МВФ: Много страни ще са против интегрираната глобална икономика

Очакванията са световната икономика да нарасне с 3% тази година
9 яну 2024 21:22, Анисия Иванова
52
МВФ: Много страни ще са против интегрираната глобална икономика
Снимка: БГНЕС, архив

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева даде интервю за CNN International. Основното ѝ послание беше, че инфлацията намалява, а пазарите на труда остават много силни. Тя посочи, че перспективите сочат за малък, но все пак положителен растеж през годината.    

“Посланието ми към всички е: имате работа и лихвените нива ще намаляват тази година, тъй като инфлацията спада. Горе главата!”

Икономиката на САЩ “определено” се е насочила към “меко приземяване” благодарение на “решителността” на Федералния резерв за укротяване на инфлацията. “Това доведе до желания ефект без да тласне икономиката към рецесия,” посочва управляващият директор на МВФ, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

На въпрос на водещата Кристиан Аманпур за изгледите за преизбиране на Доналд Тръмп през 2024 г. и потенциално завръщане на неговата протекционистична търговска политика Кристалина Георгиева отговаря, че политиците трябва да помагат на засегнатите от глобализацията, в противен случай рискуват подклаждане на недоволство и изолационизъм. “Ще видим в САЩ, в Европа и навсякъде отпор срещу това, което прави всички ни по-богати и по-сигурни – интегрираната глобална икономика,” казва тя.

Световната икономика се фрагментира заради търговското противопоставяне между САЩ и Китай и разделянето на лагери може да коства до 7% от глобалния БВП, предупреждава управляващият директор на МВФ. Това може да отреже достъпа до критично важни минерали, нужни за зелените технологии на утрешния ден. “Ако изгубите достъп до тях, това може да засегне драматично бъдещата ви конкурентоспособност в една бързо променяща се световна икономика,” казва тя. И допълва: “Така всички ние е по-добре да намерим начини да намалим разногласията, да се концентрираме върху опасенията за сигурността, които са реални и смислени, а не да се впускаме, без да мислим, към фрагментиране на световната икономика. Така ще се окажем с по-малък дял.”

Очакванията на МВФ са световната икономика да нарасне с 3% през тази година. В десетилетието преди пандемията средният ръст беше близо до 4%. “Да, запазваме положителна перспектива, но производителността остава сравнително ниска. И прогнозите за растежа са под това, от което се нуждаем, за подобряване на живота на хората навсякъде,” отбелязва Кристалина Георгиева.

Тя коментира и икономиката на Украйна, която се справя “забележително добре” с ръст миналата година от 4.5% (на фона на глобален растеж от 3%) и инфлация от 5.1%. Наскоро МВФ отпусна допълнителни 900 млн. долара в рамките на плана за подпомагане на Украйна. По отношение на финансовата подкрепа за страната от САЩ и ЕС Георгиева казва, че “е оптимист и тъй като Украйна заслужава, Украйна ще получи тази помощ.”

Що се отнася до Русия, която се представя добре въпреки санкциите, Кристалина Георгиева отбелязва, че това е военна икономика и резултатите са благодарение на финансирането от държавата: “Когато погледнете растежа в Русия, виждате, че той много напомня на Съветския съюз. Производството расте, потреблението пада.” И в дългосрочен план фактът, че Русия е загубила достъп до технологии, ще доведе до проблеми, смята Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нека тая кристална Георгиева да остане на заплата 1000 лв да видим дали ще повтори това всичко което е казала това е *** корумпирана св и ня.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кристалина прибира едни 35 к на месец във евро и гледа на теб да ти е зле ,за да може на нея да и е добре
35
0
 
2
 
! Отговори
Айде бе преди 3 месеца
До като световните финансови институции не бъдат отнети от САЩ и пръснати по света , примерно в Брюксел , Пекин , Москва , ( може една да остане и в САЩ ) значи промяна няма ? Не може от едно място , и то подчинено на политическа система , да се определя всичко по целия свят !
34
0
 
3
 
! Отговори
На снимката: преди 3 месеца
"Самолета кай "ФЮЮЮЮЮ!" и ей така отгоре!"
33
1
 
4
 
! Отговори
Жиката преди 3 месеца
Сащ остават без пазари.Само с Брюксел и Австралия,Канада.
32
2
 
8
 
! Отговори
Я преди 3 месеца
Голямото лапане без работа свърши. Най- много ще пострадат Фащ, защото са отвикнали да работят.
31
4
 
2
 
! Отговори
Фяфъ преди 3 месеца
Юаре, вие там в Кейптаун освен злато, пушки, диаманти и банани нещо друго произвеждате ли? Откога станахте големи специалисти по геополитика и икономика?
30
9
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До ИвайлоНе може програмист да взима колкото продавач. Програмистът е учил по цели нощи и е на светлинни години от продавача. И е съвсем нормално някой да взима 10 пъти повече от друг - значи трудът му има голямо търсене. Търсене и предлагане определя цената, а не партийният секретар. Глобализмът е, който създава многократно по-голямо богатство, отколкото затворени държави биха създали сумарно. И не се надявайте - Американският Световен Ред е за поне век напред. Няма да има Русский мир.
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Огромна статия без смисъл. Толкова празни приказки и клишета.
28
1
 
15
 
! Отговори
Хххх преди 3 месеца
Да позная ли кои са против и кои за....тия на които им точат ресусрсите и им налагат икономически санкции са против а лапачите и крадците като ФАЩ ингилизкитеминдили френскитегьотверени и де що европедерасти са за...
27
2
 
25
 
! Отговори
Руси преди 3 месеца
Не знам какъв специалист е ,но дори и децата знаят че сме в криза. Щом заплатата е 1000-2000лв ,а жилище струва 200-300 хиляди лева в голям град и по 300-500 хиляди лева в София за какво говорим ? Нямало инфлация ,имам чувството че постоянно си играят с тези т.нар изследвания колко е инфлацията. То ,ако питате Кокорчо ще ви каже че икономиката ни има растеж с 50%. Заблуждават тия дето им вярват !
26
1
 
17
 
! Отговори
Бон Бон преди 3 месеца
Глупостта не ходи по горите, а по хората, Георгиева е ярко доказателство за това.
25
2
 
13
 
! Отговори
Я преди 3 месеца
Глупостта е наказание. Георгиева е много силно наказана. Тя не е виновна, виновни са гените ѝ.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цола Драгойчева
23
2
 
23
 
! Отговори
Това не го разбрах преди 3 месеца
"Що се отнася до Русия, която се представя добре въпреки санкциите, Кристалина Георгиева отбелязва, че това е военна икономика и резултатите са благодарение на финансирането от държавата:Когато погледнете растежа в Русия, виждате, че той много напомня на Съветския съюз. Производството расте, потреблението пада. И в дългосрочен план фактът, че Русия е загубила достъп до технологии, ще доведе до проблеми" - При социализма беше обратното, Сталинке. Производството не смогваше на потреблението!
22
2
 
21
 
! Отговори
Бабето преди 3 месеца
козирува ли на господарите ил прави жест в стила на немските командоси от близкото минало? Или и двете неща едновременно.
21
2
 
20
 
! Отговори
Име преди 3 месеца
Скоро ме го бяха всдили това плaшилo.
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кристалинке, не е нормално един шеф да взема 5 - 10 пъти повече от служителите си и то не в частния бизнес.
19
2
 
23
 
! Отговори
Ние от село преди 3 месеца
Абе, тая Георгиева голяма кокошка излезна.
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На запад намълява потреблението а в Русия расте . Особено потреблението на снаряди и железа . На запад железа вече не могат да правят щото развиват пластмасовата металургия и пластмасово самолетостроене :))) и накрая ще ни пратят само един ключодържател с пластмасов Ф16 на него :) В БРИКС влязоха много петролни държави . Тва не е добре за запада .