Колко плаща Германия на украинските бежанци?

В страната има над 1 млн. украинци
Обновена: 11 сеп 2023 17:23 | 11 сеп 2023 12:51, Петър Бойчев
36
Колко плаща Германия на украинските бежанци?
Снимка: БГНЕС

От около 7 млн. украинци, избягали от войната, в Германия са били регистрирани 1,08 милиона от тях. Тя е и страната в ЕС, приела най-много бежанци от Украйна.

На второ място в ЕС е Полша, която е приела с 968 000 украински бежанци, а на трето Чехия с 365 000 души. Данните са от нов доклад на Центъра за икономически стратегии в Киев (CES), публикуван във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Според доклада приблизително всеки седми украинец е напуснал родината си след началото на войната. Смята се, че около 1,3 млн. живеят в Русия и Беларус, а останалите - основно в страните от Европейския съюз. По-голямата част от тях са висококвалифицирани жени и техните деца. 18% са на възраст между 35 и 49 години.
Защо украинците избират точно Германия? Една от основните причини са по-щедрите помощи, които се получават в страната. Много държави ограничиха помощите, но Германия е изключение.
Само за сравнение: 56% от украинските бежанци, живеещи в Полша, получават държавна помощ, а в Германия този дял е 76 процента.

62% от украинците в Полша казват, че помощта, която им се отпуска, не им е достатъчна, за да покриват основните си нужди. В същото време едва 9% от бежанците в Германия смятат помощите си за недостатъчни.

Средната стойност за всички останали страни от ЕС по този показател е 23 процента, посочва ФАЦ.

В Германия бежанците от Украйна имат право на месечна помощ в размер на 502 евро за възрастен и между 318 до 420 евро за дете (т.нар. Bürgergeld), както и на още добавки - например за наем и отопление.

На други места - например в Чехия - помощите вече бяха намалени заради затрудненото финансово състояние на страната. Предлагат се и бонуси на завърналите се - инструмент, който в момента изпробват Ирландия и Швейцария.
Именно готовността за завръщане на бежанците в разкъсваната от войната Украйна е въпрос, който притеснява Киев. Управляващите се опасяват, че липсата на квалифицирани работници може да се превърне в най-голямата пречка пред скъпо струващото възстановяване на Украйна, пише ФАЦ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Пропов преди 7 месеца
Ами на арабеските им дават подобни суми. Няма как на европейски бежанци да дават по малко. Само че повечето почват и работа, а на Германия това им трябва - работна ръка. Всеки който работи е добре дошъл. Всъщност Германците са много наясно какво правят. На тях им трябват работници на всякакви нива и бежанците са точно това. А социалните помощи са въдичката да се закачат.
33
0
 
4
 
! Отговори
Велик е путин преди 7 месеца
Утре отивам да взема украинско поданство и тръгвам за германия пеейки-доларите в марки обърни. Да живее Путин че ни отвори границите на запад
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По курортите у нас и в чужбина само укри. И аз така искам.
31
2
 
9
 
! Отговори
За@bi преди 7 месеца
Направиха бели цiг***нi тия украинци!
30
1
 
5
 
! Отговори
Който печата преди 7 месеца
Той поръчва музиката
29
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В България украйнците получава еднократно 300лева и туй то.Затова и украинците тук са 54хил. А в Полша 954хил.
28
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 7 месеца
Защо не смеете да напишете ние колко плащаме на украинците за почивката им цяло лято на черноморието и за сравнение По колко лева ще дадат на българин пострадал от наводнение срамота за власт имащите *** американски *** чиято цела Е да унищожат всичко българско
27
0
 
6
 
! Отговори
Магелан преди 7 месеца
Шок и ужас.Около 1,5 милиона пенсионери вземат на ден по малко от 20лв.Пенсия с 40гд. Трудов стаж .От тези поне половината са 1 и 2 категория труд.С тези пари трябва да си плащат битовите сметки наем ако няма жилеше лекарства и храна и дрехи.Ами аз по добре да се откажа от БГ. Гражданство и да приема украйнско.Ще получавам 2 пъти повече пари като бежанец и ще ми плащат квартирата.Какво става в тази държава господа български полетици????
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колко плаща България на украинските дезертьори?
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
КАТО ОТЧЕТЕМ БВП И НАСЕЛЕНИЕ ГЕРМАНИЯ:БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ПРИЕМЕМ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 40000 УКРАИНЦИ С МЕСЕЧНА ИЗДРЪЖКА ОТ 500 ЛВ.
24
0
 
5
 
! Отговори
VladTepes преди 7 месеца
Редно е бежанците да бъдат настанени във френските южни владения Кергелен и Крозе.
23
0
 
5
 
! Отговори
До германец преди 7 месеца
Чакай бе ние им даваме повече! По 1000 на месец и 400 за дете плюс хотел и безплатна храна. Бедняк!
22
1
 
2
 
! Отговори
От Германия преди 7 месеца
В Германия бежанци от Украйна не се приемат, а се екстрадират обратно към фронта. Приемат се жените и децата на бежанците, за да може бащите да се бият
21
1
 
0
 
! Отговори
Германец преди 7 месеца
Горд съм, че съм германец :)
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
в Германия ми, не искат да идват в задунайская губерния.
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А ние ревем,че много им даваме.
18
0
 
1
 
! Отговори
Тихомир преди 7 месеца
Иванов бегай на лекар, спешно ти е.
17
0
 
0
 
! Отговори
До Такс преди 7 месеца
В България е 30 лв на ден
16
1
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 7 месеца
Срещнеш ли човек, който говори руски, независимо от акцента му, заобикаляй отдалеч. По-голяма услуга едва ли можеш да си направиш!!!
15
0
 
5
 
! Отговори
Такс преди 7 месеца
А за България данните какви са? Или това не ни влиза в работата?Автора кой ти забрани да пишеш за това? Колко им е хотелчето?