Орбан: Готови сме да смекчим позицията си за помощите за Украйна

Каза го преди извънредната среща на върха на ЕС
30 яну 2024 20:45, Стела Стоянова
62
Орбан: Готови сме да смекчим позицията си за помощите за Украйна
Снимка БГНЕС, архив

Унгарският министър-председател Виктор Орбан потвърди в интервю за френското седмично списание "Поан", че е готов да смекчи позицията си за използването на бюджета на Европейския съюз за пакет от помощи за Украйна, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че изявлението е направено в навечерието на извънредната среща на върха на ЕС по този въпрос в четвъртък.

Вчера главният политически съветник на премиера на Унгария - Балаж Орбан, заяви, че Унгария е отворена за предложението 50 милиарда евро за Украйна да бъдат взети от бюджета на Европейския съюз. Планът е тази помощ да бъде отпусната за срок от четири години.

"Унгария е готова да участва във взимането на общото решение от страна на 27-те (страни членки на ЕС), ако бъде гарантирано, че занапред ще решаваме всяка година дали да даваме тези пари, или не. И това ежегодно решение трябва да има същото правово основание, както и сега: то трябва да бъде единодушно" гласят думите на Орбан, цитирани от "Поан".

Виктор Орбан бе отявлен критик на финансовата и военна помощ, оказвана от ЕС на Киев, като поддържаше близки връзки с Москва от началото на руската инвазия в Украйна преди близо две години. Унгария бе единствената държава от Европейския съюз, която на срещата на върха през декември не одобри въпросния пакет от финансова помощ за Украйна.

В интервюто за "Поан" унгарският министър-председател изразява и убеденост, че би могло да се вярва на публикация, в британския в. "Файненшъл таймс". В материала се казва, че Европейският съюз ще подложи на натиск унгарската икономика, в случай че Будапеща продължи да блокира новата помощ за Киев, предаде БТА.

"След като "Файненшъл таймс" публикува документ, който разяснява в подробности сценарий за финансова блокада и шантаж на Унгария, може да бъдем сигурни, че такъв вариант съществува", казва Виктор Орбан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: УкрайнаВиктор ОрбанЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Ванилий преди 2 месеца
Няма на кьде орбаланчо торбаланчо, щом си се хванал за хорото ще го играеш докрай!!!
50
0
 
2
 
! Отговори
ясно преди 2 месеца
путин му е разрещил
49
0
 
3
 
! Отговори
Клекна преди 2 месеца
Спряха му евро-субсидиите.
48
0
 
1
 
! Отговори
как няма да кандиса преди 2 месеца
като след разпада ще му откажат парче от баницата.
47
1
 
2
 
! Отговори
СЕВЕРОМАКЕДОНЕЦ преди 2 месеца
Публикацията е суперскандална. Егати еврокомисията:с план за икономическа война срещу страна членка и демократично избраното и правителство. Пълно отрицание на декларираните принципи на ЕС и договорите. Дори самият факт, че чиновничеството обсъжда такива възможности вече е състав за престъпления срещу ЕС и Унгария. При всички случаи е необходимо разследване. Обаче на никому това не прави впечатление. Да не сме във Варшавския договор или СИВ? Там поне имахме функционален суверенитет.
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво,днес не е забравил да си пие хапчетата!
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Опа, май Орбанчо пак са го посъветвали да излезе при гласуването.
44
5
 
9
 
! Отговори
Алито от София преди 2 месеца
Това е най голямото престъпление на ЕС, да дават толкова много пари за да поддържат войната в украйна, а те да си продават производството на ниски цени и без мето, в момента Франция го осъзнаха и за това са тези стачки, а ЕС и байдън, зор да дават пари на зеленото джудже, време е светът да разбере че байдън води война срещу Русия, а потърпевши са народа на украйна
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От написаното разбираме, че проблемите за Брюксел не се изчерпват, а се мултиплицират. На прага на общоевроизборите, Урсула и Ко ще са по-низки от тревата.
42
3
 
2
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
Ще, ще.
41
12
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
А така! На всеки путинолюбец му се намира майстора и цаката.
40
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От Създаването на ЕС няма нито една голяма война в Европа. Каквато е и идеята на този проект. Чакам вече години по глупавите от вас да го осъзнаят това. Разпад на ЕС означава само едно - бъдеще с войни. Както е било 2000г .
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 43 По твоята логика през ВСВ .. САЩ не е трябвало да носи оръжия и храна на русия и Европа и да ги остави Хитлер да ги газифицира всички ? Или пък на България не е трябвало да й се помага да се освободи , за да няма по-голяма война ? Много лицемери тука... като е на нашия гъзз да ни помагат , а като е на чуждия не ни интересува : ))
38
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наливат пари в една война ,за да я направят свртовна.Орбан се опита да ни спаси,но са го притиснали.Вместо да преговарят те палят още.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 40През 1930-та в САЩ се продават автомобили с автоматични скорости и климатик.Верно примитивен но все пак.В Германия влаковете са развивали 160 км/ч Във Франция са построили 300 метров кораб за който е можело да се карат водни ски -65км/ч. В Англия всяко дете е получавало половин литър мляко безплатно.През 1930-та пред офицерският клуб в София където се е събирал "елитът" да плюска хайвер и да се напува с френско шампанско е имало блато.Просто не знаеш ква мизерия е било.Идеалист.
36
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 39По царско време в повечето държави в Европа се е живеело зле.Дори в твоя СССР е било по-зле от нашето,, Царско време".Канализации и тръбопроводи и там не е имало, здравеопазването лошо и платено, образованието също платено.Безплатни стават през 60те.
35
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 32Ти бил ли си по "царско време" бе клошар? В семейството на дядо ми са били 5 деца.3 са умряли от глад и болести.В София е нямало канали нито тръбопровод навсякъде.Ток са имали само богаташите.Да ти уринирам на царското време.
34
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 33Ми добре бяхме.Наште купиха 2 апартамента построиха една къща и се връщаха усмихнати от работи.Я виж сега скотските сгърчени от омраза лица на българите повози се в някой рейс в София.Виж каква смрад и ярост е.Като озверели плъхове.Днес в трамваят някква малка наркоманка си качи краката на седалката и започна да ме рита.Направих и забележка тя имаше безизразен празен поглед от носът и леко капеше соопол.Не бях в настроение да и напукам кофата.Приятелките и цвилеха от възторг..
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще си готов, за това те е пратила мaйка ти.
32
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Орбан хвърли такова срамно петно върху героичния унгарски народ,сражавал се с комунистическата диктатура,че направо ги съжалявам маджарите.....