73% от студентите в Нидерландия работят, а в България... едва 7%

Наблюдават се съществени различия в ЕС
28 сеп 2023 15:57, Нели Христова
117
73% от студентите в Нидерландия работят, а в България... едва 7%
Снимка: БГНЕС

През 2022 г. 72 процента от младежите в ЕС (на възраст 15-29 години) са останали извън работната сила по време на формалното образование. Други 25 процента са работили по време на обучението си, а 3 процента са били на разположение за работа и активно са търсили работа (безработни), сочат данни, публикувани днес от европейската статистическа служба Евростат на сайта й.

В динамиката на прехода на младите хора от формално образование към пазара на труда се наблюдават съществени различия в отделните държави от ЕС. Тези различия могат да бъдат повлияни от националните образователни системи, достъпността на обучение, характеристиките на пазара на труда и културните фактори.

Макар че една четвърт от младите европейци са работили, докато учат, при тази статистика също има съществени национални различия. На национално равнище най-високият дял на младежи, работещи по време на формалното си образование, се наблюдава в Нидерландия (73 процента), Дания (52 процента) и Германия (45 процента). Същевременно най-нисък дял отчитат Румъния (2 процента), Словакия (5 процента) и Унгария (6 процента), като България се нарежда непосредствено над Унгария с близо 7 процента работещи младежи.

Най-високите дялове на младежите във формално образование, които са на разположение за работа и активно търсят работа, са отчетени в Швеция (13 процента), Финландия (7 процента) и Нидерландия (6 процента). В контраст, в Унгария, Чехия, Румъния, Хърватия, Полша и Литва делът на младежите (на възраст 15-29 години), които търсят работа, е по-малък от 1 процент, като в същото време делът на учащите, които са извън работната сила, е сред най-високите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не сравнявайте несравними неща на ангро! Проучете и после пишете общи приказки и цифри. Цифрите не означават нищо. В Нидерландия имаш възможност да работиш почти навсякъде почасово и студентите обикновено са на плаващи графици или на по 2 - 4 часа на ден. Тук работодатеулите не предлагат такова гъвкаво работно време. Затова и няма такива опции за студентите, от които те да се възползват. Освен това тук сме си в сивата икономика и масово почасови работи и плащане за тях не се отчитат никъде.
98
0
 
1
 
! Отговори
Tия са луди... преди 6 месеца
дайте източника..... фегове
97
0
 
1
 
! Отговори
боб преди 6 месеца
Добре че ме блокирате защото така показвате поръчковите статии които пишете. Интересно колко ви плащат че да се включа? Продължавайте но губите читатели.
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да процентно може да е така, но проверихте ли какви са условията довели в Нидерландия до това73 процентно работещо студенчество: студентски жилища, наеми, кампуси, работа и заплащане, транспорт от, до, комунални такси и друго. Или с процентите ви е по лесно да изпълнявате доктрината за подтискане на самочувствието на електората за да е с наведена глава и примирен. Я пак.
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
1500 лв е наем за тристаен за двустаен цената е наполовина, а и зависи от района едно е в жк. Изток друго е в Обеля.
94
4
 
4
 
! Отговори
Спиро преди 6 месеца
Заплатата в София е 2000 лв и 1500 лв е само наема. То не е държава ами гротеска и пародия.
93
3
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 6 месеца
Пенсиите са по-високи от заплатите вече. Никой не инвестира в България защото това е държава на мафията и корупцията.
92
1
 
4
 
! Отговори
Пена преди 6 месеца
България е страна от третия свят и работните места са основно за роби.
91
0
 
3
 
! Отговори
Джо преди 6 месеца
Те за това са станали студенти, защото няма какво да се работи.
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Освн че не работят масово ходят по казина ... пълна деградация
89
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По времето на социализма ...всички пионерчета, комсомолчета и след това по време като студенти ходехме задължително всяко лято на бригади, а по някога и работехме допълнително от 15 септември го 25 септември... понеже СССР създаде колхозите, иззе земите на българските ковбои, вкара ги да работят на не своя земя и комунистите създадоха бригадирското движение, за да може комунистите от петилетка на петилетка да си развяват байрака и да се хвалят на Московците, колко са напред в краденето навред!
88
2
 
10
 
! Отговори
Работещ студент преди 6 месеца
Нямам думи за българското образование. Уча 5-та професия в момента и всичко се поднася набързо и неясно. Как да се научи човек от лекциите?
87
1
 
5
 
! Отговори
Дали учат? преди 6 месеца
Има ли кой да провери дали водещите се за студенти изобщо учат? Или само вървят парите за храна на ден от държавата. Ало, МОН правете проверки по разписание да видите учебния процес на живо. А от други институции да проверят къде са записаните студенти от Нигерия...в един Икономически университет във Варна. На колко изпита са се явили или само визи и беж.
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЧЕСТИТА ПРОМЯНА
85
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
1. да учиш и да работиш едновременно ще доведе да си меко казано посредствен в областта си. то за това повечето хора са мега мързеливите скатавки, а хората, които реално допринаспме за даден бизнес да работи, се изкривпваме от бачкане и после не можем да заспим от преумора. 2. бизнесите да набият пари в това реално да подобрят условията на труд, за да могат да стимулират и да задържат млади кадри, а не парите да се набиват в покупка на фалшиви новини по умрели сайтчета
84
3
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 6 месеца
В Германия работещ студент е новото робство .. Работи и учи , викат му на парт тайм на половин време , по този начин учат за бакалавър 6 години .. да но докато работят и учат са на минимална ставка 10-15 евро на час.. Който не вярва да търси в Германски сайтове особенно нагли са около университета Дармщат там обичайна практика студент да учи 6-7 години за бакалавър.. Има един Юруков от ДБ беще депутат програмист толкова е учил в Дармщат 7г.
83
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Те наще студенти много интересни. Хем не работят, хем не учат, а само пиштови ползват. И ко праят по цял ден? Мъдите си чешят. Същот като политиците ни. Те затова са такива. От къде мислите идват те? От прокажения ни народ, а не от някакъв портал към друго измерение...
82
1
 
4
 
! Отговори
Мързел преди 6 месеца
Който търси намира
81
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
73% от студентите в Нидерландия работят" - ама им плащат и най-вече ... има работа. Я върви студент в Свищов и си намери работа ! - мисия невъзможна
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 85Просто в България родителите имат събрани пари за образованието на децата си. В чужбина може да нямат спестени пари за тази цел.