Мая Санду: Ще спасим демокрацията си, само ако сме част от ЕС

Молдова вижда членството като начин да се защити от Русия
18 май 2023 23:00, Йоана Цонева
80
Мая Санду: Ще спасим демокрацията си, само ако сме част от ЕС
Снимка: БГНЕС

Молдова иска да влезе в ЕС възможно най-скоро, за да се защитава от руските заплахи и се надява, че решение в тази насока ще има в идните месеци. Това заяви президентката на Молдова Мая Санду в интервю за !Франс прес!.

"Ние мислим, че можем да спасим нашата демокрация, само ако сме част от ЕС", каза Санду няколко дни преди в Кишинев да се проведат проевропейски протест, а после и европейска среща на върха.

"Русия ще продължи да бъде голям източник на нестабилност в идните години и ние трябва да се защитим", допълни молдовската лидерка в интервюто, дадено в кулоарите на срещата на върха на Съвета на Европа, състояла се в Рейкявик в Исландия.

На 1 юни Молдова организира първа голяма среща на върха, в която участват страните членки на ЕС, но в разширения формат на Европейската политическа общност.

Още по темата
През февруари Санду обвини Русия, че замисля държавен преврат, за да свали молдовското правителство.

На власт от 2020 г., лидерката на най-бедната европейска страна призова и за организиране на голям проевропейски митинг, който ще се състои в неделя и който е цели да покаже подкрепата на молдовците за еврочленство, предаде БТА.

"Войната в Украйна постави нещата в черно-бяла перспектива. Видяхме много ясно какво представлява свободният свят и какво представлява за всички нас един авторитарен свят", каза Санду.

"Инвазията на Украйна съживи много невероятната досега хипотеза за еврочленство на Киев и на Кишинев в средносрочен план", добави Санду.

"Мислим, че членството е един осъществим проекти и желаем това да стане възможно най-скоро", добави тя и изрази надежда, че ще има решение за начало на преговорите в идните месеци.

ЕС предостави на Молдова статут на официален кандидат за членство през юни миналата година, но поиска страната да продължи с реформите, по-специално тези за борба с корупцията.

Молдова трябва да намери и решение на въпроса с Приднестровието, проруски регион с 300 000 жители в източната част на страната.

Самата Санду призна, че има още работа за вършене в Молдова и това е сега основната цел на молдовските власти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мая Санду: Ще спасим ПАРИТЕ КОИТО си ОТКРАДНАХМЕ, само ако сме част от ЕС
54
2
 
6
 
! Отговори
Моше преди 1 година
Поредната партида миячи на чинии и чистачи на офиси за Германия, Франция и Италия..... Ахахаха
53
1
 
8
 
! Отговори
демокрацията e ялова преди 1 година
противоестествено е да се пази труп!
52
4
 
4
 
! Отговори
Мене преди 1 година
Ти да видиш.Значи всичко ти взел запада и затова държавата е на това дередже!?!..Въпроса с повишена трудност е: Защо в Хърватия,Чехия,Естония и т.н. демокрацията функционира и хората оправиха и подредиха държавите си?!?Там сигурно е друг запад,а не като нашенския.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България има 300 едри земевладелци, някои с милиони декари. Един милион декара по 40 лева субсидия = 40 млн, без да си мръднеш пръстта. Явно и в Молдова са се наточили :)
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мая Санду чудесно знае, че западната демокрация е само една красива опаковка, изпразнена от съдържание. Лошото за Санду е че и народа на Молдова знае това и не ще тази "красота" )))
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ние мислим, че можем да спасим нашата демокрация, само ако сме част от ЕС" То и ние мислехме така, но се оказа че в ЕС хем всички са равни, хем някои са по-равни от другите и командват, а ние сме от изпълняващите. Затриха ни икономиката, изтрепаха ни добитъка, затвориха ни централите и се оказа че не са били загржени за нас, а за себе си - да ни ползват като пазар и да сме завсими изцяло от тях.
48
11
 
2
 
! Отговори
съпоставка преди 1 година
Дори и тази граничеща с Мордор държава се изправя, а нашия крадев стои наведен до земя пред мутрофанова. За мен лично, като българин това е унизително и много жалко.Българите се показваме ,като хора без достойнство, страхливи и корумпирани.
47
3
 
10
 
! Отговори
ИЛЮЗИИ,ИЛЮЗИИ,ИЛЮЗИИ преди 1 година
ОЛЕ БОЖЕ , КОЙ ИМ ОБРАБОТВА МОЗЪЦИТЕ И НА ТЕЯ БУХАЛИ ????ЩЕЛИ ДА СИ СПАСЯТ ДЕМОКРАЦИЯТА САМО АКО СА В ЕС??*** БЕРНО ЛИ??? БОЖЕ ,БОЖЕ , КОЙ ОПРОСТАЧИ ТЕЗИ ХОРИЦА , ЗАПРИЛИЧАХА НА УРСУЛИЦА . ТЕЧЕ НЯКАКВА ПАНДЕМИЯ НА ОПРОСТАЧВАНЕ , УГЛОПЯВАНЕ . ТЕЗИ *** ШАБЛОНИ И ПО-КОМУНИСТИЧЕСКО ГИ НЯМАШЕ. НАКЪДЕ ОТИВА ТОЗИ СВЯТ . КОЛКО СИ ПО-*** И ПЪТ ,ТОЛКОВА ПО ИБИРАЕМ СИ ЗА УПРАВНИК!!! ПОРЕДНАТА ДЕЪРЖАВА В КАПАНА .
46
6
 
17
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Още една сбъркана, гладна за власт и пари....
45
7
 
14
 
! Отговори
Бено преди 1 година
Имало и по-бедни от нас в Европа. Една мижава държавица, ръководителите на която хептен искат да я затрият
44
6
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Европейският съюз възнамерява да включи до 100 руски физически и юридически лица в 11-ия пакет от санкции срещу Москва, съобщава новинарският портал EUobserver.В момента списъкът със санкции на ЕС срещу Русия включва около 1600 компании и физически лица, което го прави най-големият в историята на организацията.
43
8
 
14
 
! Отговори
Тонката преди 1 година
То голам келепир като влезите.Напротив ще сте по бедни
42
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продажная калинка погребва страната, точно както и нашите.
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква демокрация са тези?? Това си е фашистки режим!
40
6
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Айдее още една бивша съветска република се бори със чакалите, които искат да я дъвчат.. Провалена история! Първо получават независимост, после не знаят какво да правят с тая независимост и накрая искат да се присъединяват към някакви диктаторски съюзи.. Сейм олд стори..
39
4
 
14
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Молдова, ще се разбие на три Республики - Молдовска, Приднестровска и Гагаузка. Трите ще се пресъединят в Руската Федерация, след превземането на Одеса!
38
9
 
14
 
! Отговори
Иван Иванов Иванич преди 1 година
Титлата най-бедна държава е наша и няма да я дадем. Няма да ви пуснем в ЕС, за да пратите вашите пенсионирани учители да ровят в нашите кофи за ***. Българските кофи са само за българските пенсионирани учители. Ние сме дали на вси славяни книга да четат!
37
6
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Ще я спасят колкото ние я спасихме...Корупция,груба зависимост и закриване на свободната държава Молдова..Да им пожелаем успех в начинанието ...Когато виждаш че и други са прецакани,не само ти,някакси ти олеква малко..
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Даже ти сложих плюс преди да разбера че пак цитираш моето мнение. Досаден и нахален си но и безинтересен. Разкарай се." - Спираш ме коментираш и спирам да те цитирам. Не може да пишеш на някой и да очакваш, че няма да ти отговори. А относно плюсчето, което си сложил на коментара ми... явно ти самият не си съгласен със собственото си мнение. хахаха