Орбан: Европейския съюз е "пародия" на Съветския съюз

Москва беше непоправима, но Брюксел и ЕС могат да бъдат поправени
23 окт 2023 22:20, Анисия Иванова
94
Орбан: Европейския съюз е "пародия" на Съветския съюз
Снимка: БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан сравни Европейския съюз с бившия Съветски съюз, като каза, че единствената разлика между тях е, че ЕС "все още не е безнадежден", предаде АФП.

Орбан се изказа в град Веспрем на национален празник, отбелязващ краткотрайното унгарско въстание от 1956 г. срещу съветите, което Москва потуши с огромна военна сила.

„Понякога историята се повтаря. За щастие, това, което в началото беше трагедия, в най-добрия случай е фарс втория път. Москва беше трагедия. Брюксел е неуспешна съвременна пародия“, каза Орбан.

„Трябваше да играем по свирката на Москва. Брюксел също се опитва да свири, но ние играем както си искаме и дори не играем, ако не искаме“, добави той.

Орбан редовно влиза в конфликт с ЕС по въпроси, вариращи от медийна и съдебна независимост до миграция и права на ЛГБТК+. Миналата година Европейската комисия замрази милиарди евро средства за Унгария заради нейната позиция по въпросите на върховенството на закона и правата.

„Лекцията на другарите е непроменена, само че вече се нарича процедура на условност. Партийното порицание срещу Унгария вече се нарича брюкселска процедура за върховенство на закона“, допълни той, като сравни ЕС със Съветския съюз, поради спирането на средствата от страна на блока.

На власт от 2010 г. унгарският лидер често прави паралели между Брюксел и Москва от съветската епоха.

Този път обаче Орбан подчерта, че ЕС "все още не е безнадежден".

„Москва беше непоправима, но Брюксел и Европейският съюз могат да бъдат поправени. "Все още има европейски избори“, добави той, имайки предвид изборите за Европейски парламент, които трябва да се проведат през месец юни следващата година.

По-рано Орбан изрази надеждата си, че партиите с подобно мислене ще имат пробив в изборите, принуждавайки ЕС да промени курса си по отношение на въпросите, свързани с миграцията, ЛГБТК+ и други теми. /БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На който не му изнася , се изнасяяяяя!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Орбан е най-добрият президент на Турция! - Тръмп.
70
3
 
2
 
! Отговори
Паню Баирски преди 5 месеца
Унгария отдавна трябваше да бъде изритана от ЕС - те не стават за нищо!
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В много отношения ЕС е дори по-зле от СССР и изобщо соц лагера - например лъжите и пропагандата са на ниво невиждано досега! И тая арогантност, която сега показва ЕС, никой от соц лагера никога не е показвал
68
3
 
2
 
! Отговори
Дрът Пърч преди 5 месеца
Прав е. Само че трябва да има осъзнаване и желание за ремонт.
67
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво на Орбан, велик политик, има да си мечтаем за такъв човек, историята ще го помни вечно и поколенията , ще се учат от него
66
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нашите политици само могат да мечтаят да се дупят на Русия така умело колкото ромът орбан
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като ти не изнася, изнасяй се от ЕС и влазай у РФ.
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Неразгадан играч е Орбан. Той редовно влиза в конфликт с ЕС по въпроси, вариращи от медийна и съдебна независимост до миграция и права на ЛГБТК+ и след всеки конфликт, редовно влиза в пътя и стриктно спазва правилата и санкциите.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Акушерката никого не слуша и гази боса през лука. СССР е бил по-демократичен. Там решенията са се взимали на ниво Политбюро и Държавен съвет.
62
2
 
13
 
! Отговори
SS преди 6 месеца
А добър ден ? И ако СССР е просъществувал 70 год ,ЕС скоро ще се разпадне.
61
5
 
21
 
! Отговори
Км преди 6 месеца
Ако бях унгарец,щях да се гордея с такъв премиер.Браво на Орбан.
60
18
 
6
 
! Отговори
Стар човек преди 6 месеца
Сравнението е абсолютно несравнимо!Помним каква кървава вакханалия извърши СССР в УнгарияПосле го повтори в Чехословакия и накрая се опита и в Полша но не успя!......Несравнимо е руското насилие към бившите соц.страни-с оръжие и кръв !......А пубери и млади хора да коментират това от позицията си на свободни хора е смешно и нелепо !
59
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Самата истина , че ЕС е просто повторение на СССР, няма никакво съмнение. Само Орбан се осмелява да вика "Царят е гол" , повечето лидери виждат абсурдните решения на ЕС, но си мълчат, защото джобните им идват от там. Пари на калпак, раздавани от ЕС , за да държат политическите водачи на страните в строй.
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не пращат танкове. Спират парите!
57
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Т.нар. ЕС е по зле и от СССР. Несметна чиновническа бюрокрация, "големите" командарят "малките", безогледна наглост и незачитане на различното мнение. БРАВО НА ОРБАН , че има топки да им се опълчва! Затова и толкова го плюят. Ееееее дааааа, не е като нашите дупeдaвци - да се гъзaт на всеки, лойто им подаде ломанда. БРАВО!
56
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
еми сам си принзава че не е едно и също и си "играят" както искат, а съветите идват с танковете ..
55
15
 
8
 
! Отговори
Орбанчета преди 6 месеца
Преди орбан бяхме никой в унгария,сега сме велики в Унгария и никой в света. След орбан Унгария от водеща позиция в източно европейските страни се превърна в парий,задминат и от Румъния. А за скъпотията....питайте самите унгарци.
54
9
 
18
 
! Отговори
До двс преди 6 месеца
Иска ти се,но сме далеко от сърцето на Европа. А и те ни третират като трето качество хора. Гласът ни не се чува. Кажи ми една българска идея,която е прокарана през европейската бюрокрация. Един български национален интерес, който е бил защитен достойно и безкористно от Европейския съюз.
53
8
 
23
 
! Отговори
NIK преди 6 месеца
Започвам да го харесвам Орбан