Шефът на румънския Генщаб зове за подготовка за война с Путин

Премиерът се разграничи
2 фев 2024 15:36, Стела Стоянова
147
Шефът на румънския Генщаб зове за подготовка за война с Путин
Снимка БГНЕС, архив

Началникът на Генералния щаб на румънските въоръжени сили Георгица Влад призова за подготовка за война с Русия.

В интервю за румънската служба на радио „Свобода“ той каза, че румънското население, както всички жители на Европа, трябва да се подготви за възможното разпространение на руската агресия извън Украйна, предава УНИАН. Според него Русия „се е превърнала в проблем за световния ред и за демокрацията“ и тя води война не само с Украйна, но и „с демократичния свят“.

„Населението на Румъния, както и цялото население на Европейския съюз, Европа, трябва да се тревожи и трябва да вземем подходящи мерки, за да бъдем подготвени... Повече от уверен съм, че президентът Путин ще прибегне до ескалация в близко бъдеще", обяви той.

Военен №1 на Румъния се застъпи и за доброволно основно военно обучение за мъже и жени под 35 години и предложи правни реформи, така че Румъния да може законно да сваля руски дронове.

По-късно румънският премиер Марсел Чолаку  изрази несъгласие с изказването на началника на Генералния щаб. Според Euractiv Чолаку е казал, че Румъния няма да участва в никакви войни. „Нека останем спокойни, Румъния няма да влезе във война“, каза той.

УНИАН писа по-рано, позовавайки се на военния експерт Иван Киричевски, че НАТО може прикрито да подготви сили за режим на пълна бойна готовност на фона на опасенията от руска атака срещу страните-членки на алианса.
„Ученията на НАТО са като нашите учения през 2022 г., които очевидно бяха последният и много успешен етап от подготовката за тайна мобилизация за пълномащабна война“, каза той.

Според него европейските столици се готвят за руска сухопътна офанзива срещу страните от НАТО това лято, пише "Сега";
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: румъниявойнаПутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До Анонимен/115 "... че дори Хитлер казал че е направил огромна грешка като е оставил част от фронта на такива мекотели" - така е. Италианците и румънците са били дупките на източния фронт. Малко ще им е руснаците да ги смачкат.
128
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Дано и у нас призоват и започнат незабавна мобилизация на про'с'таците дет на 2 Април гласуваха за ЕС и НАТО. На ВСИЧКИТЕ! България няма нужда от тях.
127
1
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Руснаците си мислят, че се бият с цялото НАТО в Украйна, а то в НАТО не са решили още дали да си мръднат кутрето или не.
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Русия е държавен капитализъм какъвто беше допреди 40 години във Франция и Италия. Това изведе двете икономики веднага след Германия и Япония. Ако Украйна загуби войната, нищо няма да се промени в Европа.
125
4
 
4
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 месеца
Румънците имат претенции за големи Български територии !!! Били са особено жестоки към цивилно българско население когато сме воювали с тях
124
0
 
1
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 месеца
Някои,някъде потриват ръчички
123
3
 
8
 
! Отговори
Ген ГАДОРЯН преди 3 месеца
Аве мамалигари. Малко бой ядохте явно от Червената армия през ВСВ. Явно ревете за още. Ко искате гъбки над Букурещ ли. Мислите че на Путин, Герасимов и Шойгу ще им мигнат оченцата ли?! Руснаците ако се наложи ще погребат целия свят заедно със себе си. Бъдете сигурни в това.
122
2
 
7
 
! Отговори
ПращайПодписнДоговор преди 3 месеца
Чаушетата още не са забравили как ги клаха в Одес през 44та зарад жестокостите които надминаха и нацитките и бандеровските касапи. Едка 4 тонна като привет да им пратят по погрешка и ски кво стаа. Как се е засилил риснака, като нищо ще кльопне и цяяялата дунавска делта. После за напред -на зад по лев да збират па че зберат некой друг милярд. Чаушетките по-добре да изпреварят Укрухите и си подпишят едно мирно договорче поне да делят парсата, че ако се Кремъл ядоШе,оно че стане една Калашникя мани
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голям мерак да воюват с Русия имат тези дето ще се скрият в бункерите ,далече от фронта ,ако наистина започне такава война. А жертвире ще са бедните...
120
1
 
8
 
! Отговори
Въх! преди 3 месеца
Вай, вай, вай! Ми ний ко шъ прайми, кат наш'те БТР-и заминаха към Украйна!? Как шъ съ подготвяме!?
119
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
че той стигне ли до румъния ще скокни и до българия
118
2
 
14
 
! Отговори
Боже Господи! преди 3 месеца
Поредния слънчасал, никога не помирисвал война и фронт и какво значи да погребваш загиналите си деца! Каква война, бе байно, ще водиш със ядрена сила! Нали ще те стопят, само да кихнеш! Пък ти си се подготвяй!!!! ***!
117
7
 
4
 
! Отговори
Много е прав! преди 3 месеца
"Липсата на подготовка, те подготвя за провал". Русоробите да вземат да се позамислят какво ни чака, ако путин не бъде спрян!
116
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Навсякъде едно и също,марионетките пращат крадени пари в украйна а после реват че ги е страх от руснаците. Колкото ние ще тръгнем да се бием а Русия толкова и румънците.Пак ще ги посрекаме с цветя
115
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А, и румънците с Тагаренко, да не би да има еднояйчен брат близнак нашият?
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еее, война с Путин, на ринг по борба или...:)), що не с Русия, е и там ще има избори и дали ще е Путин.:))
113
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шефа на Рум щаб да си каже как румънските войски като подкрепящи Хитлер руснаците така ги насметоха че дори Хитлер казал че е направил огромна грешка като е оставил част от фронта на такива мекотели.
112
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А ние като няма нищо,, с какво че бием бря ,ако ни нападне Путин,трите партии на фронта първа линия ,и да изкопаят окопите
111
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пичуе, много сте наивни ако сматате, че НАТО вече има нещо общо с тая война. Те видяха за какво става дума и се отказват да наливат за оръжие - украинците и така ще се справят. Сега зора е войната да приключи без русия да рухне напълно, защото китайците чакат, а тези големи територии няма кой да ги защити. Ей тогава ще е наистина зор и да не се наложи от немай къде САЩ отново да наливат в русия, че да спясяват Европа, както през 2СВ.
110
4
 
6
 
! Отговори
Мамалигарите искат преди 3 месеца
и те да забогатеят, ама няма да ги огрее! Най много да се тестват ня някой кинжал!