отговори
София преди 1 година
Най-корумпираната държава в ЕС? Тия момчета видеха неколко милиарда, неколко танка и си поверваха, че ще влезнат у всеки един съюз. А от десно им тропа една световна сила, която няма да ги остави току-така. Може би остатъците от Украйна преди Днепър, но такава каквато беше -едва ли.
26
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киев е Русия, но не вярвам ЕС да приеме Русия в ЕС
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 2 години я камилата, я краваря.
24
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 19, нищо подобно - Украйна е житницата на Европа, както и огромен производител на слънчоглед! Дори само от селско-стопанска продукция, ползите за Европа ще са огромни, да не говорим какви нови пазари се отварят и пр.! Така или иначе това за което Маскве проля реки от кръв, Запада ще го получи само с дипломация!
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам военните действия това много прилича на първа световна. Първата световна колко продължи? До финансовото рухване на едната от страните.
22
2
 
18
 
! Отговори
Тожо преди 1 година
Великобритания излезе от ЕС защото не искаше да храни повече клoшаpи а брюкселските зeлки се канят да вкарват още уайт ***. Затова стандарта във Великобритания ще е в пъти повече по - висок от на ЕС. Няма да ме учуди и ако Урсyла покани цяла Африка.