Пожарът на Тенерифе е извън контрол, евакуирани са над 26 000 души

Високите температури и вятърът усложняват гасенето
19 авг 2023 21:37, Анисия Иванова
36
Пожарът на Тенерифе е извън контрол, евакуирани са над 26 000 души
Снимка: БГНЕС

Пожарът на Тенерифе е извън контрол, около 26 000 души са били принудени да избягат от пожара на испанския остров, съобщиха спасителните служби, цитирани от Франс прес.

"Временните оценки са, че евакуираните са над 26 000", се казва в съобщение в социалната мрежа Екс, публикувано от спешните служби.

Огнената стихия се разпространи още повече тази нощ заради особено трудните метеорологични условия. По-силните ветрове и по-високите нощни температури доведоха до разпространението на огромния горски пожар, бушуващ извън контрол в Тенерифе, което накара повече жители да напуснат домовете си в северния сектор на испанския ваканционен остров.

Огромният пожар, който избухна късно във вторник в планински североизточен район на острова, е „най-сложният пожар“, който е засегнал испанските атлантически Канарски острови от над 40 години, казват властите, на които се позовава АФП. "Пожарът е извън възможностите ни да го потушим, може би не във всички сектори, но в голяма част от секторите“, каза Педро Мартинес, който отговаря за потушаване на пламъците. По думите му усилията за справяне с пламъците са възпрепятствани от огромните облаци дим и вятъра.

"Метеорологичните условия снощи бяха тежки... което означава, че пожарът се е разпространил главно по северните склонове“, каза ръководителят на Канарските острови Фернандо Клавихо пред репортери, като изреди сред факторите за бедствието "много по-силните ветрове, много по-високите температури от очакваните и по-ниска относителна влажност“.

До петък вечерта пожарът принуди над 4500 души да избягат, въпреки че няма актуална информация колко хора са били засегнати от ранните сутрешни евакуации в пет общини. "Пожарът и времето се промениха и се наложи да евакуираме пет общини в северната част на Тенерифе“, каза Мануел Миранда, ръководител на службата за извънредни ситуации на островите в X, бившата социалната мрежа Twitter. Той посочи „опасността и близостта на пожара“.

Последните евакуации се случиха, когато синоптиците предупредиха, че високите температури и силните пориви на вятъра през уикенда ще усложнят усилията за справяне с пожара. Огънят, който има периметър от 50 километра, е унищожил досега 5000 хектара земя. С него се борят 225 пожарникари. Площта на пожара се равнява на близо 2,5% от площта на Тенерифе, която се простира върху 203 400 хектара.

Министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка трябваше да посети центъра за контрол на пожарите в събота заедно с министъра на туризма Хектор Гомес, докато премиерът Педро Санчес трябва да пристигне в понеделник, казаха служители. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: Тенерифепожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Едно време пожарникаря на държавата ни поръча някакви стари модели хвърчила на чертеж и платихме милиони. А хеликоптери за спасяване на хора, монтажни дейности и гасене на пожари нямаме. Имахме един военен, но той падна в морето.. и още един май е на доизживяване. Трагедия сме.
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 27 . Вовата може да прати най - много някой кукурузник.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Христо Христов. Много слушаш Говорит Москва.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еееее, искате туристи сега пожари. Еми така ще е
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Господ ни подсказва нещо, намеква ни с тези пожари и всякакви природни бествия. Но хората сме глУпавки и не разбираме от тънки намеци. Няма да се успокоим, докато не заиграе неокастрена сопа на голо.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе кво стана с тия пожари, те се разпространиха като ковид...
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не смеят да помолят Вовата да им прати самолети.Толкова го плюха че сега предпочитат да не го молят за помощ.Срам ги е.А могъщият САЩ има всичко на всичко 10 самолета за гасене на пожари ама нищо няма да пратят.
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Огромен пожар.И се разраства такова нещо няма овладяване.След Хаваите и Канарските горят здраво.Няма гасене тоя огън.
25
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Ако бабите на евроатлантиците ни не живееха по селата в Делиормана и Гоце Делчев, можеше да имаме късмет някои от тях да са си играли с детските играчки - бомби, пущани от британските ни евроатлантически партньори на 10 февруари 1944г над северозападна България.Жалко!
24
4
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
2007ма година (вече бяхме в РС) Русия прати самолет да гасят пожари у нас (bgspomen/2019/04/2007.html). Няколко години по-късно, след като недоразумението плевнелиев почна да пл'ю'е по Русия и да изпълнява поръчката да ръси про'с'тотиите си, че трябва да гледаме само ес и нато, и че Русия е враг, пак имаше пожари. Тогаз Русия не прати самолет, а от ЕС отговориха да чакаме да изгори, пък после щели да пратят експерти да оценят щетите. Това е ЕС и европейската солидарност на "партньорите".
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
разкажете и кой ги пали тези пожари .Колко дървета отвътре горят а корите им непокътнати. Унищожението на хората върви с пълна пара
22
0
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 8 месеца
А къде еГретиту да се бори с пожара и изхвърлянето на парникови газове , А ? С този пожар, зелената сделка на ЕС отиде в царевичака !
21
10
 
3
 
! Отговори
Чебурашка факти преди 8 месеца
Русия няма самолети да гаси пожарите в Сибир! Китайците обаче не дават без пари.
20
2
 
14
 
! Отговори
Факти преди 8 месеца
Старческата деменция е заболяване присъщо на възрастните хора, но все по-често напоследък се забелязва и сред хора на средна възраст. 2007 не беше толкова далеч. Историята е, за да се помни и да не се повтаря. Народ който не помни историята си е обречен да изчезне.
19
3
 
22
 
! Отговори
Факти преди 8 месеца
След поискана помощ от ЕС, НАТО и Русия през 2007 година Москва праща самолет амфибия за потушаване на огнен ад. През лятото на 2007 година,Община Стара Загора е в бедствено положение от огнена стихия, след като районът бе обгазен, а огънят поглъща гората около населените места.Най-сериозно е положението между селата Оряховица, Дълбоки и Колена, където огнената стихия бушува три дни в трудно достъпна местност и изпепели стотици декари горски масив-предимно борова гора.Помощ изпраща само Русия..
18
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много сме тези, които помним как едно лято по време на управлението на Буда, в България имаше страшни пожари и Русия ни помогна с няколко специални самолети БЕ-200. Руснаците за няколко дни потушиха пожарите абсолютно безплатно и си заминаха, но тук започна страшна информационна война срещу Русия. Телевизиите ни разказваха как руските самолети са зареждали с наш керосин и не били ни го платили.
17
4
 
7
 
! Отговори
Медведь преди 8 месеца
Тва е тренировка, която ГРУ провежда на европейците, за да свикнат с ядрения и термоядрен огън, откъдето късметлиите ша изляат кат препечни скаридки;))) щото аман от глезотии, западната цивилизация е много глезена: скъпи коли, почивки, ваканции, жижи-бижи, тва противоречи на философията на източната цивилизация;)))
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Информирахте ли хората в Тенерифе за пожара край Пловдив?
15
23
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Плюя на русия и русофилите. Само лъжи и пропаганда от там. Не е имало пожарни самолети от там поне от 15 години.
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещо напоследък много пожари и все на острови. Не са случайни тези съвпадения.