Въпреки мерките: Вредните емисии от автомобилите не са намалели

Това твърди доклад на ECA
25 яну 2024 20:27, Нели Христова
41
Въпреки мерките: Вредните емисии от автомобилите не са намалели
Снимка: БГНЕС

Емисиите на CO2 от леките автомобили не са намалели през последните дванадесет години. Въпреки че емисиите от новите коли на хартия са паднали, реално нещата не са се променили, се казва в доклад на Европейската сметна палата (ECA), цитиран от "24 часа".

Одиторите посочват, че емисиите от дизеловите автомобили са останали същите през последните десет години, докато тези от бензиновите са намалели незначително (-4,6 процента). "Технологичният прогрес в ефективността на двигателя се компенсира от увеличената маса на автомобила и по-мощните двигатели", се казва в него. Според ECA автомобилите с двигател с вътрешно горене все още представляват почти три четвърти от новите регистрации в ЕС.

Новите изисквания за изпитване, наложени през 2017 г. след скандала „Дизелгейт", намалиха разликата между емисиите, измерени в лабораторията, и действителните на пътя. И все пак има разлика. Действителните емисии на CO2 от хибридните автомобили също са много по-високи от емисиите, измерени в лабораторията. Средната разлика е приблизително 250 процента.

Само електрическите автомобили са довели до намаляване на средните емисии на CO2 по пътищата, според одитори от ЕС. Докладът обаче идентифицира три пречки пред по-бързото пускане в употреба на повече електрически коли в близко бъдеще.

Първото препятствие е достъпът до суровини за производство на достатъчно батерии. Ограничената инфраструктура за зареждане също е проблем за одиторите от ЕС. Например 70 процента от зарядните станции в ЕС се намират само в три държави (Нидерландия, Франция и Германия). Освен това по-високите цени на електрическите автомобили също са проблем.

През 2021 г. транспортният сектор е отговорен за почти една четвърт от общите емисии на парникови газове в ЕС. Повече от половината от това се дължи на леките коли. "Истинско забележимо намаление на емисиите на CO2 от автомобилите няма да бъде постигнато, докато двигателят с вътрешно горене е стандартът", казва Пиетро Русо, член на ECA, който ръководи одита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами как да намалеят като са нищожна част от цялото замърсяване ? Стари камиони и автобуси се движат бвз всякакви еко категории. Разнасят се *** от строежи. Кораби,самолети не замърсяват ли?заводите в Индия и Китай ? По време на ковида в Индия за сефте от 40г видяха Хималаите или която там планина беше,след като заводи и движение почти спряха и въздуха се изчисти. Тока е електромобилите от въздуха ли идва или от твцове??
11
9
 
2
 
! Отговори
Таня преди 3 месеца
Трябват инвестиции в градски транспорт и след това огромни данъци за личен автомобил. Това е лукс, а не необходимост.
10
2
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Вие се правите на ощипани девици. Завират разни сонди в ауспусите, а категории дават в зависимост от годината на производство. Много нови автомобили пушат повече от старите .
9
1
 
12
 
! Отговори
силно учудЕна преди 3 месеца
Ама те вредните емисии не са от автомобилите, от кюмбетата на софиЕнци са!
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма нито един продънен немски кош тройка дизел който да не е с модификации по софтуера за управление на двигателя, газовете и изпускателна та система. Това е мечтата на младопенсиониращият се държавен хрантутник,х тройка,или х петица, нямат стигане катилите корумпирани.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За сведение на "одиторите": СО2 не е вредна емисия. Престанете да изопачавате фактите и да лъжете!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия от ЕС вместо да мислят мерки, да се хванат на работа. Улица да изметат, тоалетна да измият, файда ще е.
5
1
 
6
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Да се качим целокупно на велосипеди. Само началниците от ес и подобни индивиди да имат право да фърчат със самолети където им скимне или да карат лимузини. Тогава емисиите ще намалеят и всички ще са доволни.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тва нещо по ганьфски стил с мноого нераелни изисквания само да има закон за пред ЕС.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Урсула да връща парите за винетките :)))
2
12
 
5
 
! Отговори
Ам да ве преди 3 месеца
Не намалят, защото 1во чичо Гошо продължава да гори всичко дето види и 2ро щот технически преглед минава всеки немски локомотив с tdi, нищо че задниците са им по-черни от пещ за пица на дървени въглища
1
1
 
18
 
! Отговори
О ревоар преди 3 месеца
Ай счига бе! Не може да бъде след всички тези мерки....