8,2 евро надница у нас, в ЕС - средно 30

На опашката сме по доходи
Обновена: 19 сеп 2023 10:47 | 19 сеп 2023 10:47, Стела Стоянова
84
8,2 евро надница у нас, в ЕС - средно 30
Снимка БГНЕС, архив

България изостана с темпа на повишение на заплатите в сравнение с други европейски страни и  е на опашката по доходи. Това сочат данни на Евростат за второто тримесечие на годината.

Според тях почасовите разходи за труд в България са се увеличили с 14.2% на годишна база, но в предишните тримесечия ръстовете бяха над 15 и дори над 16%, пише "Сега".

Ако в Германия в края на 2022 г. почасовата надница е било 39.5 евро, то у нас тя е едва 8.2 евро, показват данните на Евростат. Съседна Румъния ни изпреварва с 9.5 евро на час, а Унгария - с 10.7 евро. Хърватия влезе в началото на тази година в еврозоната със средно възнаграждение от 12.1 евро средно почасово заплащане. В Балтийските страни то се движи между 12 и 16 евро.

Чехия отбелязва най-високи възнаграждения от бившите соцстрани - в края на 2022 г. средното ниво на заплащане е 16.4 евро на час. Това е повече от средната надница в Гърция от 14.5 евро.

Още по темата

Люксембург и Дания са страните в ЕС с най-високи възнаграждения, съответно с 50.7 евро и 46.8 евро на час. Над 40 евро на час получават в Белгия, Франция, Холандия и Швеция. Средно за ЕС почасовото възнаграждание през миналата година е било 30.5 евро.

Като цяло почасовите надници в Европейския съюз са нараснали с 5% през второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2022 г. В страните от еврозоната този ръст е 4.5%.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: Евростатдоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 7 месеца
МРЗ е за 8 часа труд на ден. Всяка секунда над този труд е извънреден (освен ако не си на ненормирано работно време) и се заплаща по различна ставка. Вече, ако сте роби, и сте подписвали абсурдни договори или позволявате да се подиграват с вас, е отделен въпрос. То си е до избор. И аз понякога работя уикендите. Правя един деплоймънт за около 1мин и после наблюдавам системата 12 часа. За 1 ден труд 3500лв..
11
3
 
9
 
! Отговори
AXE преди 7 месеца
До до 1Абе, ти къде живееш????? 80 % от българите живеят с минималната работна заплата??? сложи и пенсионерите и става страшно!!! Кога за последно си ходил из България...Северозапада е трагичен.....Странджа ...ужас..и за това и трафик..... родопите-яка незаконна сеч и минимални заплати на работещите при това на сиво..Добричко. ужасс. Благоевградско....излез от уютната си колибка, сделана със сорос кинти и си отвори очите за ИСТИНАТА в БЪЛГАРИЯ!!! Хората оцеляват, въпреки псевдодемокрацията ни
10
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 8 : И това и е много на магазинерка. Маркс е отречен, и сега всеки получава според приноса си, а не според нуждите. Какво може една магазинерка, в сравнение с един високо квалифициран работник?
9
0
 
5
 
! Отговори
А знаете ли още преди 7 месеца
какво открих тая сутрин?! Слънцето изгрява от изток! Няма ли барем една премия от БАН да получа за откритието? :D
8
2
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 7 месеца
Виждам по малките населени места, защото в такова живея. Айде мене не ме мисли с дистанционната работа и огромен за нашите стандарти доход. И съседите ми и жена ми- и те така. Взимаме за пример магазинерката в селцето. 1700лв. взима жената за 12 часа работен ден. Селце на 50км от София.
7
1
 
6
 
! Отговори
Маркс преди 7 месеца
ТОВА Й Е ПРОБЛЕМА НА ВЛАСТА, ЧЕ АКО НЕ ЯДЕМ ЕВТИНИ ХРАНИ ОТ КЪДЕТО И ДА СА (ДАЖЕ ИМАШЕ ДОМАТИ ОТ ЙОРДАНИЯ) ЩЕ ТРЯБВА ДА ВДИГА ЗАПЛАТИТЕ И НЕМА ПАРЕ ЗА МАЙБАСИ !!!!!!!!!!!!!!!!! Сичко останало е МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖА
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 1 : докато мисленето ти е на ниво "свинско със зеле" ще си седиш на дъното. Моята надница е около 200 евро
5
5
 
4
 
! Отговори
Някой преди 7 месеца
До до 1Така си мислиш. Я *** в по малките населени места. По 1012 часа на минимална.
4
4
 
8
 
! Отговори
Някой преди 7 месеца
Ама изискванията като най платените. Българина не работел. Не. Не му плащат. Искат с трици маймуни. Когато се научат че трябва да си платиш ще получиш добър Труд.
3
13
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 7 месеца
Никой у нас не работи на минимална, освен пенсионерка хигиенистка в детска градина в малко селце. МРЗ е инструмент на сивия сектор- уж много я взимат, ама дефакто всичко се взима под масата на ръка.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Говорим за РАЗХОДИ на труд, а не за надница... Разходите у нас няма как да са високи, след като за да вземеш нетна заплата от рода на 10-15к лв. в ИТ сектора компанията плаща 2.5 пъти по-малки разходи спрямо Германия, например. Затова и в нашия ИТ сектор настигаме по НЕТНИ заплати доста колеги от ЕС.
1
6
 
11
 
! Отговори
средна ставка преди 7 месеца
нещо като свинско със зеле и зеле със свинско. А колко хора ще вземат минимална? Защо не я сравните с тази в Германия, напр.? И после се чудите, защо хората бягат от България. Само еврото ни липсва! Всичко друго ни е наред!