Риск от замърсяване, канализацията на Лариса се излива в залива Пагаситикос

Кметът на Ахилеас Беос иска намеса на прокуратурата
20 сеп 2023 12:25, Анисия Иванова
14
Риск от замърсяване, канализацията на Лариса се излива в залива Пагаситикос
Снимка: БГНЕС

Кметът на Волос Ахилеас Беос иска намеса на прокуратурата, за да провери дали канализацията на Лариса е влязла в залива Пагаситикос, след като е повредила системата за биологично пречистване на града, която все още не е заработила с пълна сила.

Част от отпадъчните води може да са стигнали до Пагаситикос през реката Пинио. Прокуратурата на Лариса вече е издала предварителна заповед за увреждане на съоръженията на биологичния център.

Съюзът на гръцките химици е изпратил документ до министъра на околната среда и енергетиката Теодорис Скайлакакис за въздействието на бурята "Даниел" върху околната среда и във водите на Тесалия и за проучване на качеството на водите на Пагаситикос, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Съюзът на химиците на Гърция като официален консултант по химия и опазване на околната среда е отговорен както пред своите членове, така и  пред обществото да информира и преди всичко да приема необходимите мерки, които ще защитят околната среда и общественото здраве. Тези отпадъчни води съдържат много токсични замърсители като тежки метали, пестициди, органични вещества, както и патогени.

Тези замърсители, независимо дали са от естествен или антропогенен произход, са опасни както за екосистемата, така и за общественото здраве. Те могат да се съдържат във вода, дънни утайки и да проникнат в хранителната верига, да влязат в човешкото тяло.

Следователно все още съществува риск от сериозно замърсяване, тъй като големи количества отпадъчни води (помийни ями, конюшни, канализационни мрежи и др.), както и трупове на животни, са били измити в залива Пагаситикос. Освен това отпадъците, дървесината, кофите за боклук, пластмасите се намират по бреговете, морското дъно и морската повърхност и в комбинация с всичко по-горе представляват голям риск от деградация и унищожаване на околната среда.

Следователно Асоциацията на гръцките химици смята, че вземането на проби и анализите в акредитирани лаборатории трябва да се извърши незабавно, за да се запише състоянието както на залива Пагаситикос, така и на бреговете, от които тече река Пинио.

Също така трябва незабавно да се започне проверка на качеството на водата в райони, където има застояла вода като езерото Карла, което също се влива в залива Пагаситикос."

В районите на Кардица и Лариса трябва да се определи дали водоносният хоризонт е изложен на риск с претоварване на вода. Необходимо е да се контролира селскостопанската продукция, за да се гарантира нейното качество и здравето на потребителите.

Поради тези причини трябва незабавна мобилизация на съответните органи в тази посока, а именно непрекъснато вземане на проби и анализ на качеството с цел опазване на общественото здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Do2....Май бъркаш с България.В Гърция навсякъде има почиствителни станции
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чип, чип на Гърция! Найс, а?
8
1
 
2
 
! Отговори
Споко преди 7 месеца
Нашто РИОЗ доказа, че колкото повече мръсотии се изливат в морето толкова повече водата става чиста - кристал. Факт. Тази година нашето Черно море след Каховка, мините, бомбите, отпадните тръби по плажа и наводненията е най- чисто от години, доказано от многобройни проби и изследвания с изключение на едни дилетанти от университета.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да не им пука, във Варна сме от години така..
6
2
 
7
 
! Отговори
До тп трол от #2 преди 7 месеца
Точно обратно е положението. Ако можеш прочети становището на гръцките химици и го сравни с това на гръмкото българско МОСВ. Няма да можеш щото едва четеш и щото няма бг такова. А сега докато напъваш над клавиатурата можеш да си е... п.. м.
5
3
 
6
 
! Отговори
варна преди 7 месеца
т.е. летния грип е налазил и гърците
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Обаче сте невероятни лицемери...у нас в морето се излива чиста чешмяна вода.
3
3
 
8
 
! Отговори
Този Който преди 7 месеца
С тази разлика, че там някой ще си понесе отговорността за нехайството. А тук....тук Кунчо ще лочи вода от залива и ще вика - Е, чиста е, как...не ми ли вярвате?
2
18
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ОТХОДНИТЕ ТРЪБИ ОТ КЛОЗЕТИТЕ НА ВСИЧКИ КРАЙМОРСКИ СЕЛИЩА И ГРАДОВЕ В ГЪРЦИЯ СЕ ИЗЛИВАТ В ЕГЕЙСКО И ЙОНИЙСКО МОРЕ! ВКУСОТИЯ
1
0
 
12
 
! Отговори
А у нас? преди 7 месеца
Кога!