ЕК одобри финансиране на проучване за нов мост над Дунав

Той ще е по маршрута Русе - Гюргево
17 яну 2024 16:38, Стела Стоянова
9
ЕК одобри финансиране на проучване за нов мост над Дунав
Снимка БГНЕС, архив

Европейската комисия одобри финансирането на предпроектното проучване за нов мост над река Дунав по маршрута Русе-Гюргево между България и Румъния, съобщи румънският министър на транспорта Сорин Гриндяну, предаде БГНЕС.

Финансирането ще бъде осигурено по линия на Механизма за свързване на Европа (МСЕ), по-специално по компонента за военна мобилност.

Гриндяну обяви новината, след като проведе среща с Катлийн Ан Кавалек, посланик на САЩ в Румъния, и Джордж Цунис, посланик на САЩ в Гърция, съобщи "Румъния Инсайдър".

"Обсъдихме регионалната свързаност по оста север-юг, с акцент върху връзките между Украйна, Молдова, Румъния, България и Гърция, както и пътните връзки като магистралата за Молдова (Плоещ-граничен пункт Сирет), проекта Виа Карпатия (транснационална магистрална мрежа, свързваща Клайпеда в Литва със Солун в Гърция) в рамките на инициативата "Три морета" и железопътните връзки", каза румънският транспортен министър.

Гриндяну е подчертал значението на пристанище Констанца, което според него може да се превърне в "отлична връзка между логистичните маршрути в Централна, Западна и Източна Европа и Азия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ром"с Този втория щял да бъде по линия "военна мобилност". Сиреч, може да стане така че и по първия да не може да се излиза.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така става в независимите демокрации в ЕС- посланиците на САЩ нареждат/разрешават, ЕС одобрява... Важното е да сме независими. Това вероятно е част от проекта Констанца- Александруполис, за да се избегнат страните, бойкотиращи военните доставки и износа на украинско зърно...
3
0
 
0
 
! Отговори
Само ЕС преди 3 месеца
ЕК съдействува за положителното развитие на България.
2
6
 
3
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Голям праз. Оли..френите искат да дадат на украйна 50млд евро и да заобиколят вето на Орбан.
1
4
 
9
 
! Отговори
Ром"с преди 3 месеца
И какво сега ..един мост ще за излизане,другият за влизане..тъй ли ще е ,щом ще има два моста?)