Зеленски на среща с Ердоган - ще обсъдят зърнената сделка

По-рано Зеленски проведе разговори в Чешката република и Словакия
8 юли 2023 00:00, Йоана Цонева
68
Зеленски на среща с Ердоган - ще обсъдят зърнената сделка
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Истанбул, за да се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, като на дневен ред е сделката за разрешаване на износа на украинско зърно, съобщават световните агенции.

Двамата лидери ще обсъдят също мирните преговори с Русия и предстоящата среща на върха на НАТО, написа Зеленски в Twitter. "Възстановяването на Украйна, договорите в областта на отбраната между нашите компании" са други теми, добави той.

По-рано Зеленски проведе разговори в Чешката република и Словакия. Очаква се двамата президенти да дадат съвместна пресконференция.

Зърнената сделка, сключена с посредничеството на Турция и ООН, позволява от миналото лято насам на корабите да превозват украински хранителни продукти от черноморските пристанища, въпреки продължаващата война с Русия. Тя изтича на 17 юли.

Украйна е сред най-големите производители на зърно в света и нейният износ се счита за жизненоважен за стабилизирането на световните цени на храните, отбелязва ДПА. По-рано Русия заяви, че е против подновяването на споразумението, като посочи като една от причините проблемите в руския износ на селскостопански продукти, информира БТА.

В писмено изявление днес ООН призова всички страни да удължат действието на сделката, "за да се даде приоритет на световната продоволствена сигурност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
11
 
! Отговори
Ехаа преди 10 месеца
До Хамид Ер Доган не и русофоб - Турски поток, строи две изцяло руски АЕЦ, нито ще сложи наколенките, като наш"те пинчери от нс. Колкото и да го сучеш позицията му е много по близка до тази на Радев.
33
1
 
4
 
! Отговори
2ма Обрязани Семита преди 10 месеца
ама Ердоган си Изглежда бял в сравнение с ЮдеюСемит Грийнберг!
32
9
 
7
 
! Отговори
Хамид преди 10 месеца
Поне турският президент не е русофил и турците няма да търпят нашият резил от онзи ден
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ердоган за зърнената сделка: Украйна и Русия са големи производители на зърно и нямаме право да обричаме населението на Африка на глад.
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според турските анализатори подкрепата на САЩ и Германия за членство на Украйна в НАТО е привидно. Всъщност целта е била да се предизвика Русия. Франция нещо е решила да опонира на САЩ затова са били тези арабски вълнения. ЦРУ имало пръст в убийството на френския младеж от арабски произход който предизвика вълненията във Франция. И това го казват по СНН ТЮРК - американска медия с турски журналисти.
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Турски офицер от запаса по турския СНН тази вечер: "САЩ ползват Украйна за да обезкървят Русия.". На САЩ не им пука за Украйна. Тяхната цел е Русия. Ние не сме забравили за кримските татари загинали в конските вагони и ще подкрепяме Украйна. И ще кажем ДА на Украйна в НАТО въпреки Вашингтон и Берлин.
28
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нашият плешив Фигурант се изложи брутално на срещата със Зеленски... Всички известни, европейски медии акцентират върху този факт.
27
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Турски офицер от запаса по СНН тази вечер.Ние искахме София в НАТО. Въпреки всички недостатъци искахме България в НАТО. Турция успя и днес България е в НАТО но управлението в лицето на президента е неадекватно, безцелно и страхливо. Черно море е наше море. Общо море. България трябваше категорично да подкрепи Украйна. САЩ излъгаха Украйна. Казаха че ще я приемат в НАТО за да предизвикат Русия а днес говорят друго.
26
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин ще бъде в Турция през Август. Ердоган каза, че се разбрали Путин да посети Турция. Според турските анализатори войната ще приключи през септември / октомври тази година. Турция е ЗА Украйна в НАТО и за зачитане на Териториалната цялост на Украйна. По СНН Тюрк коментираха дори българския президент Радев тази вечер. Ами срам за България. Това мога да кажа. Радев нямал категорично мнение и се държал страхливо въпреки че е президент на Натовска държава.
25
7
 
15
 
! Отговори
На срещата преди 10 месеца
Ердоган е заявил, че Украйна има пълното право да бъде в НАТО...
24
5
 
6
 
! Отговори
Чочолина преди 10 месеца
Е, добре де ,война водят сделки за зърно правят....
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всеки снаряд - пачка в държания бюджет на България. Всеки патрон - яйце от щастлива кокошка.
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Беларус - държавата на хубавите жени. Франция - държавата на маймуноподобните забрадкаджии. Украйна - държавата на умиращите за забрадкаджиите.
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имате ли нужда от оръжие? Ще ви продадем. Имаме нови 155 мм сняряди, мините и минохвъргачките ни са топ. Доставяме всичко, бързо, срещу европейската социална помощ за Украйна. Ще забогатеем от тези украински фашисти. Беларусите живеят, а те умират. Беларус е прекрасна държава, Украйна е в руини и воюва за нас. Защитава ни от руските туристи.
20
8
 
12
 
! Отговори
A1 преди 10 месеца
Дали ще си позволи да ръкомаха и жестикулира пред Ердоган,както прави у нас?
19
5
 
4
 
! Отговори
И ГОСПОД преди 10 месеца
ПРИЕЛ ВИДА НА ЗАЛЕНСКИ СЛЕЗЕ В СОФИЯ И ВЛЪХВИТЕ НАИЗСКАЧАХА ОТ ДУПКИТЕ И СТАНА ЧУДО - ВСИЧКИ ДРУЖНО И ПОД ТАКТ ЗАПОВТАРЯХА КАТО ПАПАГАЛИ БОЖИЙТЕ СЛОВА ЗЕЛЕНСКИ ... ...... ... ... ... В СОФИЯ ПОСЛЕ И В ДРУГИ ГРАДОВЕ ...И ТАКА ДО КРАЯ НА СВЕТА !
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 7американските куpBu предават на бандеровците касетъчни боеприпаси///Явно си невежа по военните оръжия.Касетъчни боеприпаси има и в руската армия в Украйна Реактивна Система за Залпов огън БМ-30 "Смерч"използва такива.В ракетата има дестки касетки които се изхвърлят с механизъм и една ракета може да порази пехотата на противника разположена на 2-3дка Същият принцип има и в ракетите ,,АТАСАМS" на САЩ ,които те ще предадат на ВСУ.
17
4
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 10 месеца
Скоро ще му се налага да подпише далеч по-неизгодни клаузи , ако не убеди до няколко седмици спонсорите си че армията му е способна на нещо повече от "деокупиране" на десетина селца и около 0.001% от новите руски територии с площ повече от България..ю
16
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зеленски е машина!След като наби канчето на, Зеления Чорап, че чак изпуши,сега ще стисне и Султана за орешките.Ох, какъв кючек ще върти завалията
15
11
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 10 месеца
Работи за рептилите в Белия дом.Какво беше съгласен да подпише Зеленски в Истанбул през март 2022 с което щеше да спаси десетки хиляди животи и да запази Украйна почти непокътната териториално : Украйна няма да участва във военни съюзиКрим остава в рамките на Русия Рускоезичните области остават в състава на Украйна при условия на значителна автономия.