България, Кипър и Гърция искат повече пари от ЕС за земеделие

Те трябва да се компенсация за промените в климата
17
България, Кипър и Гърция искат повече пари от ЕС за земеделие
Снимка: Pixabay

Кипър и България, заедно с Гърция и други страни от Средиземноморието ще работят за увеличаване на средствата, отпускани от ЕС, за справяне на селското стопанство с неблагоприятните последици от изменението на климата, съобщиха от  земеделското министерство в Никозия, предаде БНР.

Държавит -членки, чийто аграрен сектор е най-силно засегнат от климатичните промени, създават общ фронт с искане за увеличен резерв на ЕС в подкрепа на фермерите им, каза кипърският агроминистър Петрос Ксенофонтос.

В момента фондът на ЕС за селско стопанство за всички страни-членки възлиза на около 450 млн. евро, които не са достатъчни за покриване на нуждите при огромните климатични щети, посочи министърът.

Затова Кипър, България, Гърция, Хърватия и други средиземноморски страни ще насърчават съвместно действия в ЕС за отпускане на повече средства, като се осигури и бързо, ефективно и без много бюрокрация финансиране.

Едно от предложенията за кризисен климатичен механизъм е в европейския земеделски резервен фонд да се предвиди марж от 2-3% от средствата от Общата селскостопанска политиказ а справяне с такива проблеми.

Климатичната адаптация на кипърското селско стопанство към повишени температури и намалени валежи е един от приоритетите на правителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: земеделие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БЪЛГАРСКИТЕ ЗЪРНАРИ СА КРАДЦИ ... Можехме да си купим евтино и безплатно зърно от Украйна ,,но те щели да фалират ..Ами да фалират ПАЗАРНА ИКОНОМИКА според техни отзиви когато увеличават цената........
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 14в българия няма земеделие всичко е вносно парите от ес се получават от тезикоито стачкуваха по улиците къде е бълг чесън лук картофи ябълки))))Напротив има само, че 85,5% от обработваемите площи са засети с пшеница, слънчоглед, царевица, лавандула, защото за тези култури се иска по-мално работна ръка с каквато не разполагаме.България е сред страните в света по износ на пшеница 15-20място, изнася ме и лавандула, розово масло,соя.
13
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
в българия няма земеделие всичко е вносно парите от ес се получават от тезикоито стачкуваха по улиците къде е бълг чесън лук картофи ябълки и сега пакпари за какво парите трябва да се дават на хората за болестите които идват свносните храни
12
0
 
3
 
! Отговори
Кипър и Гърция? преди 4 месеца
И земеделие? Това е оксиморон. И го е измислил някой европейски морон. Или Макрон. Което е същото. Който никога няма да стъпи и не е стъпвал и в трите изброени държави. Освен евентуално в някой климатизиран, ароматизиран и финансиран от ЕС хотел.
11
2
 
9
 
! Отговори
българина преди 4 месеца
референдум за скапания ес
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Годината е 1983. И мен като чиновник ме искат да работя в Софийско ТКЗС . Да вадиме е праз. Когато са взели 70 дкр. на дядо . Но в богатия Северозапад. Никога не е имало бригада да му помагат безплатно. Затова с чиста съвест напълних колата с праз И раздадох на всички комшийки. А на колхозника му казах .Комунизма си отива след 10 години .
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руската култура и Българското правосъди.е пречката към частника. Затова и Държавата е с Беден народ . Но корумпиран . Като в Сомалия.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Завистта на чиновника е огромна. То всеки се научи да краде . И тия които работят индивидуално се пазят от всички страни. На Запад евробоновете са поименно и с ЕГН. Тук крадливи колхозници с руски манталитет иска и те да се пишат земеделци
7
0
 
4
 
! Отговори
мх преди 4 месеца
а на бас че на нас ше дадат най малко , ако въобще ни дадат де
6
0
 
3
 
! Отговори
частен земеделец преди 4 месеца
До6. Не засаждат частниците защото държавния б о К лук администратор търси винаги подкупа. И ги смаза частниците А частника не му ли бутне го лишава от бонусите. Така започна прехода . След НДСВ. БСП и след това ГЕРБ създадоха крадливите колективи/ арендатори/ на индустриалното земеделие на зърнените култури. За да им пълнят партийните каси. Така е и модела в Русия. Тук Завистта към частника е вапиюща.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България е на последно място по отглеждане на зеленчуци и плодове..За какво им са тия пари.Земеделието е основни , зърнени култури.Които засаждаме три пъти повече необходимото За какво им са тия пари от Европа.За бентлита ли...
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми нали имаме зърно в изобилие и складовете да пълни .За какво искат пари нашите земеделски милионери.
3
0
 
2
 
! Отговори
ффф преди 4 месеца
кво земеделие кви пет евра ве...ората мислят да наливат по 20млрд евра в укропистан тия земеделие щели да правят...я си налягайте парцалите че да не ядете ритниците от централата в брюкселчето
2
0
 
1
 
! Отговори
абе преди 4 месеца
какви пари? няма пари! сега пак милиарди заминават за бандитска украйнина...зеления плъх стана милиардер, а вие ще копате сухата земя за домати и пипер!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гърция ги източи с 300 милиарда, къде повече да искат :)))