Евролидерите с ангажимент за избягване ескалация в Близкия изток

Разрастването на конфликта ще представлява огромна опасност
18 окт 2023 10:35, Елка Василева
61
Евролидерите с ангажимент за избягване ескалация в Близкия изток
Снимка: архив, БГНЕС

Европейските лидери са поели ангажимент да се направи всичко възможно, за да се избегне ескалация на конфликта в Близкия изток - това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след края на видеоконференция на ръководителите, предаде БНР.

Още по темата
"Разрастването на конфликта ще представлява огромна опасност не само за самия регион, но и за нас, а и за целия свят", каза Мишел.

Той подчерта, че отражението му в ЕС има различни форми и допълни, че е важно да се работи за избягване на рисковете за сигурността и за укрепване на сътрудничеството между службите за сигурност. Миграцията е друг проблем, пред който може да се окажем изправени, каза още Мишел.

Той допълни, че една страна се облагодетелства поне косвено от конфликта – Русия. "Русия вече започна да се опитва да инструментализира тази ситуация, за да се опита да подхрани наратив срещу ЕС и неговите партньори", каза Мишел.

В същия дух бе и изявлението на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. "Някои смятат, че могат да отклонят подкрепата ни за Украйна и че ние ще трябва да избираме кого да подкрепим. Ние ще им докажем, че грешат. Ние стоим до приятелите си в нужда толкова, колкото е необходимо", каза тя.

Лидерите са разисквали и атаката в Брюксел, при която загинаха двама шведски граждани. "Тероризмът отново надига глава", каза Фон дер Лайен и подчерта, че затова е важно да се подновят преговорите между Израел и арабските страни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Теоризмът надигна глава вчера, когато удариха болницата. Помня, след един ударен театър в Украйна какви неща говориха - межународно разследване, военно престъпление и т.н. Сега- нищо такова няма. Няма ли да закачат палестинското знаме по президентства и кметства и да си закичат по една палестинска брошка на костюмите? Две години им слушахме лицемерните небивалици, сега обаче се показаха какви са.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Евролидерите" - тези не разбраха ли вече, че никой за нищо не ги брои. Европа в момента е толкова жалка и беззащитна, колкото никога до сега не е била и то е точно поради липса на "лидери"
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
сащ наричат турция, израел, ирак средния изток, а китай далечния изток. сетете се кои страни са близкия изток и що те наричат средния изток близкия изток
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Брюкселските кратуни, едиствено доказват че са на каишка. Ще подкрепят този за кого им кажат и толкова колкото им кажат. Безгласни букви, шайка второразрядни политици, които се опитват да затрият, това за което дядовците им са посветили живота си. От алчност са готови да пожертват всичко, от вековна култура до 500 мил. население.
5
4
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Един джихадистки кьорфишек може да разпали цяла Европа и той го знае. Сега е време да покаже фактите и да озъбти арабските страсти, заставайки гордо до Израел!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС да няма колонии там или имахте предвид САЩ ?
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Израел продължава да обстрелва района около болницата в Газа, дават по Джазира директно.
2
1
 
4
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
И какьв е ангажимента да гледат как - изрел убива жени и деца вместо да си търси терориститеДосега трябваше да са наложили санкции на изрел , блокиране на транзакции на изрелски фирми
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как като приемат милиони талибани с тотално различни бит, култура и религия ли? Такава беля ни докарахте в Европа с тези спящи клетки, че заслужавате само едно.