Борел: Светът се провали при решението с две държави за израелци и палестинци

В момента сме свидетели на тежка хуманитарна ситуация в Газа
14 окт 2023 10:27, Елка Василева
162
Борел: Светът се провали при решението с две държави за израелци и палестинци
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че светът се е провалил в усилията си да постигне решение за две държави за израелците и палестинците, предаде ДПА.

"Светът се проваля  ужасно ", заяви днес Борел в Пекин, като посочи, че за 30 години не е постигнат успех по отношение на решението за две държави.

Още по темата
Той също така призна, че макар две отделни държави да са желана цел за израелците и палестинците в бъдеще, това няма да реши настоящия конфликт, отприщен миналия уикенд.

"В момента сме свидетели на тежка хуманитарна ситуация в Газа", каза Борел.

Той отново изрази подкрепата си за позицията на ООН, която публично се  дистанцира от призива на израелските военни за масова евакуация на северната част на Газа. Толкова много хора не биха могли да тръгнат за толкова кратко време, това е "просто невъзможно, не можете да преместите такъв брой хора", каза Борел.

Израел има право да се защитава, каза той, като добави, че това трябва да се прави в съответствие с международното право.

Запитан дали е призовал Китай да използва влиянието си в Близкия изток, Борел заяви, че с външния министър Ван И са обсъдили какво може да направи всеки от тях за справяне със ситуацията.

Китай се опитва да запази неутралната си позиция и да поддържа добри отношения с Израел и палестинците, припомня ДПА.

Пекин не осъди нападенията на "Хамас", но разкритикува факта, че в конфликта са загинали цивилни граждани.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Яков Кедми съветваше многократно в предаванията на Соловьов Русия да предупреди украинските територии да се евакуират цивилните и после да изравни всичко със земята. Руснаците не го послушаха. Сега говори същото и за Газа, и Израел може да го послуша, вече започнаха да избиват масово цивилни без дори да ги евакуират.
91
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
90 Ами, заминанай за Русия, какво чакаш!Вземи и анерите си путинофили.
90
0
 
4
 
! Отговори
Сателитите преди 7 месеца
На САЩ Украйна, Израел, Тайван итн..ще трябва да ке конкурират за ресурси и последните останали оръжия и муниции! Ха ха ха! ЕС пък напълно разоръжен!
89
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
88 Нямаше такива митове. Израелските тайни служби се провалиха. Само това е вярно. Израел ще накаже терористите от Хамас, няма да търпи палестински терор.
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Строителният сектор в Русия бележи безпрецедентен ръст, появяват се цели нови градове.
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На никой не му пука какво мисли ЕС. В редица глобални огнища на напрежение от Нагорни Карабах през Косово до Израел ЕС е сведен до ролята на добронамерена неправителствена организация, чийто хуманитарен принос е добре дошъл, но иначе е игнорирана.
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия няма да се задоволи само с признаване на Крим и 4те нови области, без да реши политическите въпроси и проблемите със сигурността. А за това трябва да се сложи край на използването на Украйна от Запада като инструмент срещу Русия. И това може да стане или чрез политическо споразумение, когато Украйна ще бъде в сивата напълно демилитаризирана и денацифицирана, или чрез продължаване на специалната операция. Докато Украйна престане да съществува като единен интегрален политически организъм, жизнеспособна държавна единица, която може да бъде използвана в антируската политика.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Митовете са държават Израел и великата и армия отидоха на кино.
84
0
 
2
 
! Отговори
Борелл преди 7 месеца
Има само едно решение! ЕС трябва да вземе палестинските бежанци и да им подсигури жилище с 3000 евро на месец! Това е! Ще вземем още един заем и ще увеличим данъците!!
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съвсем скоро ще станем свидетели на появата на нови съюзи и асоциации в арабския свят.
82
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
76 Не е вярно, че украинците са избили десетки хиляди руснаци. Русия пусна фалшиви видея и пропаганда. При това, става дума за руски сепаратисти и паравоенни, действащи в Донбас. Русия анексира украинска територия Крим, в нарушение на международното право. Изби, прогони, изнасили 2 млн украинци, отвлече деца, разруши стотици села и граблдове. Руснаците са днешните фашисти.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тъй като Западът няма да се съгласи на политическо споразумение с Русия за пълна демилитаризация и денацификация на Украйна, Москва остава само с един вариант - да доведе Украйна до състояние на пълен разпад и разложение, когато нито тя самата, нито дори Западът ще могат да я използват срещу Русия. И това, общо взето, е единственият вариант, на който Москва сега е съгласна. Русия не се нуждае от замразяване, а рано или късно ще премине от отбрана към нападение, за да може след това да диктува своите условия.
80
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Споко, САЩ суичват сега малко от Украйна на Израел да изпляскат Хамас набързо така, после пак суич бак на Украйна да изпляскат и Русия, и после в Тихия океан да изпляскат Китйа с Тайван, после в Северна Корея да изпляскат диктатора Ким. САЩ са най-технологичната и най-голямата военна мощт в света.
79
1
 
4
 
! Отговори
Кажи си го бе преди 7 месеца
САЩ и сателити се провалиха в Украйна а кега и в Израел!
78
4
 
1
 
! Отговори
Нетаняху преди 7 месеца
Проектът Палестина се закрива.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
3 години задължителна военна служба и дори за жените! Жената която трябва да си стои в къщи, да служи на семейството и да се грижи за децата, вместо това да служи 3 години в армията! И какво? Два батальона на Хамас попиляха великата израелска армия!
76
1
 
2
 
! Отговори
Светът преди 7 месеца
И в Украйна се провали ;)
75
0
 
4
 
! Отговори
Борел преди 7 месеца
Ти си Нелигитимния Външен Министър- Градинар на ЕС! Но досега освен Санкции и Въоражаване, за друго не можеш са говориш! Санкции и Война като заместник на Дипломация?? Какъв дипломат си ти бе? Никакъв! Американска секретарка такава!
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
69 Напротив, Русия изпитва остра нужда от войници и оръжие. Путин отиде в Северна Корея да моли за оръжие. Мобилизира възрастни, мигранти в Русия...Затова организира клането в Израел, извършено от терористите, от Хамас. За да отвлече вниманието и помощтта на запада към Украйна.
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия досега можеше да изравни със земята, както правят Израел, цялата територия на украинските терористи, които години наред избиваха руснаци, избиха десетки хиляди етнически руснаци само защото са руснаци, заради националността им. В момента тази терористична "държава" наречена Украйна съществува само и единствено благодарение на благородството и милостта на Русия.